Csarna-völgy és a kemencei kisvasút elmosott pályája

Az anyatermészet gyakran fitogtatja erejét az ember által emelt építményeken. Erre nincs csodálatosabb példa, mint a kemencei kisvasút elmosott pályája. Vadregényes táj, zúgó patak, hatalmas fák és elmosott sínek: nem, ez nem Amerika egyik legeldugottabb szeglete, ez a Börzsöny és a Csarna-patak völgye.

Kemencei Erdei Múzeumvasút

Kemence híres kisvasút pályáját 1913-ban kezdték el kiépíteni a Csarna-patak völgyében. A feketevölgyi vasút Kemence–Wirterház–Hamuház–Halyagos vonalon futott egykor több mint 9 kilométeren át. A főpálya fénykorában több mellékszárnnyal rendelkezett, a végállomásokon pedig lakást és műhelyt építettek. A második világháború után az erdők állami kezelésbe kerültek, ezért a síneken már egyre kevesebb mozdony robogott. 1995 áprilisában egy hirtelen jött eső felduzzasztotta a Csarna-patakot, amely több hidat is elsodort. A Hamuház feletti szakasz teljesen megsemmisült, de 1999 nyarán az újabb áradást követően a feketevölgyi nyomvonal is használhatatlanná vált.

Csarna-völgy és a kemencei kisvasút elmosott pályája
A kemencei kisvasút elmosott pályája a Csarna-völgyben

A 90-es évek végére tárgyalások indultak a vasút újraindításának lehetőségeiről, ennek első lépése a 2000-ben megnyílt múzeum volt, amelyet a Kisvasutak Baráti Köre hozott létre.

Ezt követően a Kemence-Strand-Godóvár szakasz újult meg, 2007 tavasza óta pedig már a Feketevölgy panziót is meg lehet közelíteni kisvasúttal.

Csarna-patak a Fekete-völgyben

A Feketevölgy Panzió (volt VILATI üdülő) a Börzsöny-hegység északi részén, Kemence községtől mintegy 5 km-re található. A hangulatos erdei lak egy természetvédelmi területen, a Csarna-patak völgyében bújik meg. A Fekete-völgy festői környezetében álló üdülőház az utolsó állomása a kemencei erdei kisvasútnak, és remélhetően ez így is marad. Hiszen, ami ezután következik, az egy igazi csoda!

Csarna-völgy és a kemencei kisvasút elmosott pályája
Feketevölgy Panzió

A természet néhanapján megmutatja igazi erejét, erre példa a Fekete-völgyben található egykori sínpálya. A vadregényes tájon haladó turistaút zúgó patak mellett, hatalmas fák között és néha az elmosott síneken vezet. A pálya helyenként több méteres magasságban a levegőben lóg, vagy vastagon hordalékréteg borítja. Olyan hangulata van a Csarna-patak erejétől még látványosabbá tett szurdoknak, mintha Alaszka egyik elhagyott aranybányáihoz közelítene az erre járó.

A Börzsöny talán legszebb zugát a Magas-Börzsönyre hulló csapadék tavaszonként teljesen átrendezi. A terepet, fákat, réteket, egész hegyoldalakat mos el ilyenkor a víz, mert ugyebár itt a természet az úr.

Túra a Csarna-patak völgyében

A Feketevölgy Panzióhoz érkezhetünk gyalog, autóval vagy a Kemencei Erdei Múzeumvasúttal. A kék sáv jelzésű turistaút a Panziótól a Hamuházig 2,5 kilométer hosszan vezet a páratlan szépségű völgyben. Ha valaki körtúrával szeretné bebarangolni a környéket, annak a piros kereszten érdemes áttérni a piros sávjelzésű turistaútra, majd a négyzeten vissza gyalogolni a völgy bejáratához. Így a táv majd 12 kilométerre módosul, és lesz benne több mint 500 méteres szintemelkedés, de az útba eső börzsönyi csodák miatt megéri ezt az útvonalat választani.

A Börzsönyi túra útvonala:

Panzió (K) – Fekete-völgy – Hamuház – Bányapuszta (P+) – Salgóvár (P) Kövirózsás – Holló-kő – Strázsa-hegyi erdészeti tanösvény – Panzió

  • Táv: 11,6 km
  • Szintemelkedés:525 m

Szállást keresel a Csarna-völgy közelében?

Itt érdemes körülnézni »»


Fotók: Tasi Zsolt

A szerző további írásai a www.azalfoldtegedisvar.hu oldalon olvashatók.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.