Tiszavirág ártéri sétaút és Örvényi Pákász Tanösvény – kalandok a Tisza-tónál

Felfedeztünk egy igazán kalandos programot a Tisza-tónál! Ha már kipróbáltátok a motorcsónakos túrát, megnéztétek a poroszlói Ökocentrumot és a kötelező városnézéseken is túl vagytok, irány a Tiszavirág ártéri sétaút és Örvényi Pákász Tanösvény, amelyek garantáltan izgalmas kalandot ígérnek az egész család számára!

Tiszavirág ártéri sétaút

Kirándulásunk a Szabics kikötőből indul, ahonnan csónakokkal juthatunk át a Tisza és a Tisza-tó ölelte területre. Innen magunk fedezhetjük fel a szigeten található tanösvényeket.

A Tiszavirág ártéri sétányon 2 km hosszan tanulhatunk a tiszavirág (kérész) életéről, a Tisza-tó élővilágának sajátosságairól. Utunk során több hangulatos fahídon is átkelünk. Nyári tőzikék, tündérrózsák, mocsári nőszirmok százai tarkítják a lápos vidéket. Az ösvény mentén számos ismertető táblán olvashatunk a teknővájás, a kosár- és a gyékényfonás, valamint a halászmesterség és a kubikos élet részleteiről, és interaktív feladatok által mi magunk is kipróbálhatjuk a mesterségeket.

Tiszavirág ártéri sétaút és Örvényi Pákász Tanösvény - kalandok a Tisza-tónál
A Szabics kikötőből csónakkal juthatunk a szigetre

A tiszai halász életét a sziget úgynevezett belső tavának, a Göbe-tónak a partjára épített nádtetejű halászkunyhó mutatja be, ahol számos halászati eszközt láthatunk és amelyeket ki is próbálhatunk. A sétaút végén érdemes felmenni a kilátóba is, ahonnan jól belátható a környék.

Örvényi Pákász tanösvény

A Tiszavirág ártéri sétaútról, miután választottunk magunknak egy szimpatikus gumicsizmát, egy ladikba szállunk és kötelek segítségével, saját erőből húzhatjuk át magunkat a Göbe egyik ágán a túlpartra. Egy mocsaras, ártéri erdőbe érkezünk, az Örvényi Pákász Tanösvény világába. Az 1 km hosszú, néhol szárazföldön, néhol a vízben vezető, 12 állomásos tanösvényen a pákászokról tanulhatunk. Kik voltak ők? Miért hívták őket a lápok mindentudóinak? A tanösvény szuper interaktív feladatokkal, a lápon járás izgalmaival, a nádsípkészítés érdekességeivel és sok hasonló szórakoztató élménnyel várja a kicsiket és a nagyokat.

Ha végeztünk a kalandokkal, csak annyi a dolgunk, hogy kiállunk a partra, majd csónakkal szállítanak bennünket vissza a kikötőbe.

Hasznos információk

  • Cím: 5358 Tiszafüred, Szabics kikötő
  • Telefonszám: +3670 364 1890
  • Weboldal: Tisza tavi tanösvény
  • Belépő: 1500 Ft/fő, jegyváltás a kikötőben lehetséges
  • Nyitva tartás: egész évben látogatható
  • Kutyát be szabad vinni a területre!

Fontos! A szúnyogok és a kullancsok fokozott mértékben fordulnak elő a területen. Készüljünk fel megfelelő védekezéssel ellenük.

Szállást keresel a Tisza-tónál?

Itt érdemes körülnézni »»

Megközelítés

Autóval

Tiszafüred központjából indulva, a 33-as főútról kanyarodjunk balra, az Örvény útra, amely később Füredi útként folytatódik. Körülbelül 2 km múlva forduljunk szintén balra, a Hunyadi utcára, annak végén pedig újra balra és vezessünk egészen a kikötőig.

Tömegközlekedéssel

Tiszafüreden, az Örvényi úti óvoda buszmegállóból helyi autóbuszjárattal utazzunk 3 megállót a Tiszafüred, Örvény megállóig. Innen körülbelül 700 méter séta a Szabics kikötő.

A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotók: Kovács Kata, ©Csodahelyek

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.