Ismerd meg a Sóstó tanösvény kócsagjait és bájos mocsári teknőseit!

Székesfehérvár zöld szigete a Sóstó-Homokbánya Természetvédelmi Terület, amely egy hangulatos ökotúra keretében felfedi előtted ritka természeti kincseit. Ha kíváncsi vagy rá, milyen kalandokat tartogat számodra ez a csodahely, írd fel a bakancslistádra a Sóstó tanösvény felfedezését! 

Milyen programokkal vár a Sóstó Látogatóközpont?

A Sóstó Látogatóközpont Székesfehérvár központjától, a Városház tértől mindössze 2,2 km-re fekszik, és a MOL Aréna Sóstó épületében található. A Látogatóközpont színes programkínálattal várja azokat, akik közelebbről is megismernék a Sóstó-Homokbánya Természetvédelmi Területen élő állat- és növényvilágot akár egy állandó kiállítás, akár egy ökotúra keretében. 

A központ szakemberei minden korosztály számára tartogatnak érdekességeket, részt vehetsz szervezett kiránduláson, piknikezésen, és játékos túravezetésen is, utóbbi a kisgyermekes családok számára is hangulatos programnak ígérkezik. A tervezett programokról és a nyitva tartásáról a központ honlapján megtalálsz minden információt.

Tipp! Ha bepillantanál a MOL Aréna kulisszái mögé, részt vehetsz egy stadiontúrán is, ahol őrült focirajongóként még arra a kérdésre is választ kapsz, hogy milyen perjéből áll a stadion gyepszőnyege.

A Sóstó tanösvény különleges természeti kincsei 

A természetvédelmi terület 218 hektáron helyezkedik el, a 8 km hosszú Sóstó tanösvényt bejárva szervezett, vagy egyéni kirándulás alkalmával megismerkedhetsz számos védett és fokozottan védett növény- és állatfajjal. Mire számíthatsz?

  • A növényfajok között olyan ritkaságok várnak, mint a vitézkosbor, a fehér madársisak és a magyar szegfű. 
  • A tó gombavilága is tartogat érdekességeket. A holtfákon korallgomba telepeket láthatsz, és megtudhatod azt is, hogyan festenek a pókhálósgombák. 
  • A Sóstó vizében őshonos halfajok, szitakötőlárvák, és csigák élnek, ha pedig elég szemfüles vagy, napozó mocsári teknősökkel is találkozhatsz. 
  • A terület madárvilága is igen gazdag, a dankasirály, szerecsensirály, kakukk és vízityúk mellett számos nagy kócsag is él a tónál, róluk kapta nevét a Sóstó jelképe, a Kócsag-torony.

A tanösvény információs táblákkal, két madármegfigyelő kilátóval, és egy játszótérrel várja azokat a kirándulókat, akik úgy döntenek, hogy szívesen töltenének néhány órát Székesfehérvár zöld szigetén. 

Tudtad? A terület legmagasabb pontja egy 50 méter magas torony, melyen 30 méteres magasságból, egy kilátóból kémlelheted madártávlatból a tó környezetét.

Egész napos kikapcsolódást tervezel Székesfehérváron? 

A Sóstó tanösvény és a Látogatóközpont megtekintése mellett örömmel megismernéd Székesfehérvár más látnivalóit is? Fedezd fel a belvárost, a Koronázó Bazilika Romkertjét, a Bory-várat, és a Gorsium Régészeti Parkot! A Csónakázó-tó is hangulatos bakancslistás hely, semmiképpen ne hagyd ki a fehérvári látnivalók közül. 

A Sóstó tanösvény bejárása után ne ülj azonnal autóba, szánj egy kis időt arra, hogy meghallgatod a békák énekét. Ülj le a tó partján elterülő stégre, és figyeld meg a madarak és a halak táncát. Ez az élmény garantáltan meggyőz arról, hogy a tanösvény megállja a helyét a hazai csodahelyek színpompás sorában.  


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotók: Kristóf Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.