Városnézés ősszel – 5+1 város, ami legyen rajta az őszi bakancslistádon

városnézés ősszel

A városnézés ősszel is remek kikapcsolódás, hazánkban számos csodahely vár minket színes programkínálattal, őszi kirándulóhelyekkel, kilátókkal, és tarka színekbe öltözött belvárosi forgataggal. Mutatjuk, melyik az az 5+1 város, amely az őszi napokon is elvarázsol.

Városnézés ősszel – 5+1 város, amit ősszel is látnod kell

Térképezd fel Tapolca belvárosának látnivalóit!

A város legnépszerűbb látnivalója a Tapolcai-tavasbarlang, amelynek egy 180 méteres szakaszát csónakkal is felfedezhetjük. A tavasbarlang mellett interaktív kiállítótér mutatja be a Balaton kialakulását, élővilágát.

A város főteréről egy hangulatos belső udvaron keresztül lehet eljutni a mesterségesen kialakított tóhoz. A Malom-tóban rengeteg hal úszkál, de sokak örömére kacsákkal is találkozhatunk. Innen csupán néhány lépésre található a Marton László Emlékmúzeum. A közelben számos étterem és kávézó várja azokat, akik a kulináris élményekbe is fejest ugranának.

Amit feltétlenül látnod kell: A híres tapolcai Halas-lépcső kihagyhatatlan látnivaló a városban (felújítás munkálatok zajlanak 2022 szeptemberében), minden évben több száz szelfi készül Varjas Judit tapolcai iparművész szenzációs alkotásánál.

Irány Sopron, a leghűségesebb város!

Sopron belvárosában sétálva számos szoborral, múzeummal és templommal találkozhatunk. A Várfalsétány titokzatos útvonala, a Hűség kútja és a Taródi-vár mindenképpen kerüljön fel a soproni városnézős bakancslistánkra.

A város jelképe a főtér fölé magasodó Tűztorony, az 58 méter magas épület napjainkban kilátóként funkcionál. Különleges körpanorámával ajándékozza meg azokat, akik leküzdik a felfelé kanyargó csigalépcsőket.

Amit feltétlenül látnod kell: Sopron kilátóiból mesés kilátás nyílik a városra és a környező hegyekre. A Károly-kilátó, a Sörházdombi-kilátó és a Várhely-kilátó remek úti cél, ha a terv egy városnézés ősszel.

Fedezd fel Nyíregyháza kincseit!

Nyíregyháza annyi élménnyel vár, hogy egyetlen nap biztosan kevés a város feltérképezésére. Ennek ellenére érdemes egynapos programot is szervezni a Nyíregyházán, ahol a városnézés ősszel igazán tartalmas a színes programkínálatnak köszönhetően.

Tegyünk egy sétát a belvárosban, emellett a Sóstói Múzeumfalut, a Nyíregyházi Állatparkot, a Tuzson János Botanikus Kertet és a Sóstói-erdőt is felfedezhetjük. A gyerekeket a Sóstó mellett Mesefigurás Játszótér csalogatja.

Amit feltétlenül látnod kell: A főtéren áll a Nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház, a templom toronykilátójából 29 méter magasból csodálhatjuk meg a Kossuth teret.

Nem múlhat el az ősz Eger nélkül

Eger az egyik legnépszerűbb őszi úti cél, mert a várlátogatás és a városnézés ősszel szüreti programokkal lesz még tarkább. A városban érdemes felkeresni a várat, a Dobó István Vármúzeumot, a Minaretet és a Dobó István teret. A téren található a Dobó István-szobor, a Minorita templom és a Városháza is.

Az Érsekkertben áll a Gárdonyi Géza Egri csillagok emlékpad, illetve itt kapott helyet az Érsekkerti szökőkút és a dísztó is. Innen csak néhány perces sétára fekszik a híres egri Török Fürdő, amelynek 200.000 aranymozaikból áll a kupolája.

Amit feltétlenül látnod kell: Az egri borvidék legjobb boraival érdemes megismerkedni, ehhez Eger belvárosa, és Szépasszonyvölgy is remek célpont.

Városnézés ősszel – Tárt karokkal vár Vác

A Dunakanyar egyik legismertebb városa számos kulturális programmal, történelmi és természeti kinccsel várja a látogatókat ősszel. A Március 15. téren található a Fehérek temploma, a Szent Mihály templom romja, illetve a Tragor Ignác Múzeum, amelyben a híres váci múmiák felfedezésének történetével ismertet meg a Memento Mori kiállítás.

A diadalív, a Váci Mosolyalbum és a Nagyboldogasszony-székesegyház kiemelt látnivalók Vácon, ha pedig kirándulni szeretnénk, a Ligeti-tó, a Hétkápolna, és a Násznép-barlang tárt karokkal vár minket.

Amit feltétlenül látnod kell: Szereted Kolodko Mihály miniszobrait? Vácon három Kolodko-szoborral is találkozhatsz! A diadalívnél Mária Terézia szobra, a főtér szélén Csúzli szobra, míg a vasútállomásnál a miniatűr Morzsa kutya és a tyúk szobra áll. Utóbbi arra utal, hogy Petőfi Vácon írta az Anyám tyúkja című versét.

Szüreti programok és látnivalók Tokaj városában

Ahhoz, hogy igazán érezzük Tokaj hangulatát, érdemes a városban tenni egy sétát, hogy feltérképezzük a város pincészeteit, szobrait, múzeumait, és természeti kincseit. A Hősök terén a Tokaj feliratnál is fotózkodhatunk, ezt szinte vétek lenne kihagyni egy tokaji látogatás során. 

A Tokaji Múzeum, a Világörökségi Bormúzeum és a Bacchus-kút mellett érdemes felkeresni a Finánc-dombi kilátót, emellett hosszabb és rövidebb biciklitúrát is tehetünk. A Borostyán tanösvényen megismerhetjük a környék növény- és állatvilágát, a Szőlő tanösvényen pedig közelebb kerülhetünk a tokaji szőlőfajtákhoz, illetve a szőlőtermesztési munkálatokhoz is.

Amit feltétlenül látnod kell: A szőlőlugasok látványa garantáltan megihlet, a tokaji borvidéken éppen ezért kihagyhatatlan program a borkóstoló, amelyen számos pincészetben részt vehetünk.

Városnézés ősszel – foglalj szállást is!

Megtetszett az őszi városnézés gondolata? Ha többnapos kirándulást tervezel, érdemes megkeresned azt a szálláshelyet, ahol garantáltan jóleső élmény lesz a pihenés. Itt érdemes nézelődni:


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Csodahelyek.hu, Csermely Marianna, Kristóf Eszter

Kiemelt kép: Sopron (fotó: Kristóf Eszter)

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Pénztárcakímélő csodahelyek e-book

100+ ingyenes élmény, kirándulás és program

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk több mint 100 hazai programot, élményt és kirándulóhelyet.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.