Top 5 program Kékestetőn, az ország legmagasabb pontján

program Kékestetőn

Túrázásra, aktív kikapcsolódásra és gasztroélményekre vágysz, emellett megcsodálnád a Mátra panorámáját? Mutatjuk, melyik az az 5 kihagyhatatlan program Kékestetőn, ahol biztosan remekül érzed majd magad.

Kékestető, az ország legmagasabb pontja

Kékestető Gyöngyös város egyik településrésze, itt található az ország legmagasabb pontja, a Kékes, amely az egyik legnépszerűbb úti cél hazánkban. A magaslati gyógyhely különleges klímája és a számtalan túraútvonal kedvéért a hegycsúcsra és a környékre minden évszakban több száz turista érkezik.

Otthonról is gyönyörködnél a panorámában? A kihelyezett webkameráknak köszönhetően akár most is megteheted!

Top 5 program Kékestetőn

Kíváncsian várod, melyik az a program Kékestetőn, ami kihagyhatatlan egy egynapos, vagy akár többnapos kikapcsolódás során? Máris mutatjuk!

Gyönyörködj a kilátásban!

Kékestetőn 1958-ban építettek egy tornyot, amikor pedig az elavulttá vált, megépült mellette 1981-re az utódja, és hozzá egy kiszolgáló épület is. A karcsú antennatorony a tengerszint felett 1200 méteres magasságig nyúlik, adótermek, mérőhelyiségek, laboratóriumok és raktárak kaptak benne helyet.

A 180 méteres toronykilátó alsó szintjén egy fedett és egy nyitott kilátóterasz található, ahonnan – amellett, hogy a csodás körpanorámában gyönyörködhetünk – tiszta időben a Tátra vonulatait is láthatjuk.

A kilátó egész évben látogató, belépőjegy megváltását követően.

Érdekesség: A toronykilátótól néhány perces sétára fekszik a legendás Kékestetői csúcskő, 1985. augusztus 20. óta ez a nemzeti színűre festett kő jelzi, hogy ez az ország legmagasabb pontja, a Balti-tenger szintjéhez mérve 1014 méter.

Térképezd fel a túraútvonalakat!

Kékestető a túrázók kedvelt célpontja, a Kékes természeti kincseivel egyéni és szervezett túra keretében is megismerkedhetünk.

A kalandra vágyó kirándulók rövidebb és hosszabb útvonalak közül is választhatnak, a gyógyító levegőn tett séta minden korosztály számára ajánlott. Az útvonalak és a látnivalók egész napos szabadtéri programmal várnak.

A Kékestető a Kéktúra útvonal része, a területet 1963-ban hivatalosan is klimatikus gyógyhellyé nyilvánították.

Népszerű túraútvonalak:

  • Le és fel! Túra Kékestetőről Mátraházára: A teljes táv 5,7 km, amit kényelmes tempóban kb. 3 óra alatt lehet megtenni.
  • Sombokor-kör: A 2 óra alatt teljesíthető 4,6 kilométeres túra egy körséta a Kékestető északi oldalában.
  • Kilátópontok túrája: A 3-4 óra alatt teljesíthető 8,6 kilométeres túra a Kékestető legmagasabb pontjait érinti.
  • Erdőrezervátum túra: 2-3 óra alatt teljesíthető, 6 kilométeres túra.
  • Kéktúra a Kékesen: Követhetjük az Országos Kéktúra jelzését is, akár gyerekekkel is.

program Kékestetőn

Pattanj kerékpárra!

A kerékpározás kihagyhatatlan program Kékestetőn, a Mátrát kelet-nyugati irányban átszelő 90 km-es erdei kerékpárút turistajelzésekkel felfesett, pihenőkkel ellátott útvonala nemcsak a profi hegyi kerékpárosok egyik kedvenc célpontja, hanem a családoké és a hobbi bicikliseké is.

A 3 részre tagolt útvonalakon 3 különböző színnel találkozunk:

  • Kék kerékpáros: Országos Kerékpáros Kéktúra
  • Sárga kerékpáros: be- és átkötő, rövidebb utak
  • Zöld kerékpáros: egyéb helyi kerékpáros út

Hosszabb túrát tennél?

Akár 130-140 km hegyi kerékpárútvonalat is be lehet járni a Mátrában, ha nem riadsz vissza a nagyobb távoktól. Tekerés közben tavak, patakok, mezők és apró falvak várnak.

Fókuszban a gasztroélmények

Megéheztél túrázás közben? Ennél valami helyi finomságot, mielőtt biciklire ülsz? A Kékestetőn és környékén kellemes mátrai ételek várnak, akár ebédelnél, akár csak egy kis süteményt fogyasztanál a kávéd mellé.

A szezonális fogások mellett a sztrapacska bakancslistás fogás, télen pedig a forró csoki és a forralt bor csalogat magához.

Szánkózás: vidám program Kékestetőn

Melyik az a program Kékestetőn, amit aligha kell neked bemutatnunk? Természetesen a síelés, a Kékestető a sísport szerelmesei számára igazi kuriózum a Mátra szívében. Sajnos azonban a sípálya a 2022/2023-as szezonban nem nyit ki (a síeléshez kedvezőtlen időjárás miatt), helyette viszont szánkózni nyugodtan lehet.

Nincs más dolgod, mint magaddal vinni a szánkódat, és máris indulhat a közös móka!

Foglalj szállást a közelben!


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Kovács Lajos

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.