Látnivalók Verőce szívében: Vár a Dunakanyar bájos ékköve!

Látnivalók Verőce szívében

A Dunakanyar mindig tartogat számunkra meglepetéseket, erről Verőce piros tetős házai, meseszép panorámája és hangulatos vízpartja is meggyőzött bennünket.  A következő látnivalók Verőce környékén mindenképpen megérdemelnek egy-egy pontot a Dunakanyar-bakancslistádon!

Látnivalók Verőce környékén – Miért érdemes célba venni a települést?

Ha szívesen megismernéd közelebbről is Verőcét, érdemes letenni az autót a vasútállomás környékén, mert gyalogosan garantáltan több élményhez jutsz majd. Egy kényelmes 2-3 órás séta tökéletesen lefedi a település látnivalóinak felkeresését, útközben még egy péksütemény vagy fagylalt is belefér majd az időbe. Ha szeretted Zebegény látnivalóit, Verőce is nagy kedvenced lesz!

Gorka Géza Kerámiamúzeum

A verőcei séta első állomása a Gorka Géza Kerámiamúzeum, amely egy hatalmas kovácsoltvas kapu mögött található. A múzeum Gorka Géza egykori lakóhelye, a művész közel 50 évig Verőcén élt és alkotott. Munkájának jellegzetes ismertetőjegye az általa kifejlesztett repesztett zománc. A múzeum kertjében is érdemes tenni egy sétát, itt rejtőzik a Zsengélő kávézó.

Szent András templom és kálváriadomb

A Kerámiamúzeumtól nagyjából 4-5 perces sétára fekszik a Szent András templom és a kálváriadomb. A templomot érdemes fentről megközelíteni, mert az épület előtt elhelyezett padról olyan dunai panoráma tárul elénk, amire teljesen nyugodtan mondhatjuk, hogy páratlan. Az 1719-ben épült egyhajós, homlokzati tornyos templomhoz stációk vezetnek, amelyek mellett egy lépcsősoron is felkapaszkodhatunk az építményhez.

Géza fejedelem szobra, Nagy Lajos király tér

A templomdombtól érdemes egyenesen a Duna-partot célba venni, az irányt nemigen lehet eltéveszteni, ráadásul útközben megállhatsz Tibesznél, ahol fenséges felvágottakat lehet vásárolni. Hidd el, jól jön majd a szendvicsedbe a vízparti piknikhez! Hamarosan eléred a 12-es számú utat, ami az Árpád út nevet viseli, itt áll Géza fejedelem szobra. A szobor Tóth Dávid szobrászművész alkotása.

Az út túloldalán kapott helyet a Nagy Lajos király tér, amely jellegzetes formájú szökőkútjáról azonnal felismerhető. A szökőkút formája a honfoglalás kori tarsolylemezeken megtalálható palmetta motívum, amely egy ősi életfa jelkép. A téren kiállított, nyitott könyv formájú emlékmű arról mesél a látogatóknak, hogy a XIV. században Nagy Lajos király nyaralót építtetett lányának, Szent Hedvignek, a későbbi lengyel királynénak Verőcén. Az épület egykori helyét sajnos még nem sikerült megtalálni. A tér és a szobor igazán érdekes látnivalók Verőce központjában.

Nagy Lajos király tér

A legnépszerűbb látnivalók Verőce vízpartján: Ybl Miklós szobra, és a nevezetes dunai támfal

A Nagy Lajos király tér mellől egy hangulatos macskaöves út vezet a házak között a Duna-partra, itt áll Ybl Miklós, a neves építész szobra. Ő tervezte az első támfalas házat, ennek mintájára épült a híres verőcei támfalrendszer.

A történet szerint az építész 1889-ben egy házat tervezett Liszkay Boldizsár részére, a ház kertjét pedig a Duna felől egy támfallal alakította ki. Az ötlet nagyon tetszett a környező házak tulajdonosainak is, így mára már 800 méter hosszan vezet Verőcén dunai támfal, amely különböző anyagokból és színekben készült.

Bár a támfal mentén alacsony vízállás idején végig is lehet sétálni, egy hajókirándulás során is érdemes szemügyre venni a község jellegzetes építményeit. Olyan látnivalók Verőce Duna-partján, melyek a helyiek számára is igen kedvesek.

A verőcei Duna-part, a felújított strand, és a kikötő

A macskaköves utcácskától egészen a kikötőig végigsétálhatunk a Duna mellett. A kavicsokon a gyerekek mindig örömmel ugrálnak, egy-egy szép kő, vagy érdekes uszadékfa kedvéért azonban gyakorlatilag mindenkinek érdemes itt haladni az Árpád út helyett. A vízpartról látható a visegrádi Fellegvár, és természetesen a szemben fekvő Szentendrei-sziget is, a panoráma bámulatos, ahogyan a dunai hajók látványa is.

A felújított verőcei strand minden évszakban tárt karokkal várja a látogatókat. A Dunakanyarban egyedülálló módon itt Verőce felirat is található, ahol minden kiránduló örömmel készít egy fotót, háttérben a csendesen folydogáló Dunával.

Az új játszótér a hatalmas kalózhajóval nagy örömet szerez a gyerekeknek, ahogyan a napozóterasz és az okospad is remek újításnak bizonyult. A padnak köszönhetően a strand egész területén használható wifi, és a telefonokat is könnyedén fel lehet tölteni.

A Hét vezér harangja, és a szabadtéri színpad

A Hét vezér harangja a Duna-parton áll, egészen közel a kikötőhöz. A Makovecz Imre által tervezett hét harangláb a honfoglaló vezéreknek állít emléket, különleges látnivalók Verőce egyik legszebb részén. Itt található a szabadtéri vízi színpad is, amelynek a nézőtere igen sok érdeklődőt tud fogadni. A színpad gyönyörű fák közé épült, amely még értékesebbé teszi a felújított verőcei strand területét.

További programok és látnivalók Verőce közelében

A látnivalók Verőce berkeiben garantáltan levesznek a lábadról, ám a településen és a környékén további élmények és programok várnak.

A község határában, a Migazzi utcában található az Isidore Canevale, francia származású építész által tervezett Migazzi kastély, amelyet gróf Migazzi Kristóf püspök építtetett 1769-ben. Az épület nem látogatható, jelenleg idősek otthona működik benne. A település ellenkező végén fekszik a Duna bal partján található egyetlen feltárt római kori őrtorony alapfala, a toronyból egykor a római limes mentén figyelték a dunai és a szárazföldi közlekedést.

A Csattogó-völgy, a Katalinpusztai Kirándulóközpont, Magyarkút, és a Les-völgy szintén hangulatos szabadtéri időtöltést ígér.

Szállást keresel Verőcén?

Itt érdemes körülnézni »»

Megszámlálhatatlan csodahely és élmény vár Verőce környékén, így az autózás mellett kerékpárral, motorral, vagy akár gyalogosan is kirándulhatsz a településen. Ne hagyd ki, hangulatos úti cél családi és baráti kikapcsolódáshoz!

A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotók: Kristóf Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

“Látnivalók Verőce szívében: Vár a Dunakanyar bájos ékköve!” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. 3 csodálatos napot töltöttünk a DunaAPart panzióban . A tulajdonos egy bájos fiatal hölgy belsőépitesz ! A pansio 3 honapja uzemel, kifogastalan berendezessel, kitünő izlessel , közvetlen a Dunaparton!

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.