Látnivalók a Pilisben – 25+ élmény, program, és túra a Pilis legszebb részein

Izgalmas túraútvonalak, tanösvények, sportprogramok, történelmi emlékek és természeti kincsek várnak arra a Pilis-Visegrádi hegység legszebb részein, hogy feltérképezd őket a családdal, vagy a barátokkal. Ne habozz, készítsd össze a hátizsákod, és vedd célba a környéket, hogy felfedezd, melyek a legszebb látnivalók a Pilisben! 

Látnivalók a Pilisben – 25+ hely, ahova mindenképpen el kell látogatnod

Az Apátkúti-völgy legszebb látnivalói

Az Apátkúti-völgy hangulatos kirándulóhely a Visegrádi-hegységben, évente több ezren látogatnak ide, hogy sétálgassanak, túrázzanak, piknikezzenek a családdal. 

A völgyben vízesések, tavak, és játszóterek várják a kirándulókat, egyértelműen bakancslistás helyek a Bertényi Miklós Füvészkert, az Ördögmalom-vízesés, a Telgárthy-rét, a Kaán-forrás, és természetesen a Pisztrángos Tavak környéke is. Akár 4-5 órát is érdemes a völgyre szánni, főleg akkor, ha bográcsozás is szerepel a programban. 

Mogyoró-hegy

A Mogyoró-hegyről biztosan hallottál már, hiszen ez a Visegrádi-hegység egyik legkedveltebb célpontja. Gyerekekkel, sőt, akár babakocsival is mindenképpen érdemes célba venni, a közelben ráadásul több erdei játszótér is található a környéken. Szabadtéri sütögetéshez szintén ideális úti cél, illetve a Mogyoró-hegyen működik a Madas László Erdészeti Erdei Iskola is.  

Madas László Erdészeti Erdei Iskola

A Madas László Erdészeti Erdei Iskola Európa legelső erdei iskolája, amely évente mintegy 8000 látogatót fogad, köztük óvodás és általános iskolás korú gyerekeket, illetve természetesen felnőtteket is. Az erdei iskola szervezésében tematikus túrákon vehetsz részt, a környéken pedig érdemes felfedezned a Nagyvillámi Erdészeti Tanösvényt, a Kisvillámi Vadvirágos tanösvényt, a Mogyoróhegyi Természetismereti Tanösvényt, és az Áprily-völgyi Rege-Termő Tanösvényt is. Értékes látnivalók a Pilisben. 

Mogyoró-hegyi vadaspark

A hegyen található erdei iskola közelében feltétlenül keresd fel a 1,5 hektáros területen fekvő vadbemutató kertet. A vadasparkban gímszarvasok (bika, tehén, borjú), és vaddisznók (kan, koca, süldők) is élnek, egymástól elkülönített részeken. A kertet masszívabb babakocsival is felkeresheted, a közlekedés nem okoz majd problémát.

Sibrik-domb

A Sibrik-domb 176 méter magasan található a visegrádi Salamon-torony közelében. Különlegessége, hogy a tetején egy római kori tábor maradványai fekszenek. Érdekesség – sokan nem tudnak róla, hogy – itt állt Visegrád első vára, és egy templom is. A környék igen gazdag történelmi kincsekben, a Sibrik domb történetéről egy kihelyezett kőtábla mesél a látogatóknak. 

Visegrádi vár, Salamon-torony, Királyi Palota

Azok számára, akik még nem, vagy csak 1-2 alkalommal jártak Visegrádon, számtalan érdekességet tartogat a Fellegvár, a Salamon-torony, és a Királyi Palota

Ezek az építmények a város legnépszerűbb turistalátványosságai, ezért a listánkról semmiképpen nem szerettük volna őket lehagyni, de nem győzzük hangsúlyozni, hogy egy visegrádi hétvégi kiruccanás alkalmával érdemes a kevésbé ismert látnivalókat, és kirándulóhelyeket is felfedezni.  

Zsitvay-kilátó

A Zsitvay-kilátó, eredeti nevén Jubileumi-kilátó a visegrádi bobpályától mindössze néhány perces sétára fekszik, megközelítése a parkolótól nem okoz nehézséget, ezért az idősebb korosztály, és a gyerekek számára is ideális úti cél. 

A kilátó a 378 méter magas Nagyvillám-hegy tetejére épült, az épület tetején ábrák jelzik a fontosabb látnivalók irányát. Tiszta időben láthatod innen a környék hegyeit, Szokolyát, a Szentendrei-szigetet, és az Esztergom közelében fekvő Helemba-szigetet is. 

Kökörcsin Ház Erdei Iskola

Az esztergomi Kökörcsin Ház a Duna-Ipoly Nemzeti Park helyi környezeti nevelésének központja. Az épület, és a környék az 1990-es évekig katonai célokat szolgált, lőtér, gyakorlótér, és számos más történelmi emlék található a közelben. 

Az erdei iskola iskolai csoportok, egyesületek, és turistacsoportok számára különféle programokat szervez, hogy az ide látogatók megismerhessék a környék természeti értékeit.  Ilyen programok a Vasfüggöny túra, a vadismereti előadások, illetve a vízbiológiai vizsgálat is.

Strázsa-hegyi kilátó

A Strázsa-hegyi kilátó szuper látnivaló a Pilisben, amely Esztergom-Kertváros közelében áll és felkeresését célszerű összekötni a Strázsa-hegyi tanösvény bejárásával. 

Az építmény érdekessége, hogy külső és belső részén orosz graffitik és cirill betűk találhatóak. Ennek oka, hogy a kilátó egykor nagyon fontos stratégiai pont volt, majd egy időben világítótoronyként is működött. Tetejéről bámulatos kilátás tárul a szemed elé. Láthatod innen Esztergomot, a Pilis északi vonulatait, és a Nagy-Getét is.

Vaskapu-hegy

A Vaskapu-hegy a Visegrádi-hegység 404 méter magas hegycsúcsa, népszerű kirándulóhely a környéken élők és a turisták körében egyaránt. Esztergom óvárosától keletre fekszik, a hegy nyugati oldalára felfutó utcákban hagyományosan pincesorok álltak. 

A Vaskapuról gyönyörű kilátás tárul a szemed elé, ha szeretsz túrázni, családbarát programot keresel, írd fel a Vaskapu-hegyet a bakancslistádra.

Prédikálószék

A Prédikálószék a Visegrádi-hegység harmadik legmagasabb pontja, a csúcsára érve hazánk egyik legszebb panorámájával ajándékoz meg a Prédikálószék-kilátó. Láthatod innen a Börzsönyt, Nagymarost, Visegrádot, és a Naszályt is. Ha kíváncsi vagy a látványra, tudnod kell, hogy bármelyik pillanatban megnézheted, ugyanis a Prédikálószéken webkamera is működik. 

A terület folyamatosan látogatható, de az időjárás-, és útviszonyokkal kapcsolatban érdemes előzetesen tájékozódni. 

Vadálló-kövek

A Prédikálószékhez vezető út talán legérdekesebb része a Vadálló-kövek sziklarengetege. A különleges alakú sziklák neve Nagytuskó, Széles-torony, Bunkó, Függőkő, Felkiáltó jel és Árpád trónja. A Vadálló-kövek a Pilis egyedülálló természeti értékei, vulkáni törmelékes kőzetből állnak. A sziklagyepeken számos ritka növényfaj él, sokak számára értékes látnivalók a Pilisben.

Szentfa-kápolna

A Szentfa-kápolna Dömös központjától 2 km-re, a Visegrádi-hegységben található. Dömösről a piros, sárga és a zöld turistajelzés vezet a kápolnához, ez gyalogosan nem több 35 percnél. A kápolna történetéről számos legenda mesél. 

Rám-szakadék tanösvény

A Rám-szakadék tanösvény Dömösről indul, és a Rám-szakadék felső pihenőjének érintésével a Lukács-árkon keresztül ér vissza a Szőke-forrás-völgybe. 

A szakadék bejáratánál elhelyezett információs táblák a tanösvény közlekedési rendjének szabályairól, illetve a tanösvény élővilágáról, geológiájáról és keletkezéséről tájékoztatnak. Ha nem jártál még a Rám-szakadékban, feltétlenül keresd fel, biztosan életed egyik legszebb kirándulós élménye lesz. 

Látnivalók a Pilisben – 25+ élmény, program, és túra a Pilis legszebb részein
Rám-szakadék

Holdvilág-árok

A Rám-szakadékhoz hasonlóan rendkívül népszerű a Budapest környéki kirándulóhelyek között az Holdvilág-árok, amely a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén található Nagy-Csikóvár déli lejtőjén húzódik. Csodahely belevaló túrázóknak!

Boldog Özséb-kilátó

A 756 méter magas Pilis-tetőn áll a több mint 17 méter magas Boldog Özséb-kilátó, amely egy már meglévő vasbeton geodéziai torony átalakításával jött létre. A kilátó falát függőleges fatartók alkotják, a lépcső járófelületét csúszásmentesen alakították ki. 

A korábbi torony vasbeton falát meghosszabbították, így egy új tetőszintet alakítottak ki, ahonnan a Vörösvári-medencét és a Budai-hegységet is láthatod.

Dera-szurdok

A Dera-szurdok a Pilis–Visegrádi-hegység népszerű kirándulóhelye, ahova évente több ezren látogatnak el a vízesések, kis bukók és mutatós sziklaformák miatt. 

Ha nem riadsz vissza attól, hogy helyenként a patak fölött kell ugrálnod, és csúszós köveken kell egyensúlyoznod, mindenképpen látogass el a Dobogókő közelében található szurdokba. Kirándulás közben információs táblák segítik a tájékozódást, a kijelölt pihenőhelyeken pedig piknikezni is lehet. 

Dobogókő

Dobogókő a Visegrádi-hegység népszerű kiránduló- és üdülőhelye, amelyen az Országos Kéktúra útvonala is áthalad. A tengerszint feletti 700 méteres magasságból olyan kilátás tárul a szemed elé, hogy itt garantáltan készítesz majd néhány elképesztő fotót. 

Dobogókőről számos túraútvonal indul, így akár egy egyórás programhoz, akár egy egész napos kiránduláshoz remek választás. Kisebb gyerekekkel is érdemes tenni egy sétát a környéken. 

Rezső-kilátó

Maradjunk még egy kicsit Dobogókőn. A Téry-út mentén található Rezső-kilátónál feltétlenül állj meg egy kicsit, innen ugyanis Dömös felé tekintve a Rám-hegy, a Vadálló-kövek, a Prédikálószék és a Dunakanyar, a Duna túloldalán pedig a Börzsöny csúcsai, többek között a Szent Mihály-hegy, a Csóványos és a Nagy-Hideg-hegy is látható. 

Egy panorámatáblának köszönhetően könnyedén azonosíthatod a közelben fekvő hegycsúcsokat és településeket is. 

Kárpát-forrás

A Kárpát-forrás az országos kék jelzés mentén, Pilisszentlászló határában található. A forrás mellett padok, asztalok és tűzrakóhelyek várnak, így akár egy egész napos kikapcsolódást is tervezhetsz itt a családdal és a barátokkal. A gyerekeket is nyugodtan vidd magaddal, kirándulás után pedig feltétlenül kóstold meg a Kárpát-forrás tiszta vizét. 

Boldogasszony kápolna

A Boldogasszony kápolna 30 perces autóútra található Esztergomtól és Szentendréről, Pilisszántó közelében. A kápolna alapkövét 2006. június 19-én rakták le, és a Boldogságos Szűz Mária tiszteletére 2006. december 21-én szentelték fel. A kápolna Makovecz Imre és Örfi József terve alapján készült.

Pilis keresztje

A Pilis Keresztje Pilisszántó ismert zarándokhelye, amelyet 2003-ban szenteltek fel. A keresztet az elmúlt években több ezren keresték fel, környékén több tűzrakóhely és pad is található, így családi, baráti sütögetést is tervezhetsz itt. 

Lajos-forrás

Az 587 méter magas Bölcső-hegy oldalában fakadó források közül a legbővebb vízhozamú és a legismertebb a Lajos-forrás. Eredeti neve Dobra Voda, vagyis Jóviz-forrás, a forrás környékénél 8 turistaút találkozik. Ha a közelben kirándulnál, szuper úti cél lehet a Holdvilág-árok, a Janda Vilmos-kulcsosház és a Sikárosi-rét is.

Dömörkapu-vízesés

Ha a Lajos-forrásnál kirándulsz, ne hagyd ki a Dömörkapu-vízesés felkeresését sem. A Dömörkapuig a sétát a zöld háromszög jelzésen kell megkezdeni, közepesen nehéz túrára kell számítani. 

A Dömörkapu-vízesés egy apró vízesés, ne hatalmas zuhatagra számíts, de a kőlépcsőkön leereszkedve garantáltan élvezni fogod a környék szépségét és a természet közelségét. A Dömörkapu-vízesés és a Lajos-forrás hihetetlenül népszerű látnivalók a Pilisben. 

Bükkös-patak tanösvény

A Bükkös-patak tanösvény 4 km hosszú és 10 állomásból áll, jelzése a sárga T. A patak mentén 10 állomáson figyelheted meg a környék természeti és kulturális értékeit.  Gyerekekkel is bátran útnak indulhatsz, a túra nem megerőltető. Útközben megismerkedhetsz a molnárok életével és a patakhoz kapcsolódó népszokásokkal is.

Kőhegy-tanösvény

A Kőhegyi Menedékháztól induló tanösvény hossza 4 km, jelzése a sárga T. A közepesen nehéz körtúra közben megismerhetsz a bronzkori földvár és 18-19. századi szőlészet maradványaival, a környék erdőivel, a Csepel-forrással, a Vasas-szakadékkal és az andezit breccsa sziklaképződményekkel.

Pilis Bike

Ismerd meg a Pilist és a Visegrádi-hegységet két keréken, járd végig a Pilis Bike erdei kerékpáros hálózat útvonalait akár az egymást követő hétvégéken. 34 különböző túra vár rád, melyek összesen mintegy 350 km-es távot ölelnek fel. Útközben erdei ösvényeken, köves részeken és erdészeti utakon haladsz majd. 

Fontos tudnod, hogy a Pilis Bike hálózatához összesen 10 P+B parkoló tartozik, innen indulva választhatsz a Pilis könnyebb és nehezebb túrái közül is.  

Pilis Ride

A Pilis Ride erdei lovas úthálózat azoknak tartogat izgalmakat, akik szívesen megismernék a Pilist lóháton. Az útvonalakat lovas erdész szakemberek segítségével alakították ki, fontos volt, hogy az úthálózatot legalább 2,5 méter szélességű utakon jelöljék ki. A Pilis-Visegrádi hegységben négy helyen kerültek kialakításra nyári lovas istállók, hogy az erdei lovas turizmus még népszerűbb legyen. 

Tipp! Az úthálózat jelzését mind a térképeken, mind a terepen megtalálod, az úthálózat használatának feltételeiről pedig a parkerdo.hu  oldalon olvashatsz.

+1 Teve-szikla, Kőfülke és az Egri vár másolata Pilisborosjenőnél

+ tippek a Gyerekbarát Csodahelyek Magyarországon csoportból

„Szívből ajánlom a Vörös-követ, melyről csodaszép a kilátás a Szentendrei-szigetre, valamint Asztal-követ, amiről a Dunára és pomázi, budakalászi térségre és a Nagy-Kevélyt a barlangjaival és panorámával a Budai-hegyekre. Rövidebb kirándulásokra Sas-kövi-barlang fejlámpával kb. 75 m hosszan lehet bemenni, nagyobbakkal a Pilisszántói-kőfülke. A gyerekek nagyon élvezték őket. Mindegyik saját lábas vagy hordozós, nem babakocsis.” (L. Sz. Rita)

Szállást keresel a Pilisben?

Megtetszett egy izgalmas túraútvonal? Látni szeretnéd a Pilis rejtett kincseit, esetleg megismerkednél a környék állat- és növényvilágával? Ezer csodahely, élmény és program vár, itt az ideje, hogy felfedezd őket! 

A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotók: Kristóf Eszter, ©csodahelyek, kiemelt kép: pixabay

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.