Elbűvölő látvány a füzérradványi Károlyi-kastély és a kastélypark

Károlyi-kastély, Füzérradvány

Az újjászületett füzérradványi Károlyi-kastély hosszú évtizedek után 2021. október 5-én nyitotta meg kapuit ismét a látogatók előtt. A háromezer négyzetméteres kastély interaktív kiállítással, a tízezer négyzetméteres kastélypark sétányokkal, hidakkal, és tulipánfákkal várja az érdeklődőket.

Szemet gyönyörködtető látvány a füzérradványi Károlyi-kastély

A füzérradványi Károlyi-kastély története

Füzérradvány Borsod-Abaúj-Zemplén megyében fekszik, a kastély a Pajna-domb és a Korom-hegy lábánál áll. Az épület története egészen a 16. századig nyúlik vissza, ekkor építette Réthey Péter a mai kastély elődjét. 1686-ban I. Lipót király báró Károlyi Lászlónak adományozta az uradalmat, a kastély így a Károlyi család uradalmi gazdasági központjaként és rezidenciájaként működött.

Érdekesség! A füzérradványi kastélyban ma is ott áll az az asztal, amelyen 1711-ben Károlyi László fia, gróf Károlyi Sándor aláírta a szatmári békét.

Károlyi-kastély, Füzérradvány

Magyarország egyik legnagyobb kastélyát 1860 és 1870 között Ybl Miklós tervei alapján építették át romantikus-eklektikus stílusban. Gróf Károlyi Ede ragaszkodott egy nyolcszögletű torony megépítéséhez is, amelynek Károlyi címeres zászló lobogott a tetején. Fia, Károlyi Ede, és felesége, gróf Apponyi Franciska igazi reneszánsz otthonban kívánt élni, ennek megfelelően az udvari oldalon márványfolyosót hoztak létre, valamint az épület belső tereibe reneszánsz és késő reneszánsz műtárgyakat, bútorokat, kárpitokat és porcelánokat vásároltak.

Később a Károlyi-kastély szállóként is működött, ehhez László fia, István ragaszkodott, így a kastélyt át kellett alakítani, hogy megfeleljen új funkciójának. István gróf szenvedélyes vadász volt, a kastély falait állatbőrök, és trófeák díszítették.

A Károlyi-kastély felújítása, és a kastélypark helyreállítása

A Károlyi-kastély felújítása során a cél az 1930-as évekbeli kastélyszálló életének és hangulatának megidézése volt.

A kastélyszálló mindennapjainak felidézéséhez szükség volt a fogadó és vendéglátó terek berendezésére, a kiállítás kialakítására, illetve a kastélypark rendezésére. Ahhoz, hogy a fejlesztés az elképzeléseknek megfelelően valósulhasson meg, archív fotókra, festményekre, régi filmekre, illetve épület- és levéltári kutatásokra támaszkodtak, de visszaemlékezések alapján is dolgoztak.

Restaurálták a kastély építészeti elemeit, a kutatásoknak köszönhetően előkerült az épület eredeti színe is. Eltávolították a loggia üvegezését, felújították a tetőszerkezetet, a kastély tereiben pedig interaktív kiállítás kapott helyet. A kastélypark helyreállítása, és a kertrendezés történeti források alapján valósult meg.  

A földszinten jegypénztár, ajándékbolt és kávézó került kialakításra, az egykori nagy ebédlőből pedig fogadótér lett, a portaépület mellett pedig látogatói parkoló épült.

Milyen kiállításokkal és programokkal vár a kastély?

A kastélyban berendezett interaktív kiállítás részei a játékok, makettek, érintőképernyők, VR élmények és sztereoszkópok, melyek egytől egyig segítenek abban, hogy megismerjük a Károlyi család életét, illetve a Károlyi-kastély történetét. Megtudhatjuk, milyen volt az élet az egykori kastélyban, hogyan teltek a hétköznapok, a fogadótérben pedig egy szállodai recepció vár.

Külön érdekesség, hogy lehetőség nyílik régi játékok és társasjátékok kipróbálására, és kártyázni is lehet a márványfolyosó bridzsasztalain.

A gyerekek nagy kedvencei azok a Lego kisvonatok, amelyek a környéken közlekedő hegyközi kisvasutat jelenítik meg, emellett nagy élmény, hogy a díszparkban akár mókusokkal is lehet találkozni.

Füzérradvány megközelítése

A község Budapesttől 3,5 órás, Nyíregyházától 1 óra 45 perces autóútra fekszik. Nyíregyházán esetleg érdemes megállni, ugyanis a városban számos program és látnivaló várja a kirándulókat.

Aki tömegközlekedéssel szeretne utazni, annak érdemes tudni, hogy vonatok Budapest, Keleti pályaudvarról indulnak Sátoraljaújhelyre, onnan busszal lehet Füzérradványra utazni. A kerékpáros túrákhoz Pálházán lehet bicikliket bérelni.

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes nézelődni »»

Bár az angolpark a Károlyi-kastély felújítása alatt is nyitva volt, a felújított épület belső terei most számos újdonságot és érdekességet tartogatnak a nagyközönség számára. A sétányok, a patakon átívelő hidak, és a korabeli enteriőr egytől egyig elvarázsolja a látogatókat. A füzérradványi kastély nem csupán turisztikai attrakció, hanem látványos csodahely is.  


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Márk Éva

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.