Úrkúti őskarszt – geológiai csoda a Bakonyban

Az Úrkúti őskarszt területén az embernek olyan érzése lehet, mintha nem is Magyarországon járna. A Csárda-hegy oldalában található páratlan geológiai csoda ugyanis nem csak hazánkban, hanem az egész világon egyedülálló, és már csak ezért is megér egy kirándulást.

Ajkától 10 km-re, a Déli-Bakony lankáin találjuk Úrkút települést, ahol a magnánérc kitermelésekor bukkantak rá a jura kori sziklafalakra. A 100 millió éves őskarsztban tengeri állatok mészvázas maradványait is megtalálták, a 2,2 hektár területű képződmény 1953 óta védett.

Úrkúti őskarszt - geológiai csoda a Bakonyban
Lépcsőn juthatunk le a gödör aljára

Így jött létre az úrkúti őskarszt

Több mint 100 millió évvel ezelőtt ezen a helyen trópusi klíma uralkodott. Éppoly karsztos felszínt lehetett látni, mint Kubában, Dél-Kínában. Ez idő tájt a jura korszakban a Bakony területén tenger hullámzott, amely a felső jurában elsekélyesedett. Üledékei a mészkő, agyagos és tűzköves mészkő, mészmárga. A terület többször is kiemelkedett, szárazulattá vált és ilyenkor megindult a lepusztulás is. A tengermelléki kúpkarszt 20-25 méter mélységű karsztos tömbjeikre települt az oxidos és karbonatos mangánérc az úrkúti Csárda-hegyen.

Úrkúti őskarszt - geológiai csoda a Bakonyban
Mohák és páfrányok borítják a sziklafalakat

A Csárdahegyi tanösvény

A 6 állomásból álló tanösvényen haladva bárki számára megközelíthetők a hatalmas sziklák, miközben a kiépített lépcsőkön akár le is ereszkedhetünk a gödör aljára. A Csárdahegyi tanösvény hossza kb. 1 km (fél óra – óra alatt bejárható), a falu szélső házai melletti kapunál érhetjük el a térképes kezdő állomást. A tanösvény elején egy tisztásra érve elágazik az út: balra a gödör szélén futó tanösvényen haladhatunk, míg jobbra a szakadékba vezető lépcsőt találjuk.

A falépcsőn leereszkedve igazi dzsungelszerű, párás erdőbe érkezünk, a sajátos mikroklíma miatt a gödör alján jóval hűvösebb a levegő. A sziklák falában mohákat, páfrányokat fedezhetünk fel, a legalsó szinten pedig egy barlang is megbújik. Igazán bizarr élmény lenn, a mélyben állni, hiszen minden oldalról méretes sziklafalak veszik körül az embert.

A földfelszínre visszatérve bármelyik irányból megkerülhetjük a gödröt, vagy megfelelő túrafelszereléssel akár az Országos Kéktúrába is be lehet csatlakozni.

Nyitva tartás és belépő:

Az őskarszt és a Csárdahegyi tanösvény egész évben szabadon látogatható

Megközelítés

Úrkúton a Kossuth utca vagy a Tüzér utca/Gubiczahegyi utca felől

Látnivalók a környéken:

Szállást keresel az úrkúti őskarszt közelében?

Itt érdemes körülnézni »»

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

“Úrkúti őskarszt – geológiai csoda a Bakonyban” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Néhány lépcsőfok elkorhadt, elrört, szétrepedt, további jónéhány fokon látszik az enyészet okozta pusztítás, közeli tönkremenetele várható. Nagy a baleset veszély!!!

    Válasz

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.