Folly Arborétum és Borászat – a Balaton édenkertje

A Balaton partján járva, Badacsonyörs hegyoldalában egy varázslatos világba csöppenünk. A 115 éves kertben hatalmas fák, örökzöldek, százéves ciprusok, gyönyörű sziklarózsák között sétálhatunk a friss levegőn, egy pohár bor vagy szörp mellett, gyönyörködve a balatoni panorámában. Ez a csodahely a Folly Arborétum elvarázsolt világa, amit egyszer mindenkinek látnia kell!

Folly Arborétum – egy családi örökség története

A mesés kert kialakításának kezdete a pécsi orvos, Dr. Folly Gyula nevéhez fűződik. Az 1900-as éves elején kerültek elsőként különleges mediterrán növények és fák az akkor még kis területű, mai nevén Öregarborétumba. Az ültetésekhez szükséges vizet a Balaton biztosította. A birtokot az alapító fia, Folly Gyula közgazdász nemesítette és alakította tovább. Atlasz cédrusok és európai ciprusok kerültek betelepítésre gazdagítva a már meglévő gyűjteményt. Az ő fia, az alapító unokája, Folly Gyula agrármérnök 1977-ben díszfaiskolát alakított ki a területen, hogy látogatókat fogadhasson, így a bevételből finanszírozni tudta a kiadásokat az arborétum gondozásához. 1981-ben közel 100 új növényfajt telepített a kertbe, beültette az Öregarborétum alatti parcellát.

2010-től Folly Réka és családja, immáron a negyedik generáció is részt vesz a munkálatokban, a családi örökség gondozásában és a borászat fejlesztésében.

Folly Arborétum, a Balaton édenkertje
A Folly Arborétum

“Édesapám sok időt és erőt áldozott az arborétum fenntartására és fejlesztésére… Dédnagyapánk ültette az első fákat, Nagyapánk dacolva a kommunizmussal tovább folytatta a munkát, aztán Édesapánk visszaszerezte az ellopott területeket és megnyitotta a nyilvánosság előtt a család féltve őrzött kincsét…Szeretetük, hitük és kemény munkájuk ott van a fák között, s így mindez sokkal több számunkra, mint dendrológiai értelemben vett látványosság. Épp ebben rejlik kertünk különlegessége az ide látogatók számára is, akik azonnal érzik a különös atmoszférát.” 

Folly Réka- Folly Arborétum és Borászat

Milyen érdekes és egyedi növényeket láthatunk az arborétumban?

  • közel 400 tűlevelű fa és cserje
  • 200 lombos fa és cserje
  • több ezer virágzó évelő
  • a világ mind a 25 ciprus faja
  • sárga lombú kínai boróka
  • óriástobozú fenyő
  • európai ciprus
  • szír boróka
  • himalájai cédrus
  • atlaszcédrus

Az arborétumban sétálva több ponton is pihenőhelyeket, teraszokat, padokat találunk, ahol a kilátásban gyönyörködhetünk, amíg kellemes fenyőillat járja át a levegőt. A hegy tetején, a kert egyik állomásaként egy kilátóból csodálhatjuk a balatoni panorámát. A Folly Arborétum éttermében pedig ízletes fogásokkal, helyben készült bor-, és szörpkóstolási lehetőséggel várják a látogatókat. A séta után a legkisebbek a játszótéren vezethetik le a még megmaradt energiájukat.

Kisgyerekesek számára alkalmas program?

A Folly arborétum egy maximálisan család-, és gyerekbarát hely, ahol egy fából épült játszótérrel várják a legkisebb látogatókat.

Kutyát be szabad vinni?

Sajnos a kutyák jelölései veszélyeztetik az arborétum növényeit, ezért kedvenceinket nem szabad bevinnünk a kertbe.

Hasznos információk

Elérhetőség

Nyitva tartás

  • A Folly Arborétum és Borászat egész évben nyitva tart. Részletek a weboldalon.

Árak (2023)

  • Felnőtt belépő: 2900 Ft
  • Nyugdíjas/gyermek belépő: 2200 Ft
  • Családi belépő (2 felnőtt+2 vagy több gyerek): 8000 Ft

Megközelítés

Autóval

Ábrahámhegy irányából a 71-es útról térjünk le jobbra, a Kápolnavölgyi útra, amelyen haladva nemsokára elérjük a Folly arborétumot.

Fontos! A Folly Arborétumhoz vezető utak keskenyek és meredekek, ezért a közlekedésben fokozott óvatosság szükséges!

Tömegközlekedéssel

Badacsonyörs, camping buszmegállóból körülbelül 15 perc séta a hegynek felfelé.

Szállást keresel a Badacsony környékén?

Itt érdemes körülnézni »»

Fotók

A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotók: Bartus Ágnes

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

“Folly Arborétum és Borászat – a Balaton édenkertje” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Sajnos nem tudtok megnézni,mert egy kutyatáskában lévő (4 kg) szeretett állatunkat nem engedték be!!!!!! Ő nem jelőlt volna semmit! Sokan kimaradunk a látványból, ezen el kellene gondolkodni és a „puppy” kutyákat beengedni táskával!!!!!!!!!

    Válasz

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.