Top 10 program és látnivaló Tatabányán – minden korosztálynak

Látnivaló Tatabányán

Szívesen felfedeznéd a várost, amelynek barlangjában már a neandervölgyi ősember is otthonosan érezte magát? Összegyűjtöttük, melyik az a 10 kihagyhatatlan program és látnivaló Tatabányán, amely minden korosztály számára érdekes élményeket és csodahelyeket tartogat.

10 program és látnivaló Tatabányán – Ezt ne hagyd ki!

Turul Emlékmű, Kő-hegy

A Turul Emlékmű Tatabánya legismertebb látnivalója, a magyarság mitologikus madarát ábrázoló szobor Európa egyik legnagyobb madárábrázolásaként is ismert. A bronzszobor Donáth Gyula alkotása. A turul kiterjesztett szárnyainak fesztávolsága csaknem 15 méter, karmaiban az Árpád-kard hossza 14 méter hosszú. A Kő-hegyen álló szobor Történelmi Emlékhely, lenyűgöző mérete még a távolból is megállapítható.

Az emlékmű közelében étterem és büfé várja a kirándulókat, a kihelyezett padoknál tűzrakóhelyet is találunk, így piknikezésre és sütögetésre is van lehetőség.

Figyelem: A tűzgyújtási tilalommal kapcsolatban ITT találsz naprakész információt.

Gerecse Kapuja Látogatóközpont

A Gerecse Kapuja Látogatóközpontban tematikus kiállítótérrel várja azokat, akik egy interaktív kiállítás keretében, játékos formában ismerkednének meg a turul mondavilágával. A kiállítás a környék történelmi, geológiai és természeti világára hívja fel a figyelmet.

A központ közeléből három tematikus túraútvonal indul, amelyen a Gerecse Kapuja mobilalkalmazás vezeti végig az érdeklődőket. A túravezető egy virtuális turulmadár, amely kincskereső játékra invitálja a látogatókat.

Érdekesség: Érdemes beülni a liftszerű, virtuális valóság kabinba, a hőlégballon kosarából virtuális ablakokon át ismerkedhetünk a Gerecsével.

látnivaló Tatabányán
Gerecse Kapuja Látogatóközpont

Turul tanösvény

Az 1 km hosszú Turul tanösvény a Kő-hegyen álló Turul Emlékművet és a Szelim-barlangot köti össze, útközben megismerkedhetünk a Vértes és Gerecse természeti kincseivel, illetve állat- és növényvilágával. A tájékozódást ismertető táblák és turistajelzések segítik.

A Turul tanösvényen 180 millió éves mészkövet és 20 millió éves dolomitot is láthatunk, illetve a tanösvény része az őskori lelőhely, a Szelim-barlang is.

Szelim-barlang

A Duna-Ipoly Nemzeti Park területén található Szelim-barlang jelentős régészeti lelőhely hazánkban. A barlang felfedezése különleges látnivalókkal, izgalmas járatokkal és bámulatos panorámával ajándékoz meg.

A legmélyebb rétegekből előkerült csontmaradványok és kőeszközök arra utalnak, hogy már 70-80 ezer évvel ezelőtt is ismerte és használta a barlangot a neandervölgyi ősember.

Tatabánya felől a piros jelzést követve érkezünk a barlanghoz, a Turul Emlékmű irányából pedig a Turul tanösvényen közelíthetjük meg a területet.

Geológiai tanösvény

A Szelim-lyukhoz vezető Geológiai tanösvény a terület kőzeteit vonultatja fel és a helyszínhez kapcsolódó legendákat is ismerteti meg a látogatókkal. A tanösvény hossza 361 méter.

Ranzinger Vince-kilátó, Csúcs-hegy

A 30 méter magas Ranzinger Vince-kilátó (eredeti neve Bányász-kilátó) Tatabánya felett, a Csúcs-hegyen áll. Pontosan 156 lépcsőfokot kell megmászni, hogy a kilátó tetejére érjünk, innen Tatabánya, Tata, Környe és Oroszlány is látható.

Tatabánya központjából a piros sáv jelzésű turistaúton kell felkaptatni a piros háromszög elágazásig, majd ezen jutunk el a kilátótoronyhoz.

15 kilátó Budapest környékén, szenzációs panorámával >>

Tatabányai Múzeum és Skanzen

A Tatabányai Múzeum közel 200.000 darabos gyűjteményével komplex ismereteket kínál minden korosztálynak, változatos programokkal igyekszik továbbadni a város bányászörökségét az utókor számára.

A Tatabányai Múzeumhoz tartozó Skanzen egyedülálló kiállítóhely, a Skanzen egy régi bányaüzem teljes épületegyüttesével, berendezett irodákkal, szabadtéri gépbemutatón és bejárható bányatérség segítségével idézi meg a szénbányászatot.

Ligeti-tó, Ifjúsági park

Az Ifjúsági park, amelyet Ligetnek is hívnak, kihagyhatatlan látnivaló Tatabányán. A Ligeti-tó partja hangulatos helyszín családi vagy baráti kikapcsolódáshoz, illetve romantikus sétákhoz egyaránt. A park hidakkal, sétányokkal, sziklakerttel, padokkal és információs táblákkal várja a látogatókat.

Jászai Mari Színház

A bányatörvény értelmében a bányászok, a bányatelepen élők és dolgozók művelődési és szórakozási igényeinek kielégítésére kezdték el a 1913-ban a Népház építését. A színházi működést az 1964-ben alakult Bányász Színpad alapozta meg, a színház 1994-ben vette fel Jászai Mari nevét.

A Jászai Mari Színház fontos színtere a város közösségi életének.

Tovább a színház oldalára >>

Cifra Palota – Tulipános Ház

A Cifra Palota, azaz Tulipános Ház vagy Tiszti Kaszinó izgalmas látnivaló Tatabányán, véletlenül se tévesszük össze a szintén cifra megjelenésű kecskeméti Cifra Palotával.

A Tulipános Ház különféle formájú ablakai körül magyaros tulipános motívumokat fedezhetünk fel, innen kapta a nevét az épület.

A helyiek Tiszti Kaszinóként emlegetik, a kaszinó színházterme és kártyaszalonja a Magyar Államkincstár főtisztviselőinek és munkásainak nyújtott szórakozási lehetőséget 1945-ig.

Top 5 látnivaló Tatabánya környékén

Örömmel felfedeznéd a közelben található csodahelyeket? Szervezz többnapos kikapcsolódást Tatabánya környékén, mutatjuk a legizgalmasabb látnivalókat:

Szállást keresel Tatabányán?

Itt érdemes nézelődni >>


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Kristóf Eszter, instagram, Csodahelyek.hu

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.