A Balaton-felvidék csodahelye – 15+ látnivaló Tapolcán és a város környékén

látnivaló Tapolcán

Közel a Balatonhoz, de nyugodt környezetben pihennétek? A látnivalókban bővelkedő meseszép Tapolcát a Balaton-felvidék különleges tanúhegyei veszik körbe, így a legnépszerűbb kirándulóhelyekhez sem kell sokat utaznotok. Mutatjuk, melyik az a 15+ látnivaló Tapolcán és a város környékén, amit mindenképpen érdemes felfedezni egy családi, vagy baráti kikapcsolódás során.

Hol található Tapolca?

A Veszprém megyei város a Tapolcai-medence közepén, a Balaton-felvidék szélén, Keszthelytől 25 km-re, Badacsonytól 10 km-re fekszik. Nem közvetlenül a Balaton-parton található, ezért a nyári időszakban is nyugodtabb és kevésbé zsúfolt, ugyanakkor autóval, vonattal és kerékpárral is gyorsan elérhetjük a vízpartot.

A Balaton közelsége mellett más előnnyel is bír, hiszen számos érdekes látnivalóval rendelkezik és remek kirándulási lehetőséget biztosítanak a környező bazalthegyek:

a Csobánc, a Haláp, a lapos tetejű Badacsony és Szent György-hegy, a csúcsos Gulács és Tóti-hegy, továbbá Szigliget és Sümeg vára, illetve Keszthely és Hévíz sincs messze.

7 látnivaló Tapolcán – Fedezd fel a várost!

Ha vonattal érkeztek, máris szembetűnő lesz a tapolcai vasútállomás érdekessége, az itt kiállított NOHAB mozdony, amely felidézi az 1990-es éveket, amikor a tapolcai fűtőház volt a mozdony otthona. Tiszteletére minden évben összegyűlnek a vasút szerelmesei.

A város jellegzetessége az alatta húzódó barlangrendszer, amely bakancslistás látnivaló Tapolcán, hiszen a világon teljesen egyedülálló, hogy lakott település alatt ekkora barlangrendszer található. A járatokat a feltörő meleg vizű források alakították ki, és a város a nevét is így kapta, a Tapolca név szláv eredetű, meleg vizet jelent.

Tudtad? 1903-ban fúrtak egy kutat a helyi pékmester házának udvarán, és ekkor bukkantak a barlangüregekre, mivel a kútba leengedett kacsa a Malom-tónál bukkant a felszínre.

Tapolcai-tavasbarlang

Tapolca első számú látványossága, az ország egyik leglátogatottabb barlangja a Tapolcai-tavasbarlang, amelynek egy része csónakkal egyénileg is bejárható. A karsztvíz által kialakított barlangrendszerben termeket tekinthetünk meg, mintegy 180 méteres szakaszt csónakkal lehet körbejárni.

A barlang különleges klímájának gyógyhatását régóta ismerik. A tavasbarlang mellett interaktív kiállítótér mutatja be a Balaton kialakulását, élővilágát.

A Malom-tó

A Malom-tó környéke mediterrán hangulatot áraszt és festői látványt nyújt, kihagyhatatlan látnivaló Tapolcán. A város főteréről egy hangulatos belső udvaron keresztül lehet eljutni a mesterségesen kialakított tóhoz. Valószínűleg már évszázadokkal ezelőtt a rómaiak tóvá duzzasztották az itt fakadó meleg források vizét, és malmot hajtottak vele.

Az 1930-as években jött létre a Tapolca-patak felduzzasztásával a két részre tagolódó tóegyüttes: a Felső vagy Nagy-tó, amelyet Malom-tónak nevezünk, és a malmot hajtó Kis-tó.

látnivaló Tapolca
Malom-tó (fotó: Deák-Ember Ágnes)

A malmot többször átépítették, jelenleg szállodaként és étteremként üzemel. A szomorú füzek övezte patakparton látható régi vízimalom hatalmas kereke ma a város egyik jelképének számít. A 13-14. században épült vízimalom jellegzetessége, hogy kőből készült, az alsó szintje pedig a mai napig vakolatlan.

A néhány évvel ezelőtt történt felújításnak és korszerűsítésnek köszönhetően ma a szálloda energiaellátásának egy részét a malom termeli. Lecserélték a teljes faszerkezetet és átalakították, így a sokáig működésképtelenül álló malom ma már nemcsak látványosság, hanem egy praktikus, megújuló energiaforrás.

látnivaló Tapolca
Tapolcai malom (fotó: Deák-Ember Ágnes)

A Hotel Gabriella Batsányi János feleségéről, Baumberg Gabrielláról kapta a nevét. A Kis-tó partján látható a hölgy mellszobra és a pompás barokk stílusú Szentkút, Udvardy Erzsébet szép Madonnájával.

Romantikus sétát tehetünk a festői Malom-tó körül, a malom elől pedig egy hangulatos sétány indul a patak mellett. A gyerekek nagy örömére úszkáló kacsákban és aranyhalakban lehet gyönyörködni, hidakon lehet átkelni és a magas kőfallal, illetve ódon házakkal körbevett területen játszótér is található.

látnivaló Tapolca
Kishíd a tó felett (fotó: Deák-Ember Ágnes)

Tapolca Hild-díjas városközpontját és a csodálatos Malom-tavat minden évszakban érdemes felkeresni. Tavasszal és nyáron a terebélyes fák kellemes árnyékában tekinthetjük meg a vízen tükröződő bájos, színes házak sorát, és élvezhetjük a tóparti vendéglátóhelyek szolgáltatásait, valamint a vízi színpad zenés programjait.

Ősszel a tó partján rendezik meg a Pisztráng- és Borfesztivált, télen pedig a gőzölgő tó látványa nyújt páratlan élményt. A tapolcai Malom-tó vizét a tavasbarlang meleg vizű forrása táplálja, ezért télen sem fagy be, hőmérséklete egész évben 18-20 fok.

látnivaló Tapolca
(fotó: Deák-Ember Ágnes)

A Halas lépcső

Népszerű látnivaló Tapolcán a Malom-tó melletti lépcsősor, a Halas lépcső, melyet Varjas Judit tapolcai iparművész szenzációs alkotása díszít. A lépcső 2022 szeptemberében, 6 év után, 22 nap alatt újult meg, napi 10-12 órás munkával.

Megismerkednétek Tapolca legújabb látnivalójával? A street art 8 nap alatt készült el, a látvány pedig önmagáért beszél. Az alkotás – a megújuló Halas lépcsőhöz hasonlóan – szintén Varjas Judit keze munkáját dicséri.

Romkert

A Malom-tó mellett emelkedik a Templom-domb, Tapolca egykori történelmi központja. A római katolikus templom előtt látható a középkori eredetű vár falainak maradványa. Egykor várbástya vette körül a templomot, amely a XIII. században román stílusban épült egy régebbi kápolna helyére, majd később barokk stílusban építették újjá. A római kori alapfalon Marton László „Múltunk” című alkotása látható.

Az iskolaépület északi végén található a várkapu és előtte a farkasverem, amely felett felvonóhíd állt. A kert közepén Államalapító Szent István szobrát tekinthetjük meg.

Marton László Emlékmúzeum

Marton László Munkácsy- és Kossuth díjas szobrászművész Tapolcán született, állandó kiállítása megtekinthető a Marton László Emlékmúzeumban, a Malom-tó mellett. Munkásságát országszerte és külföldön is elismerték, talán legismertebb alkotása a Kiskirálylány, amelyet a budapesti Dunakorzón, Tokióban és Tapolcán is, az emlékmúzeumtól nem messze, a Fő téren láthatunk.

Lapidárium

A kőtár népszerű látnivaló Tapolcán, az állandó kiállítás keretében bemutatott ókori, középkori és kora-újkori faragott kőemlékeknek köszönhetően megidézhetjük Tapolca és a város környékének történelmét, bepillantást nyerhetünk az egykor itt élő emberek életébe.

Városi Múzeum – Iskolamúzeum

A Tapolcai Városi Múzeum Közép-Európa egyik legrégibb népiskolai épülete, a Dunántúl legnagyobb pedagógiatörténeti gyűjteményével rendelkező Iskolamúzeumát alakították ki benne. A Tapolca központjában, a Malom-tó fölött magasodó Templom-dombon található múzeum régészeti, történeti, néprajzi, ipartörténeti és képzőművészeti anyagot is bemutat.

Az iskolatörténeti kiállítás mellett itt található a Batsányi emlékszoba is. Batsányi János Tapolca város szülötte, költő és tudós volt, aki a mai múzeum épületének falai között sajátította el az írás, olvasás és számolás tudományának alapjait.

Kihagyhatatlan kirándulások Tapolca környékén

Kisfaludy Sándor-kilátó

Ne hagyjátok ki a Balaton-felvidéken található Kisfaludy Sándor-kilátót, amely a Badacsony legmagasabb pontján áll. A 438 méteres csúcson magasodó 18 méteres kilátótorony legfelső szintjén csodálatos körpanorámában lehet részetek.

Tihanytól egészen a Keszthelyi-öbölig szemügyre vehetitek a kéklő Balatont, az erdőket, a Balaton-felvidék összes tanúhegyét, Fonyód apró hegyeit, a Somogy egy részét és a Káli-medence teljes egészét.

Kilátás a Kisfaludy Sándor-kilátóból (fotó: Deák-Ember Ágnes)

Folly Arborétum és Borászat

A Folly Arborétum területén több száz pompás, ritka fenyőt, cédrust, és különleges fát, illetve cserjét láthattok, valamint egy nagyszerű játszótér is várja a gyerekeket. Helyben lehet házi szörpöket és borokat kóstolni.

Az egész évben nyitva tartó arborétum jelképe egy fenyőtoboz formájú kilátó, melynek tetejéről a Balaton és a Tapolcai-medence páratlan látványában lesz részetek.

Szigliget

A Balaton-felvidék legnépszerűbb látványossága a 2021-re teljesen felújított és részben újraépített Szigligeti vár. A többszintes erődítmény látogatásának fénypontja a falakról nyíló káprázatos kilátás.

A Balaton vizének csillogása, a Badacsony, a Szent György-hegy koporsó formájú hegyei, Csobánc a várrommal és a többi tanúhegy felejthetetlen látványt nyújt.

Szigligeti vár - a "Balaton vára"
Szigligeti vár (fotó: Györkő Zsombor)

A várban középkori játékokat is rendeznek, a nyári szezonban pedig koncertek várják a látogatókat. A vártörténeti kiállítás mellett a fegyverkiállítás is látogatható, a  várudvarban pedig középkori témájú, fajátékokkal felszerelt játszótér található.

A várlátogatás után érdemes egy sétát tenni a szigligeti kikötőben, a bájos település kis fehér, nádtetős házai között, vagy akár végigjárhatjátok a Kamon-kő tanösvényt.

Szent György-hegy, Bazaltorgonák tanösvény

A Szent György-hegy a Tapolcai-medence jellegzetes, koporsó alakú, 415 m magas vulkáni tanúhegye. A világhírű bazaltorgonái miatt és a gyönyörű panorámáért is érdemes felkeresni a Bazaltorgonák tanösvényt.

Bazaltorgonák nyomában (túra) >>

Szent György-hegyi bazaltorgonák tanösvény
Bazaltorgonák (fotó: Csodahelyek.hu)

Csobánci vár romjai

Csobánc a Tapolcához legközelebb eső tanúhegy. A 376 méter magas kopár tetejű hegy megmászásánál egy közepesen nehéz túrára számítsatok. A füves fennsíkról és a csobánci vár falairól elétek táruló meseszép panoráma a Balaton-felvidékre minden fáradtságot megér.

Megnézem Csobánc várát >>

Kilátás Csobánc várából (fotó: Csodahelyek.hu)

Tipp: Nem vagytok már kezdő kerékpárosok? Bátran megközelíthetitek Csobánc várát biciklivel is, maradandó élmény lesz a friss levegőn tekerni a csodás panoráma ölelésében!

(fotó: Deák-Ember Ágnes)

Haláp tanösvény

A Zalahalápon található 3 km hosszú Haláp tanösvény 1-1,5 óra alatt bejárható kisgyerekekkel is. A tanösvény kezdetén, a Szerelmesek padjánál rögtön fantasztikus kilátás tárul elétek, majd a túra érdekes és változatos tájon vezet a bazaltoszlopokkal körülvett, elhagyott kráterhez, azaz az egykori bányaterületre.

A végállomása a fő nevezetesség: az Ébredő Vulkán Szoborpark és egy kilátó, csodálatos 360 fokos panorámával a Balaton-felvidék összes tanúhegyére, a Balatonra, a Káli-medencére és a Tapolcai-medencére.

További érdekességek Tapolca közelében

  • Pula településen a templomrom, a kolostorrom, a Pulai-erdő és a Kinizsi forrás, valamint a Kráter Kőpark és tanösvény
  • Kapolcs bájos házai, múzeumai
  • Gyulakeszin a Szent Donát kápolna
  • Hegymagason a Lengyel Kápolna
  • Káptalantóti piac

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes körülnézni >>


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Deák-Ember Ágnes, Csodahelyek.hu, Györkő Zsombor, instagram

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.