Ámos-hegyi kilátó, Eplény: mesés panoráma a Magas-Bakonyra

20+ bakancslistás látnivaló és kirándulás a Bakonyban

Bár a Bakony nem tartozik a legmagasabb hegységeink közé, mégis több olyan kilátója van, amely lenyűgöző panorámát kínál. Az egyik ilyen közkedvelt kilátó Eplényben, az Ámos-hegyen áll, különlegessége, hogy akár libegővel is feljuthatunk a hegytetőre.

Libegővel az Ámos-hegyre

2003-ban adták át az Ámos-hegyi Pihenőerdőt, ahol a kilátó mellett tanösvény és egy Mezítlábas Ösvény is kialakításra került. Az 525 méter magas hegy megközelíthető gyalog, kerékpárral és libegővel is.

Utóbbi az Intersport Síaréna Eplény területéről indul és kb. 20 perc alatt ér fel a hegytetőre. A felső állomástól nem kell sokat sétálni, hiszen kb. 100 méterre található innen a kilátó.

A libegő nyitva tartásáról és a jegyárakról itt lehet informálódni »»

Túra az Ámos-hegyi kilátóhoz

Aki a libegés helyett inkább gyalog tenné meg a felfelé vezető utat, több lehetőség közül is választhat. Eplényben, a Margit Élelmiszerbolt közelében parkolóhelyek kerültek kialakításra, innen indulnak az Ámos-hegyre vezető túraútvonalak.

1. Ha a Gyöngyvirág utcán indulunk felfelé, az aszfaltos út végén balra meredek erdei ösvényen haladhatunk tovább a T és a piros háromszög jelzéseket követve. A jelzések végig jól láthatók, nem lehet eltévedni, és az itt-ott felbukkanó fa táblákból arra következtettünk, hogy hamarosan még több információs tábla is elhelyezésre kerül a hegyoldalban.

2. Aki a könnyebbik utat szeretné választani, ne jobbra, a Gyöngyvirág utca felé induljon, hanem balra, a sorompó irányába, ahonnan egy kellemes sétával, kevésbé meredek úton lehet feljutni a kilátóhoz.

A kilátó

A fából készült kilátó tetejéről csodás panoráma nyílik a Magas-Bakonyra, láthatjuk innen a Papod-hegyi és Kőris-hegyi kilátókat, tiszta időben pedig még a Balaton vize is megcsillan a távolban.

A kilátó közelében került kialakításra egy Mezítlábas ösvény, amely nyáron szuper program lehet gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

„Az ösvény a talpat kellemesen masszírozó kavicsokon, süppedős homokon, fatörzseken és füves területeken kanyarog. Mezítláb kell végigmenni a különböző talajtípusú szakaszokon, melyek eltérően masszírozzák a talp reflexpontjait. A sétálóterületen rendszeres használata nagyon jó hatással van a vérkeringésre, az érfalak megerősítésére és az anyagcsere folyamatokra, mellette üdít, frissít, illetve pihentet.”

Ámos-hegyi tanösvény

A tanösvény teljes hossza 7700 m, két egymástól függetlenül is végigjárható 3590 m, illetve 4180 m hosszúságú körutat tartalmaz. 

Szállást keresel a közelben?

Itt tudsz körülnézni »»

Csodahelyek Magyarországon

(már térképen is)

A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotók: ©csodahelyek

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.