5+1 őszi kirándulóhely – kevesebb, mint 1 órára Budapesttől

Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert

Mesébe illő kastélyparkkal, apró hidakkal tarkított arborétummal, Jenga-torony kilátóval és hasonló csodahelyekkel vár a következő 5+1 őszi kirándulóhely, amely kevesebb, mint 1 órára fekszik Budapesttől. Nem szeretnél sokat utazni a fővárosból a legszebb őszi élményekért? Ezeket a helyeket bátran írd fel az őszi bakancslistádra!

5+1 őszi kirándulóhely – kevesebb, mint 1 órára Budapesttől

Gödöllői Királyi Kastély parkja

A Gödöllői Királyi Kastély eredetileg a Grassalkovich-kastély nevet viselte, de sokan Sissi és I. Ferenc József királyi rezidenciájaként ismerik.

A kastély díszudvarát a királyi időszakban dézsás növények tették hangulatossá, a gesztenyefasortól délre alakították ki a „Reservé-kertet”, ahol 1870-ben pálmaház, majd 1895-ben üvegház is épült. A parkot a királyi család jelenlétében lezárták.

A kastélykert olyan őszi kirándulóhely, ahol 1 vagy akár több órát is eltölthetünk anélkül, hogy unatkoznánk. A gyerekeket mezítlábas ösvény várja, a szerelmesek pedig szerelemlakatot helyezhetnek el az erre kijelölt helyen.

  • Weboldal és nyitva tartás: kiralyikastely.hu
  • Kastélykert nyitva tartása: április 1-től október 31-ig: 5.30-20.30-ig, november 1-től március 31-ig: 5.30-18.00-ig
  • Cím: 2100, Gödöllő, Grassalkovich-kastély

Bölcső-hegyi kilátó, Szentendre

A Bölcső-hegyen korábban is állt már egy kilátó, ennek helyére épült a 2,4 x 2,4 méter alapterületű, 10 x 10 cm-es borovi fenyőgerendákból készült Bölcső-hegyi kilátó. Az építmény felső korlátja 7 méterre található a vasbeton alaptól.

A Jenga-játék tornyához megszólalásig hasonlító kilátó a Lajos-forrás felől két körtúrával is megközelíthető, a jól ismert zöld háromszög mellett északról a frissen elkészült sárga háromszög jelzést is követhetjük.

Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert

27 hektárnyi területen 13000 növényfajt, valamint 62 madárfajt ismerhetünk meg Váctól 13 km-re, Vácrátót arborétumában. A Nemztei Botanikus Kert hangulatos őszi kirándulóhely, a kalandosan kanyargó ösvényeknek és a számtalan hídnak köszönhetően vadregényes világba csöppenünk.

Az arborétum felfedezésére érdemes több órát szánni, mert a gyűjtemények megtekintése mellett sziklakert, műrom, és egy vízimalom is vár bennünket. A kihelyezett padoknál piknikezésre is van lehetőség.

Egri vár másolata, Pilisborosjenő

Az egyik legérdekesebb őszi kirándulóhely az egri vár másolata és a Teve-szikla Pilisborosjenőn, kevesebb mint 1 órára Budapesttől. A várrom és környéke több útvonalon is megközelíthető, választhatunk több rövid séta, vagy akár egy hosszabb túra közül is.

A vár nem túl nagy, ám az Egri csillagok c. film rajongói számára valóságos zarándokhely. A gyerekek is szívesen járják be a vár helyiségeit, a kilátás pedig igen pazar, többek között emiatt is remek kirándulóhely a környék.

Nyakas-kő, Biatorbágy

A Tétényi-fennsík szélén egy tudományi és turisztikai célpontnak is kitűnő, országos jelentőségű természeti kincsre bukkanhatunk. A Nyakas-kő kihagyhatatlan látnivaló, a területe egész évben szabadon látogatható.

A hatalmas oszlopszerű kőszikla földtudományi érték, a környék mészkőszikláiban több helyen is tengeri ősmaradványok, tengeri sünök, kagylók és egyéb puhatestűek lenyomatait találhatjuk.

Szeretet-szobor, Vál

A Szeretet-szobor a váli Haraszthy pincészet területén, a szőlőlugasok között található, ahonnan páratlan kilátás nyílik a környékre. A szobrot Alexander Milov készítette, az alkotás a férfi és a nő közötti konfliktust és vívódást formázza meg.

A szobor környéke népszerű őszi kirándulóhely, az ide látogatók a kihelyezett padoknál akár koccinthatunk is a pincészet boraival. A látnivaló a közeli parkolótól mindössze 3-4 perc sétára található.

Tipp: A szobor felkeresését érdemes összekötni egy sétával az Alcsúti Arbotétumban. Az arborétum Válról csupán 15 percre van autóval.

Még több őszi kirándulóhely

Kedvet kaptál ahhoz, hogy még több őszi csodahelyet fedezz fel a fővárosban és Budapest környékén? Mutatjuk, hol várnak még hangulatos élmények!

Budapesten

Budapest közelében

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes nézelődni >>


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Kristóf Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.