8000 rózsatő illatozik a fertődi Esterházy-kastély kertjében

Nem csak a látványa, az illata is egészen elképesztő annak a 8000 tő rózsának, amely a fertődi Esterházy-kastély kertjében nyílik a nyár folyamán. A Cziráky Margit grófnőről elnevezett rózsakertben megállt az idő, hiszen az 5 évvel ezelőtti rekonstrukció alkalmával a kert eredeti terveit vették alapul. Hogy mennyire sikerült újjá varázsolni az egykor pompázatos kertet, mindenki győződjön meg maga akár személyesen, akár a következő fotók alapján!

A Cziráky Margit rózsakert története

Esterházy VI. Miklós herceg és felesége, Cziráky Margit grófnő 1902-1908 között alakítatta ki a kastély mögötti rózsakertet, a terveket az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legismertebb kertésze, Anton Umlauf készítette. A rózsakert a II. világháború alatt szinte teljesen tönkrement, kipusztultak a rózsák, összedőltek a támrendszerek, egyedül a pavilon maradt meg „hírmondónak”.

8000 tő rózsa illatozik a fertődi Esterházy-kastély kertjében
Lugasok alatt sétálhatunk a Cziráky Margit rózsakertben

Újjáéledt az Esterházy-kastély egykori rózsakertje

2015-ben végül sikerült helyreállítani a kertet, amelynek legimpozánsabb része a futórózsákkal befuttatott, kereszt alakú lugas, közepén a pagodaszerű pavilonnal.

„Több 100 méter hosszúságban látható a lugasok mentén a Mami fajta vajszínűből rózsaszínbe átmenő hatalmas virágai. A Futótűz fajta piros, a Crimson Glori mély bordó és a Rozália fajta narancsszínű virágai káprázatosan szépek”

-olvasható az eszterhaza.hu oldalán.

Általában május második felétől virágzik a lugast beborító rózsatenger, de ahogy a telnek a hetek, a kert többi részén is egyre több virágot láthatunk.

Még több látnivaló a Fertő tó körül »»

Elérhetőség

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes körülnézni »»

Még több fotó

Térképen a Fertőd és környéki látnivalók

A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

(Fotók: ©Csodahelyek – a képek 2020. május 27-én készültek).

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

“8000 rózsatő illatozik a fertődi Esterházy-kastély kertjében” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.