Haraszt-hegyi tanösvény – panorámás kirándulás a Vértesben

A Vértes hegység déli oldalában, Csákvár határában kanyarog a Haraszt-hegyi tanösvény, amely változatos terepeken mutatja be a környék élővilágát. A tanösvény bármely évszakban kellemes túrát ígér, de különösen ősszel érdemes felkeresni, amikor a cserszömörcebokrok vörös színben izzanak. Lenyűgöző látvány!

Haraszt-hegyi tanösvény

Csákváron, a Gánti utca végén, a vízmű teleppel szemben kijelölt parkolóhely jelzi, hogy innen indul a tanösvény. Mivel körtúra, így bármelyik irányban elindulhatunk, de ha a táblák szerint szeretnénk haladni, érdemes a bal oldali ösvényt választani a kezdéshez.

A tanösvény állomásai

  1. Cserszömörcés karsztbokorerdő
  2. Keleti gyertyános karsztbokorerdő
  3. Nagyszikla
  4. Irtás-rét
  5. Sziklagyep
  6. Kőlik-völgyi sziklahasadékok
  7. Rálátás a Szóló-kőre

Itt, a Vértes déli, melegebb, csapadékszegény hegyoldalain mediterrán tájakra emlékeztető éghajlat alakult ki. A tanösvényt bejárva az itt élő melegkedvelő növényeket ismerhetjük meg: tavasszal a sárgán virító tavaszi héricset, ősszel a tűzvörösre színeződő cserszömörcét, illetve a hazánkban csak itt előforduló keleti gyertyánt.

A tanösvény első 2 szakasza erdős részen vezet, majd egy emelkedőt követően haladunk el a Nagyszikla mellett. A meredekebb rész senkit ne tántorítson el, ezután már csak könnyű sétára kell számítani egészen a tanösvény végéig. Az Irtás-réten lehetőség van megpihenni és közben gyönyörködni a kilátásban.

Ám a tanösvény csúcspontja mégsem ez, hanem a 332 méter magas Kerek-hegy. A kopár fennsíkról lélegzetelállító a panoráma nyílik a környékre, jól látható innen Csákvár, a Vértesalja, és a Vértes lankái is.

Tudtad?

A Vértes nevét – a hagyomány szerint – a XI. században vereséget szenvedő és visszavonuló német-római császár katonáinak elhagyott vértjeire kapta. A közékor csatáiról mesél a vadregényes Várgesztesi és Csókakői vár, a közelmúlt ipari tevékenységére pedig bányatavak, tájsebek emlékeztetnek. Az elmúlt évszázadok viharai ellenére a Vértesben ma is gazdag természeti tájat találunk.

A zöld levél jelzést tovább követve egy éles balkanyarral lejutunk a Balog-völgybe, ahol erdei ösvényen érjük el a Kőlik-völgyi hasadékokat. A hagyomány szerint a török hódoltság idején a falu leányait és asszonyait itt rejtegették, később pedig bujdosó kurucok, szökött jobbágyok lakták. Talán az ő emlékezetükre élt még a 20. század első felében is az a mára már sajnos kiveszett szokás, hogy a csákvári öreg férfiak gyertyát gyújtottak a bejáratánál. Frádi-lik néven is ismeretes ez a barlang. A nép azt regéli, hogy a Rákóczi szétvert hadából megmenekülő Frádi vitéz menekülés közben a kőszirtes hegytetőről lovával a barlang előtti kődarabra ugrott le. Bár lova odaveszett, ő maga túlélte és élete végéig itt lakott, azt mondják, hogy a ló patkójának nyoma sok esztendőn át látható volt a sziklán.

Napjainkban egészen más lakók töltik meg a barlang és környékének élőhelyet, Az üregekben szívesen telelnek, pihennek a denevérek, s átmenetileg 1-1 gyöngybagolynak is otthont nyújtanak.

“A természet megfigyeléséhez alapvetően csendre van szükség. Halkítsuk le hangunkat és lépteinket, ugyanakkor nyissuk nagyra szemünket, fülünket és nem utolsó sorban szívünket, hogy képesek legyünk a bennünket érő élményeket befogadni és emlékeink között elraktározni.”

A tanösvény utolsó állomása a „rálátás a Szóló-kőre” nevet viseli, hiszen itt remek panoráma nyílik a Haraszt-hegy szomszédságában magasodó Szóló-kőre, amely nevét háromszoros visszhangjáról kapta (ezt a tulajdonságát a befásítás miatt mára elvesztett). Innen nincs más hátra, mint egy erdei ösvényen tovább sétálva visszatérni a túra kiindulópontjához.

Látogatási szabályok

  • A védett terület a tanösvényen szabadon látogatható. Kérjük, maradjatok a jelzéssel ellátott úton.
  • A terepviszonyok csak a tanösvény gyalogos bejárását teszik lehetővé. Kerékpárral vagy motorkerékpárral a védett területre behajtani tilos.
  • Kérjük, a szemetet a parkolóban található gyűjtőedénybe dobjátok.
  • Kérjük, a növényeket, állatokat és az élettelen természeti értékeket hagyjátok eredeti helyükön, és csak szép emlékeiket és fényképeiket vigyétek haza magatokkal.

Hasznos információk

  • A túra hossza: 3,5 km
  • Időtartam: 2 óra
  • Szintkülönbség: 150 m fel, ugyanannyi le

Szállást keresel a tanösvény közelében?

Itt tudsz körülnézni »»

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.