Szent György-hegyi bazaltorgonák tanösvény

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email

A Tapolcai-medence tanúhegyeit egyszerűen nem lehet megunni! Rajongunk a Csobánci vár nyújtotta kilátásért, szívesen lépcsőzünk fel a hegyesdi várhoz, no meg ott a Haláp-tanösvény, amely csak pár éve fedte fel magát a természetjáró közönség előtt. És persze nem lehet megfeledkezni az örök kedvenc Badacsonyról vagy a szomszédos Szent György-hegyről sem, amelyek kilátókkal, tanösvényekkel és egyéb látnivalókkal bűvölik el a kirándulókat.

A Szent György-hegy ikonikus helyszíneit Hegymagassal, a Lengyel-kápolnával már korábban megmutattuk egy 17 km-es túra keretében, ezúttal pedig a Bazaltorgonák tanösvényt jártuk (majdnem) végig.

Bazaltorgonák tanösvény

Kb. 4 km hosszan vezet végig a Szent György-hegyen a “Bazaltorgonák” elnevezésű tanösvény, amely 7 állomáson át, több panorámapontot is érintve tér vissza önmagába. A túra során kétnyelvű táblák (magyar-angol, néhol magyar-német) segítségével megismerhetjük a hegy állat- és növényvilágát, a vulkáni kőzeteket, a földtörténetet, míg a kihelyezett padokon akár egy nyári piknikre is van lehetőség.

Szent György-hegyi bazaltorgonák tanösvény
Kilátás a Szent György-hegyről

1. A tanösvény első szakasza: fel a hegyre!

Túránk a volt raposkai bányaudvarból indul, ahol parkolni is lehet. Innen a piros T (tanösvény) jelzést követve kezdetben földúton, házak között haladunk, majd a fák között balra fordulva keskeny, kissé meredek ösvény vezet fel a hegyre. Ahogy lépésről-lépésre haladunk egyre feljebb, úgy érdemes meg-megállni és hátra tekinteni, hiszen egyre szebb panoráma tárul elénk a Balaton felé.

Mik azok a tanúhegyek?

A Szent György-hegy tetejéről kiváló panoráma tárul a vándor szeme elé: sok-sok kis bazaltvulkán tükrözi a monogenetikus vulkáni mezők jellegét. A mai Tapolcai-medencében és a környező területeken mintegy 5.5 millió éven keresztül zajlottak a vulkánkitörések. A vulkáni működések között akár több tízezer vagy több százezer év szünet is lehetett. E bazaltvulkánoknak jelenleg már csak a lepusztulás utáni formáit látjuk. Azok a képződmények maradtak meg (egykori kürtők, lávatókőzetek), amelyek ellenálltak az eróziónak. A vulkánok körül az egykori felszín magassága is csökkent a laza üledékek elhordásával, így alakultak ki a tanúhegyek

– olvasható az egyik információs táblán.

2. Séta a hegytetőn: a Vulkán panorámától a bazaltorgonákig

A hegyre felérve az út kettéágazik. Ugyan a táblák számozása alapján balra kellene indulni, mi azonban (egy hirtelen ötlettől vezérelve) jobbra fordultunk, a Vulkán panoráma irányába. És milyen jól tettük! A tanösvény legszebb kilátása tárul itt elénk nem csak a Balatonra, hanem az egymás mellett sorakozó tanúhegyekre is. Érdemes itt kicsit elidőzni, megpihenni, a padokon és asztaltokon akár piknikre is van lehetőség.

A panorámaponttól tovább haladva, immár a 415 méter magas Szent György-hegy tetején megismerkedhetünk a monogenetikus vulkáni mezők működésével, a táblák alapján megtudhatjuk, mit jelent a lávató kifejezés.

Így jutunk el a tanösvény másik legizgalmasabb pontjához, a bazaltorgonákhoz, amelyek helyenként 30-40 méter magasan, orgonasípokhoz hasonlóan sorakoznak egymás mellett. Lenyűgöző látvány!

3. Visszatérés a kiindulási pontra

A túrát innen folytathatjuk a piros T jelzést követve, mi azonban átváltottunk a piros jelzésre, amely ugyancsak mesés panorámát kínál. Fenyőfák között sétálva jutottunk vissza a 7. megállóhoz, majd ugyanazon az ösvényen sétáltunk le a raposkai bányaudvarhoz, ahol korábban elindultunk.

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes körülnézni »»

Hasznos információk

A tanösvény megállói (a haladási irányunkat követve):

 • A Szent György-hegy állatvilága
 • Élet egy bazaltvulkánon
 • Vulkán panoráma
 • Monogenetikus vulkáni mező
 • Lávató
 • Bazaltorgonák

A tanösvény egész évben, szabadon látogatható.

 • Túránk hossza: kb. 3,5 km
 • Időtartam: kb. 1 óra 30 perc

Fotók: ©Csodahelyek.hu

Írd meg véleményed

 • Értékeld, mennyire tetszett a csodahely!
  0
Küldés

Látogatók véleményei

REPLY
Cancel
error: Védett tartalom!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.