Csodahelyek Magyarországon – izgalmas tanösvények az egész család számára

A Csodahelyek Magyarországon facebook csoportban minden héten tematikus hetet tartunk és arra kérjük a tagokat, hogy ajánljanak másoknak is jól bevált, szeretett csodahelyeket. Ezúttal a kedvenc családi tanösvények kerültek összegyűjtésre, így született meg ez a szuper lista. Jó szemezgetést kívánunk!

Izgalmas tanösvények az egész család számára

Gyadai tanösvény

Ezen az izgalmas és kalandos tanösvényen a rengeteg ismeretszerzési lehetőségen túl egy igazi kihívás vár ránk: egy mély árkon átívelő impozáns függőhídon, Magyarország leghosszabb gyalogos függőhídján kelhetünk át. A katalinpusztai kirándulóközpont területén több, más-más korosztályt megcélzó tanösvényt is kedvünkre felfedezhetünk.

Tatai fényes tanösvény

A varázslatos fényes tanösvény családunk minden tagjának érdekes látnivalókat és élményeket tartogat. A 18 állomásos cölöpsétányon a láperdők és a karsztforrások világát ismerhetjük meg. A tavirózsákkal borított tó környékén a szemfülesek még hódokat is felfedezhetnek. A kilátótoronyból pazar kilátás nyílik a lápvidék területére.

Kiváló választás kisgyerekes családoknak, akár kutyával is.

Sóstó tanösvény 

Székesfehérvár környékén járva mindenképpen érdemes egy kellemes sétát tennünk a családdal a Sóstó tanösvényen. Szakvezetés segítségével a Sóstó Természetvédelmi Terület élővilágával ismerkedhetünk meg. A teknősök, halak és érdekes rovarok élőhelye jól belátható a sétányhoz tartozó Kócsag-toronyból.

Dabas, Szent Jakab sétány

A Magyar Zarándokút részét képező Szent Jakab Sétány méltó helyet foglal el a felsorolásunkban. A cölöpökre épített tanösvény kisgyerekkel is könnyen bejárható és kutyával is látogatható.

TIPP: Érdemes a sétányhoz tartozó kilátóból megcsodálni a 360 fokos körpanorámát.

Tisza-tavi vízi sétány 

Poroszlón, a Tisza-tó nádasán át vezető 1,5 km hosszú ösvény cölöpökre épített pallókon vezet.

„Utunk során különféle madarakkal és folyami állatokkal ismerkedhetünk meg, ha szerencsénk van. Erre szolgál a két madárfigyelő házikó és a kilátó is, amiket a haladási irányt követve érint a látogató.”

Olvasónk, Lőrincz Linda beszámolója (részlet)

Haláp-tanösvény 

Az egykor bazaltbányászatra használt Haláp-hegy elhagyatott területén 2019-ben adtak át egy nagyon különleges tanösvényt. A változatos sétány mindent megad nekünk, amit egy tanösvénytől elvárhatunk. Különleges útvonala erdőben és sziklafalak között is vezet, az információs tábláin számos érdekességet olvashatunk és kilátójából mesés panoráma tárul elénk a balatoni tanúhegyekre. Gyerekek és felnőttek számára egyaránt nagyszerű program lehet.

Szomolyai kaptárkövek tanösvény, Eger 

Az egyedülálló tanösvény a Szomolyai Kaptárkövek Természetvédelmi Terület természeti és kultúrtörténeti értékeit ismerteti a kirándulóval. A különleges sziklaalakzatok körüli legendáktól és tudományos felvetésekről összesen 2 nagy állomáson olvashatunk, tanulhatunk. A kirándulás útvonala a piros háromszög jelzésen vezet, 4 km hosszú, bejárása kb. 2 órát vesz igénybe.

Cuha-völgyi erdei tanösvény 

A Bakony egyik legszebb völgyében húzódó tanösvény bejárása egy valódi felüdülés a testnek és a léleknek egyaránt. A Cuha-patak mentén vezető 4 km-es kirándulás különösen izgalmas akkor, mikor azt a duzzadt meder kövein ugrálva lehet csak bejárni. Igazi kaland az egész család számára.

Szentgáli tiszafás

Ha egy valóban egyedülálló programra vágyunk, akkor irány a Szentgáli tisztafás! A hely különlegessége, hogy itt található hazánk legnagyobb őshonos tiszafaállománya. A közel 4 km-es tanösvényen sokat tanulhatunk a vörös törzsű tiszafa jellegzetességeiről. Nagyobb gyerekekkel kifejezetten érdekes program ez a kirándulás.

Ócsai Selyem-réti tanösvény 

Budapest közelében, az ócsai lápos Nagy-erdő mélyén találjuk a Selyem-réti tanösvény 6 állomásból álló egyedi hangulatú sétányát. A 1,5 km hosszú, 2 óra alatt kényelmesen bejárható úton sok a lápvidékre jellemző érdekességgel találkozhatunk. A kellemes séta után a gyerekek a játszótéren vagy a focipályán, a felnőttek pedig a tűzrakó helyek környékén kapcsolódhatnak ki.

Baradla tanösvény, Aggtelek 

A 7,5 km hosszú ösvény a karsztvidék csodáit tárja fel előttünk. Az útvonal 21 állomása érinti a Baradla-barlang víznyelőit és forrásait, megismerteti velünk a terület földtani, vízrajzi, állat- és növénytani értékeit.

Tiszavirág Ártéri Tanösvény  

Eme izgalmas családi kaland a Szabics kikötőben kezdődik. Innen csónakkal juthatunk át a Tisza és a Tisza-tó által közrefogott szigetre. A 2 km hosszú tanösvény a tiszavirág életét szolgál bemutatni, valamint sokat tanulhatunk a halászmesterségről és a kubikos életről, vagy például a teknővájás, a kosár- és a gyékényfonás művészetéről. A Göbe-tó partjára épített nádtetejű halászkunyhóban pedig több halászati eszközt ki is próbálhatunk.

Az izgalmas kalandok után egy ladikba szállva, kötelek segítségével, saját erőből húzhatjuk át magunkat a Göbe egyik ágán a túlpartra, ahol mindenképpen érdemes felfedezni az Örvényi Pákász tanösvény érdekességeit is.

Szent-György hegyi bazaltorgonák tanösvény 

A kb. 4 km-en át vezető tanösvény a Szent-György-hegy 30-40 méter magas, orgonasípokhoz hasonló bazaltorgonáiról kapta a nevét. A 7 állomásos úton a környék földtörténetéről, növény- és állatvilágáról, valamint a vulkáni kőzetekről tanulhatunk. A tanösvény több pontjáról is csodás a panoráma.

Vértesi panoráma tanösvény 

A Csákberény település határából induló tanösvény 4,5 km-en vezet a fenyvesben. 8 állomáson, információs táblák segítségével ismerkedhetünk meg a környék sajátosságaival. Tölgyesek, bükkösök és cseresek között haladva utunk során több panorámaponton is gyönyörű kilátásban lesz részünk.

Sportbabakocsival érkezők számára jó hír, hogy az út végig egyenletes és jól járható, csupán 1-1 sziklás kitérőt kell kihagynunk.

További szuper tanösvények, amelyeket érdemes felkeresni

izgalmas tanösvények az egész család számára
Megyer-hegyi tengerszem

Térképen a kedvenc hazai tanösvények

A lista természetesen a teljesség igénye nélkül készült és a szuper hazai tanösvények közül biztosan akad még olyan, amely szintén méltó helyet foglalna el ebben a felsorolásban. Ez csupán néhány kedvenc családi célpont, amelyeket a Csodahelyek Magyarországon csoport tagjai is örömmel látogatnak. Továbbra is szívesen fogadjuk a heti témáinkhoz kapcsolódó ötleteiteket, ajánlásaitokat!

A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.