Kossuth-kilátó és Vulkán tanösvény – kirándulás egy kráter belsejében

Sétáltál már egy kialudt tűzhányó belsejében? Végigjárnád félmilliárd év földtörténetét pár lépésben? Megcsodáltad már a Balaton-felvidék legszebb körkilátását? Ha nem, akkor irány a mencshelyi Halom-hegy, és rajta a Vulkán tanösvény, valamint a Kossuth-kilátó! Végigjártuk, leteszteltük, és szerintünk csodahely!

Vulkán-tanösvény

Mencshely és Dörgicse között, a Halom-hegyen lett kialakítva a Vulkán-tanösvény, amely egész évben várja a kirándulókat. A 2 km-es tanösvény (T) a falu határában, egy kijelölt parkolóból indul, hálózatos útjai érintik a hegy minden érdekes pontját. A séta során 16 tájékoztató tábla segíti a természeti értékek, az élővilág és a vulkáni hegy megismerését, igazi kuriózumnak számítanak a helyi kőzetekből épített tűzhányó makettek és a bányaudvar sziklafalai.

Fontos: A tanösvény végigjárása csak gyalogosan lehetséges. 

Séta az egykori vulkán kráterében

A T jelzést követve a maketteknél három irányba vezet az út: balra közvetlenül a kilátóhoz jutunk egy rövidebb útvonalon, míg jobbra teszünk egy enyhe kerülőt a csúcs felé. Szintén a jobb oldali úton elindulva pár méter múlva ismét elágazáshoz érünk, amely közvetlenül az egykori vulkán kráterébe vezet. A tanösvény legkülönlegesebb pontja ez, amely a korábbi bányaudvarban lett kialakítva. A magas sziklákkal körülvett udvarba egy kanyonszerű úton juthatunk be. Itt a korábbi kőbányászatról olvashatunk érdekességeket az információs táblán, illetve egy kis fahídon közelebbről is megszemlélhetjük a hatalmas sziklákat.

Látnivalók a Halom-hegy tetején

A kis kitérő után folytassunk az utunkat a hegytető felé. A tisztásra érve egy Időösvényt találunk, a Vulkán időfala pedig a Balaton térségének izgalmas földtörténetébe kalauzol. Szintén itt látható egy óriási kőtérkép a közelben kibányászott kövekből kirakva, amely jól mutatja a tó körvonalát és a bazalt tanúhegyek fekvését. A vulkánok szinte mindegyike és a Balaton formája a Kossuth-kilátó magasából is látható.

Kossuth-kilátó

1962-ban építettek először kilátót a Halom-hegy tetejére, amely 399 méterével a környék legmagasabb pontjának számít. A 2015-ben felújított, fából épült Kossuth-kilátóból csodálatos, 360 fokos körpanoráma nyílik a Balaton-felvidékre és a Balatonra, sőt a Bakony déli része is jól belátható innen.

Kossuth-kilátó és Vulkán tanösvény - kirándulás egy kráter belsejében
Kossuth-kilátó

Tudtad? A kilátó a nevét onnan kapta, hogy az 1848-as szabadságharc után Kossuth Lajos felesége és gyermekei Mencshelyen rejtőzködtek.

Mind a tanösvény, mind a kilátó és környéke remek kirándulást ígér a gyerekes családoknak, de felnőttek is élvezni fogják a nem mindennapi vulkanikus környezetet és a mesés panorámát.

Szállást keresel a közelben?

Itt tudsz nézelődni »»

Csodahelyek Magyarországon

(már térképen is)

A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotók: ©csodahelyek

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

“Kossuth-kilátó és Vulkán tanösvény – kirándulás egy kráter belsejében” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. 2023. Szeptember. A tanösvényt és környékét az enyhe enyészet lengi be. Látszik, hogy évek óta nem gondozza, nem javítja senki. A parkolóban nincs tájékoztató, térképes tábla a tanösvény hosszáról, a kilátó elérhetőségéről. A kilátónál ugyanez a helyzet. Magántulajdonba került a hegy, nagyon gazdátlan. De lenyűgöző!

    Válasz

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.