Gyadai tanösvény, Katalinpuszta és a Naszály-csúcs

Katalinpuszta a Cserhát kapuja, ahol többféle, más-más korosztályt megcélzó tanösvény (pl. a Gyadai-tanösvény) is található. A kirándulóközpont fekvése és megközelíthetősége miatt kiesik a Dunakanyarba látogató turisták fő célpontjából, ezért az érintetlen természeti környezet lehetőségét kínálja a szabadba vágyóknak. A Naszály jellegzetes hegycsúcsára is innen, egy nem mindennapi, kalandos túraútvonalon lehet feljutni.

Katalinpuszta, a kirándulóközpont

A Vác környékén élők számára ma már fogalom a Katalinpusztán kialakított kirándulóközpont, ugyanis az Ipoly Erdő Gyadai tanösvénye, a „Legyél te is kiserdész” óvodás tanösvény és a Madártani tanösvény is itt lett kialakítva. Emellett természetismereti látogatóközpont, kerti kisvasút, kilátó és szálláshely várja az idelátogatókat.

Ha Naszály csúcsát szeretnénk meghódítani, arra három különböző nehézségi útvonal is akad.

  1. A Vác fölött lévő Gombás pihenőből lehet talán legkönnyebben feljutni a hegyre, de
  2. a Kosdról induló ösvény sem annyira megerőltető, mint a Gyadai rétről nekivágni a kalandnak.
  3. De ha nem az utóbbit választanánk, akkor kihagynánk a katalinpusztai tanösvény 3 fő attrakcióját: a pallósort, a hintahidat és a függőhidat.
Gyadai tanösvény, Katalinpuszta és a Naszály-csúcs (túra)

Gyadai tanösvény – Pallósor, hintahíd és a függőhíd

Érdemes a kalandozásunkat a piroson kezdeni, bár a túránk 1-2 kilométerrel így hosszabb lesz, de az élmények kárpótolnak majd bennünket. A Gyadai és a Madártani tanösvény információs táblái ezen a részen sok érdekes dologra hívják fel a figyelmet. A tisztás szélén ne felejtsünk el betérni a Lósi-patakon keresztülvezető pallósorra. A mesevilágot idéző mocsaras ártéri erdő belseje minden évszakban másfajta természetközeli élményt nyújt. Az Óriások Pihenője után a tanösvény jobbra fordul, majd a földbe vert farönkökön kell lépkedni, végül pedig a patakon egy hintahíd vezet át.

A Gyadai-rétre érve a piros jelzések elválnak tőlünk, innen a kék keresztjelzés felé vegyük az irányt. Hazánk egyik leghangulatosabb erdei tisztásán átvágva, betérünk az erdőbe, ahol vár minket az újabb hátborzongató csoda, egy mély árkon átívelő impozáns függőhíd. A Magyarország leghosszabb gyalogos függőhídján való átkelés a túránk egyik csúcspontja.

Irány a Naszály!

A híd után balra fordulva az Országos Kék Túra útvonalát kövessük, ahol már tényleg az erdőé és a csúcsra vezető emelkedőé lesz a főszerep. A Bikk-kút körül egy kellemes hangulatú, békés pihenő vár, itt szusszanhatunk még egyet. A mészkőbányákkal „megsebzett” Naszály tetejére egy majd 2 órás kaptatós út vezet. A 652 méter magas hegyen lévő geodéziai mérőtorony tetejéről azonban már az egyedi perspektívájú panoráma vár ránk.

A Naszály egyik érdekessége, hogy természetföldrajzi értelemben a Cserháthoz sorolják, de a földtani felépítése a hegységtől eltérő, mert üledékes kőzetekből áll.

Visszaút a kék jelzésen

Ha nem szeretnénk Kosd, Ősagárd vagy Vác felé tovább menni, akkor visszafelé végig a Kéken menjünk. A függőhíd elérését követően egy jó fél órás kényelmes sétával érünk vissza a kiindulási pontunkra.

Gyadai tanösvény, Katalinpuszta és a Naszály-csúcs (túra)

Szállást keresel a közelben?

Itt tudsz nézelődni »»

A Naszály túra útvonala:

Kirándulóközpont (P) – Gyadai-rét (K+) – Függőhíd (K) – Naszály alja – Naszály csúcs – Naszály alja – Függőhíd (K) – Kirándulóközpont

  • Táv: 14 km
  • Szintemelkedés: 600 m

Fotók: Tasi Zsolt

A szerző további írásai a www.azalfoldtegedisvar.hu oldalon olvashatók.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.