10 hazai kastély gyerekekkel – Kilátóval, játékokkal, VR élményekkel

kastély gyerekekkel

Toronykilátóval, ólomkatonákkal, VR élményekkel, titokzatos sétányokkal, gyerekútvonallal és játékos feladványokkal teszik izgalmasabbá a kastélylátogatást Magyarország kastélyai. Mutatjuk, melyik az a 10 hazai kastély gyerekekkel, ahol a legkisebb csemetéktől a kamaszokig minden korosztályt izgalmas programok és látnivalók várnak.

10 hazai kastély gyerekekkel

Almásy-kastély, Gyula

A gyulai Almásy-kastély kiállításain megismerhetjük a kastély történetét, és beleláthatunk az egykor itt élő grófi család és a cselédek mindennapjaiba.

A kastély kiskastély-szárnyát Stefánia-szárnynak nevezik, itt található a bálterem, a rendezvénytár, a látványkonyha és a csemegetár, utóbbi a gyulai ízekkel ismerteti meg a látogatókat.

A gyerekek legnagyobb kedvence általában a 13,5 méteres toronykilátó, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a Szigeterődre: Gyula középkori téglavárára, a kastélyra és annak egykori történeti kertjére.

Edelényi kastélysziget

A barokk stílusú L’Huillier–Coburg-kastély hazánk hetedik legnagyobb kastélya, az Edelényi Kastélysziget pedig az ország egyetlen kastélyszigete.

Területén a kastély építésével párhuzamosan egy franciakertet alakítottak ki, amelyhez üveg- és narancsház is kapcsolódott. A 18. századi franciakertet később, a 19. század első felében angolkertté alakíttatták át.

A kastélyban egy 3D-s filmen Lieb Ferenc szemszögéből láthatjuk, hogyan éltek itt egykor az emberek, majd idegenvezetővel járhatjuk körbe a felvételeken látott termeket.

Megtekinthetjük, milyen volt az urasági háló, a grófné szobája, a díszterem, vagy éppen a kápolna. A kastély mellett a kertben is érdemes tenni egy sétát.

Gödöllői Királyi Kastély

A Gödöllői Királyi Kastély eredetileg a Grassalkovich-kastély nevet viselte, de sokan Sissi és I. Ferenc József királyi rezidenciájaként ismerik. Erzsébet 1867. május 11-én tekintette meg először a koronázási ajándékként nekik szánt gödöllői kastélyt.

A kastély állandó és időszaki kiállításokkal várja a látogatókat, séta közben megismerkedhetünk a kastély és a kastélykert történetével, illetve Erzsébet királyné életével is.

Tipp: A kert minden évszakban csodaszép, ráadásul ingyenesen látogatható.

Esterházy-kastély, Tata

Valódi időutazásban lehet részünk, ha felkeressük Tatán az Esterházy család kastélyát, amely Fellner Jakab tervei alapján készült. A kastélyt és az Öreg-tó partját az Esterházy sétány köti össze, az épületben állandó kiállítás mutatja be az Esterházy család grófi ágának múltját.

A tatai kastély gyerekekkel is tökéletes célpont, az emeleten két játszószoba található. A kislányok babaháza az Esterházy-kastély kicsinyített mása, a kisfiúknak pedig biztosan tetszeni fognak az ólomkatonák, amelyek a csaszári hadgyakorlat terepasztalán sorakoznak.

Brunszvik-kastély, Martonvásár

A neogótikus Brunszvik-kastély hosszú keskeny tornyai, csúcsíves ablakai és hatalmas mesebeli angolkertje igazi romantikus hangulattal várja a látogatókat. A gyönyörű angolkert magát Beethovent is megihlette, aki szívesen időzött a kastélyban.

A kastélyban kialakított Beethoven Emlékmúzeumban Beethoven levelezései mellett találunk korabeli bútorokkal berendezett szobákat, Beethoven hajszálát és a család egykori, Streicher márkájú restaurált zongoráját, amelyen maga a zeneszerző is játszott.

A tó és környéke kedvelt kirándulóhely, kisgyermekes családok is szívesen veszik birtokba a helyet, minden évszakban.

Nádasdy-kastély, Nádasdladány

A kétezer négyzetméteres Nádasdy-kastély épületét bejárhatjuk egyénileg, és vezetés segítségével is. A kastélylátogatás végére megismerkedhetünk a Nádasdy család, illetve a kastély és kastélypark történetével, gróf Nádasdy Ferenc és gróf Zichy Ilona szerelmének részleteivel, illetve az Ősök csarnokával, amely Magyarország legszebb ősgalériája.

A kastélyparkban fekvő hangulatos csónakázótavon csónakázni is lehet, emellett kipróbálható vitorlásmodellek is várják a látogatókat. A vitorláshajók különösen közel álltak Nádasdy Ferenchez, akit a Balaton-kultusz egyik megteremtőjeként is emlegetnek.

Károlyi-kastély, Füzérradvány

Az újjászületett füzérradványi Károlyi-kastély interaktív kiállítással, a tízezer négyzetméteres kastélypark pedig sétányokkal, hidakkal, és tulipánfákkal teszi különlegesebbé a látogatást.

A kastélyban berendezett interaktív kiállítás részei a játékok, makettek, érintőképernyők, VR élmények és sztereoszkópok, melyek egytől egyig segítenek abban, hogy megismerjük a Károlyi család életét, illetve a Károlyi-kastély történetét.

Külön érdekesség, hogy lehetőség nyílik régi játékok és társasjátékok kipróbálására, és kártyázni is lehet a márványfolyosó bridzsasztalain. A gyerekek nagy kedvencei azok a Lego kisvonatok, amelyek a környéken közlekedő hegyközi kisvasutat jelenítik meg.

Festetics-kastély, Keszthely

A keszthelyi Festetics-kastély hazánk egyik legnagyobb és legkedveltebb kastélykomplexuma, az érdeklődőket 5 épületben 6 állandó kiállítás várja. A kastély 200 évig a Festetics család tulajdonában volt.

A kastélylátogatás során megtekinthetjük a gazdagon berendezett szobákat, Magyarország egyetlen épen megmaradt főúri magánkönyvtárát, a Hintókiállítást, a Vadászati Múzeumot, és a Történelmi Modellvasút Kiállítást.

A kastélypark feltérképezése a Pálmaház és Madárpark egzotikus növényeinek és különleges madárállományának köszönhetően szintén tökéletes családi program.

Wenckheim-kastély, Szabadkígyós

A szabadkígyósi Wenckheim-kastély különleges látványosság, általában már a hozzá kapcsolódó történet is lenyűgözi a gyerekeket.

Wenckheim Krisztina külön kérése ugyanis volt, hogy az épületnek annyi ablaka legyen, ahány nap van egy évben, és annyi szobája, ahány hét van egy évben. Ennek megfelelően a szabadkígyósi kastélynak 365 ablaka, 52 szobája, 12 bejárata és 4 épületrésze van.

A felújított épületében a „Vendégségben Wenckheiméknél” interaktív kiállításnak köszönhetően részesei lehetünk a kastély egykor pezsgő életének. A grófnői szoba, a grófi pipázó és az interakítv állomások érdekes látnivalókat tartogatnak, a kastélytoronyból pedig csodálatos kilátás nyílik a kastélyparkra.

Sándor-Metternich-kastély, Bajna

A Gerecse keleti lábánál, Bajna település legmagasabb pontján áll a Sándor–Metternich-kastély, vagy más néven az Ördöglovas kastélya. Az Ördöglovas kastélya című állandó kiállítás bemutatja Sándor Móricot és lányát Metternich-Sándor Paulinát, valamint megismerhetjük a kastély múltját.

A kiállítótérben interaktív eszközök állnak rendelkezésre, ráadásul a kastély gyerekekkel is remek úti cél, a digitális tárlatvezető applikáción külön gyerekútvonal is elérhető. Sőt, a belépőjegy mellé ingyenes feladatlap jár a legkisebbek számára.

Még több vár és kastély gyerekekkel

Szívesen gyűjtenél még több programot a családi bakancslistára? Az alábbi helyeken garantáltan jól érzi magát minden gyerek, a legkisebbektől a kamaszokig. Ha szívesen olvasnál még hazánk kastélyairól és várairól, szemezgess bátran cikkeinkből:


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Pénztárcakímélő csodahelyek e-book

100+ ingyenes élmény, kirándulás és program

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk több mint 100 hazai programot, élményt és kirándulóhelyet.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.