Felvonóhíd, vársétány és toronyterasz – A kisnánai vár látnivalói

Kisnánai vár

Kisnána község a Mátra déli lábánál fekszik, a borvidéki település fő nevezetessége a Kisnánai Várrom és Népi Műemlék, amelyet a kirándulók csak kisnánai vár néven emlegetnek. A kisnánai várlátogatás ideális program családi és baráti kikapcsolódáshoz, a vár könnyen megközelíthető, és a környék is számos látnivalót tartogat.

Milyen élményeket tartogat a kisnánai vár?

A vár története

A kisnánai vár elődje egy emeletes kőház bővítésével jött létre. Az évtizedek során kastéllyá építették, felvonóhidas kaputornyot kapott, és palánkkerítés vette körbe. Hamarosan kevésnek bizonyult a palánkerődítés, ezért kőfalat építettek a kastély köré, a fából készült kaputornyot pedig egy nagyméretű kőtorony váltotta fel. Az építmény az 1445-ös országgyűlés határozataiban már várként szerepelt.

A vár a korábbi várúr, Kompolti Miklós halála után számos felújításon esett át, délnyugati sarkában Anjou-kori udvarházat alakítottak ki, melyet Mohács után lebontottak, a külső vár északi falát pedig megerősítették.

Kisnánai vár, 1965 (Fotó: Fortepan / Szalay Zoltán)

A török támadása után a romos vár helyreállítására már nem került sor, a régészeti feltárások 1940-1941 és 1962-1966 között, majd 2008-ban és 2010-ban zajlottak. A 2010-11-ben megvalósuló felújítás során a kisnánai vár újjászületett, számos látnivalóval várja az érdeklődőket.

A várhoz számos érdekes legenda kapcsolódik, ilyen a Móré kincse, Mátyás király és az oroszlán legendája, illetve az alvó sárkány legendája is.

Kisnánai vár
Kisnánai vár

Látnivalók és panoráma a kisnánai vár területén

A felújított vár látnivalói

A vár szimbolikus része a gótikus templomtorony. A felújítás során az építők megerősítették a várfalakat, az Öreg-toronyban pedig kiállítótermeket alakítottak ki. Itt látható a várnagy rekonstruált szobája is.

Az egykori kőtár helyét befedték, a várba új felvonóhíd vezet, emellett a bejárattól a felvonóhídig kandeláberek szegélyezik a szépen parkosított vársétányt. A toronyteraszról, azaz a kaputorony tetejéről bámulatos kilátás tárul a szemünk elé.

Érdekesség! A kronoszkópok segítségével megnézhetjük, hogy milyen lehetett a vár több száz évvel ezelőtt.

A vár körül nagy sétát tehetünk, a kihelyezett padoknál és asztaloknál megpihenhetünk egy kicsit. A tűzrakó helyen szabadtéri főzésre is van lehetőség.

Kovácsműhely

A műemlék kovácsműhely a Kossuth utca elején található, a kémény tanúsága szerint eredetileg is műhelynek készült. Az épület feltehetően 1940 körül épült, döngölt padlója volt, és gépek híján minden munkát kézzel végeztek benne.

A 90%-ban saját készítésű, eredeti szerszámokkal és fújtatóval berendezett műhelyt az utolsó tulajdonos hagyta az önkormányzatra. A kovácsműhely előzetes bejelentkezéssel látogatható.

Tájház – Szlovák parasztház

A török pusztítása után Kisnánára 1716-ban érkeztek az első szlovák telepesek, a vár tövében álló szlovák parasztház 1880 és 1890 között épült. A Tájház alapítása az 1971-es restauráláshoz köthető, ekkor kialakították az eredeti nyeregtetőt, a függőleges oromzatot, és eredeti minta alapján faragták a kőből készült ablakkereteket is.

Az épületben megtekinthetjük a konyhát, a lakószobát, a tisztaszobát, a tornácot, a kamrát, és a padlásfeljárót, a berendezést a kisnánai szlovákok által használt tárgyakból állították össze.

Hasznos információk

Elérhetőségek

Cím: 3264 Kisnána, Béke utca 1.

E-mail: var.kisnanai@gmail.com

Telefon: 06 37 324 065

Nyitva tartás

Szerda-vasárnap: 10.00 – 16.00

Hétfő, kedd: szünnap

Belépés: 15.00 óráig

Belépőjegyek

Felnőtt: 1.400 Ft.

Gyermek, diák, nyugdíjas csoportos (10 fő felett): 800 Ft.

Családi belépő: 3.000 Ft.

(2022-es árak)

Megközelítés

A kisnánai vár könnyen elérhető helyen, a település központi részén található, ezért kisebb gyerekekkel is bátran útnak indulhatunk, nem kell hosszan túrázni. Autóval parkolni közvetlenül a bejáratnál lehet, de Kisnána Egerből és Gyöngyösről is megközelíthető busszal.

Menetrend >>

Kisnánai vár
Kilátás a várból

Olvasói vélemény

„A Mátra lábánál, egy csendes kis faluban áll a kisnánai vár, a késő középkori magyar nemesi rezidenciák egyik legszebb emléke. A szokatlan módon nem hegytetőre, hanem a település belsejébe épült várat igazából a legutóbbi, nagyszabású felújítás tette az idegenforgalom térképére. 2 faluval odébb lakik a családom, most 10 év után újra ellátogattam ebbe a kis csendes faluba.” – Pataki Boglárka, Csodahelyek Magyarországon Facebook csoport.

Programtippek a kisnánai vár környékén

Örömmel felfedeznéd a környék látnivalóit? Szépasszony-völgy, a Gyógyvizek Völgye, Demjén, Szilvásvárad, és Cserépfalu is számos élménnyel vár. Az alábbi látnivalók, kirándulóhelyek és programok garantáltan színesebbé tesznek egy egynapos, vagy akár egy többnapos kikapcsolódást is.

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes körülnézni »»


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotó: Pataki Boglárka

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.