5+1 őszi kirándulóhely hordozóval, kisebb gyerekekkel, kutyával

Egy őszi kirándulás elképzelhetetlen számunkra az ősz színei, a mesés panoráma és az erdei levegő nélkül. A következő 5+1 őszi kirándulóhely olyan úti cél, ahova hordozóval, kisebb gyerekekkel és akár kutyával is érdemes elindulni, ráadásul a panorámáról sem kell lemondanunk.

5+1 őszi kirándulóhely hordozóval

Nagyvillám-Fellegvár túra, Visegrád

Visegrádon számos izgalmas őszi kirándulóhely és panorámás útvonal várja a túrázás szerelmeseit. Az egyik kedvencünk a Nagyvillám-Fellegvár táv, amit kisebb gyerekekkel és akár hordozóval is könnyű megtenni.

Az út alig több 30 percnél, és csupán a kék háromszög jelzést kell követni a visegrádi bobpálya parkolójától. Néhol morzsalékos a talaj és kissé meredek is, míg máshol egy-egy szűk kis ösvény tartogat számunkra kalandokat.

A túra végén a visegrádi Fellegvárhoz vezető lépcső vár bennünket, ahonnan 3 perc alatt felkapaszkodhatunk az ország egyik legszebb panorámás várához.

Várhegy-kilátó, Királyrét

Ez az őszi kirándulóhely a Börzsöny egyik legszebb részén, Királyréten található. Az erdei vonatozás mellett érdemes felkapaszkodni a 350 méter magas Várhegy tetejére, ahol a faszerkezetes, háromszög alapú kilátó összesen három emelettel vár.

A 20 méteres emelvény első két emeletén padokat helyeztek el, ahol megpihenhetünk a kirándulás után, míg a harmadik emelet elképesztő körpanorámát ígér. A Sas-hegy, a Só-hegy, a Kő-hegy, a Kopasz-hegy, a Nagy-Inóc, a Nagy Hideg-hegy, a Csóványos, és a Karancs is látható innen.  

A kilátó alig 1,5 km-re fekszik a királyréti parkolótól, babakocsival és kisbiciklivel is érdemes útnak indulni. A környék remek kutyabarát kirándulóhely.

Szelim-barlang, Tatabánya

A Duna-Ipoly Nemzeti Park területén található Szelim-barlang jelentős régészeti lelőhely hazánkban, a barlang felfedezése különleges látnivalókkal, izgalmas járatokkal és bámulatos panorámával ajándékoz meg.

A legmélyebb rétegekből előkerült csontmaradványok és kőeszközök arra utalnak, hogy már 70-80 ezer évvel ezelőtt is ismerte és használta a barlangot a neandervölgyi ősember.

Tatabánya felől a piros jelzést követve érkezünk a barlanghoz, a Turul Emlékmű irányából pedig a Turul tanösvényen közelíthetjük meg a területet. Gyerekekkel is nyugodtan célba lehet venni a barlangot, a terep nem tartogat komolyabb kihívást.

Boldog Mór-kilátó, Pannonhalma

A Boldog Mórról elnevezett kilátó hangulatos őszi kirándulóhely, a 257 méter magas, 6 emeletes fa kilátóból csodálatos panoráma nyílik a Sokorói-dombságra, a Pannonhalmi-medencére, sőt, ellátni a Bakony északi vonulatáig is.

A kilátó, és a mellette található lombkoronasétány a Pannonhalmi Főapátságtól mindössze 600 méterre fekszik, útközben elhaladunk a Boldogasszony-kápolna fehér épülete mellett is.

A távot kisebb gyerekek is könnyedén leküzdik, ráadásul kutyával is nyugodtan kirándulhatunk a környéken.

Zsófia-kilátó, Lillafüred

Lillafüred első kilátója több mint 120 évvel ezelőtt készült, ez volt az első vidéki kilátótorony. Az egykor híres kilátó újjáépítése során szem előtt tartották, hogy a beruházás miatt semmiképpen ne sérüljenek természeti értékek. A helyszínt is ennek megfelelően jelölték ki.

A kő alapú, faszerkezetes, vörösfenyő gerendákból összeillesztett építményből minden évszakban bámulatos kilátás nyílik a Palotaszállóra, a függőkertre, a Hámori-tó csónakkikötőjére, a környező hegyekre, illetve a Szinva és a Garadna-völgyre. A kilátó emellett interaktív látvány- és tájékoztató-elemekkel is gazdagodott.

Az emelvényt impozáns kupola koronázza meg, ennek, illetve a különleges múltnak köszönhetően méltán kiérdemelte a kilátók királynője címet.

Sástói-kilátó, Gyöngyös

A Sástó Magyarország legmagasabban fekvő tava a Mátrában, Gyöngyös külterületén. Bakancslistás csónakázó- és horgászhely, ráadásul a hidakkal és csónakokkal tarkított tó rengeteg kacsának ad otthont.

Itt található az 53 méter magas Sástói-kilátó, amely eredetileg fúrótoronyként üzemelt Algyőn. Érdemes megmászni a hosszú csigalépcsőt, mert az emelvény teraszairól gyönyörű kilátás tárul elénk. Tiszta időben még a Tiszáig és a Budai-hegységig is ellátni.

Érdekesség: Aki megismerkedne a Mátra élővilágával, annak ajánlott végigbarangolni a 15 állomásból álló Béka tanösvényt, amely egészen a Farkas-kútig kalauzol el.

Még több őszi kirándulóhely


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Kristóf-Zöld Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.