Vértesi panoráma tanösvény

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email

A Vértes hegység egyik legszebb kilátását kínálja a Panoráma tanösvény, amely Csákberény település határától indul, és kb. 4,5 km-en keresztül vezet erdei ösvényeken. A tanösvény gyerekkel, kutyával is bejárható, szuper program az egész család számára!

A Vértesről

A Vértes hegység 314 km2-nyi területe a Dunántúli-középhegység részeként a Gerecse és a Bakony között helyezkedik el. Csákberény a hegység déli részén fekszik, ahol változatos, szugmediterrán növényekben gazdag erdő-sztyepp vegetáció alakult ki. A talajviszonyoktól és domborzattól függően sziklagyepek, karsztbokorerdők, száraz tölgyesek és kulqtúrerdők váltják egymást. Ezen erdőtársulások néhány különlegesen szép hazai előfordulásával találkozhatunk a Panoráma tanösvényen. 

Vértesi panoráma tanösvény

A tanösvény Csákberényben, a Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum mellől indul (cím: Csákberény, István u. 66.), ahol több parkolóhely is rendelkezésre áll az autóval érkezők számára. A múzeum épülete mellett kapott helyet egy faszénégető boksa rekonstrukciója és mellette egy tábla, amely részletesen ismerteti a faszénkitermelés hagyományos folyamatát (nyugodtan vehetjük ezt 0. állomásnak).

Pár lépést kell tennünk az erdő felé és máris feltűnik a hatalmas köszöntő tábla, amely a tanösvény kezdetét jelzi. Nem lehet eltéveszteni az irányt! A táblán hasznos információk szerepelnek a tanösvényről, emellett az erdő írott és íratlan szabályairól is olvashatunk egy rövid leírást.

A tanösvény 4620 méter hosszú és összesen 8 információs tábla segíti a környék megismerését.

A végig jól kitáblázott ösvény először egy fenyőerdőben halad, innen érünk az első panorámapontra, ahol egy fa asztal és padok is helyet kaptak. Aki szeretne, itt nyugodtan megpihenhet, miközben megcsodálja a Vértes erdeit.

Az út később egy cserszömörcés, virágos kőrises karsztbokorerdőn keresztül vezet, ezután érjük el a következő, talán még az előzőnél is szebb panorámapontot, amely egy kisebb kitérőt jelent egy sziklás csúcsra. A Kőkapu-völgy felé nyíló, 5. állomáson újabb táblát találunk, amely segítségével beazonosíthatók a környékbeli völgyek.

FONTOS! Ha valaki sportbabakocsival indul útnak, szinte végig egyenletes talajon tud haladni, egyedül ez a sziklás rész az, ami nem közelíthető meg.

A kitérő után az utunk erdei ösvényen, a Pénzverő-völgyben folytatódik, ahol tölgyesek, gyertyános-kocsánytalan tölgyesek, bükkösök és cseresek váltják egymást. A tanösvény ezen szakaszának különleges látnivalói az út mellett itt-ott felbukkanó hatalmas sziklatömbök, majd az útról érdemes letérni pár méter erejéig, hiszen egy Mária-kép melletti pihenőpadot találunk.

A tanösvény utolsó szakaszán újabb fenyőerdő mellett haladunk el, majd jobbra kanyarodva hamarosan visszaérünk a kiindulóponthoz.

Hasznos információk

 • a tanösvény 4620 méter hosszú
 • a szintkülönbség 130 méter
 • a tanösvény legmagasabb pontja 403 méter
 • mindenki a saját felelősségére, ingyen látogathatja
 • egész évben végigjárható
 • minden korosztálynak ajánlott
 • a tanösvényen 8, információs táblákkal ellátott állomás található

Megközelítés

 • kiindulópont: Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum mellett (cím: Csákberény, István u. 66.)
 • GPS-koordináták: 18.32203;47.35520

Csodahelyek a közelben


Szállást keresel a környéken?

Itt érdemes körülnézni »»

Fotók: ©csodahelyek

Írd meg véleményed

 • Értékeld, mennyire tetszett a csodahely!
  0
Küldés

Látogatók véleményei

REPLY
Cancel
error: Védett tartalom!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.