365 ablak, 52 szoba – A szabadkígyósi Wenckheim-kastély

szabadkígyósi Wenckheim-kastély

Az igen tehetős Wenckheim család egykor színes társasági életet élt a szabadkígyósi Wenckheim-kastély épületében, amelynek kastélyparkjához pálmaház, saját állatkert és egy tó is tartozott. A kastély a közelmúltban történt felújításnak köszönhetően izgalmas kiállításokkal és VR élményelemekkel várja a látogatókat.

A szabadkígyósi Wenckheim-kastély látnivalói

A kastély története

Az Ybl Miklós által tervezett, német neoreneszánsz stílusú ókígyósi – ma szabadkígyósi – Wenckheim-kastély épületét Wenckheim Krisztina és Wenckheim Frigyes építtette 1875 és 1879 között, házasságkötésük alkalmából.

Wenckheim Krisztina külön kérése volt, hogy az épületnek annyi ablaka legyen, ahány nap van egy évben, és annyi szobája, ahány hét van egy évben. Ennek megfelelően a szabadkígyósi kastélynak 365 ablaka, 52 szobája, 12 bejárata és 4 épületrésze van.

Az 1890-es évek végén úgy tartották, hogy a kastély kényelem és pompa tekintetében a legstílusosabb épület az országban.

Wenckheim-kastély, 1900 (fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / Klösz György)

Fogadótermei, könyvtárszobája, ebédlője és 30 vendégszobája csakúgy lenyűgözte a családot, és a kastélyba látogató vendégeket, mint a Zsigmond-forrás, amely egy 335 méter mély artézi kút volt a kastély északkeleti végén álló kápolnával szemben.

A földszinten a gróf és a grófné lakosztályai, az emeleten pedig a vendégszobák kaptak helyet, míg az éléskamrák, pincék, gyümölcstartók és faszínek az alagsorban sorakoztak. A vízellátást a pinceszinten egy gőzgép biztosította. A konyha, illetve a vasaló- és cselédszobák már egy melléképületben kerültek elhelyezésre.

Wenckheim-kastély, nagyszalon, 1900 (fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / Klösz György)

A Wenckheim házaspár vendégei között a főúri világ (pl. Károlyi, Bolza, Dessewffy, Zichy, Esterházy, Cziráky grófok, a Trauttenberg és Vécsey bárók) tagjai is képviseltették magukat.

A kastély fénykorát sajnos beárnyékolta a II. világháború, a gróf és családja 1944 augusztusában Bécsbe menekült. A kastélyt a világháború után államosították, majd szakiskolát helyeztek el benne, és helyiségeinek, illetve parkjának funkcióját ennek megfelelően alakították.

Műemléki helyreállítására 2019 és 2022 között került sor.

A Wenckheim-kastély kiállításai

A szabadkígyósi Wenckheim-kastély felújított épületében a „Vendégségben Wenckheiméknél” interaktív kiállításnak köszönhetően az arisztokrata világba csöppenünk, részesei lehetünk a kastély egykor pezsgő életének. A Wenckheim család vendégeként olyan érzés megtekinteni az épületet, mintha valódi időutazáson vennénk részt.

A kastély felújítása során törekedtek arra, hogy számos interaktív állomás kerüljön elhelyezésre. Ilyen pl. a könyvtárban a könyvajánló installáció, vagy a „mesélő kép”, amely Ybl Miklós munkásságával ismerkedtet meg. I. Ferenc József császár és király látogatását mozgásérzékelő segítségével mutatja be egy animációs film.

A nagyszalonban korabeli újságok és bútorok másolatai várnak, illetve az eredeti vendégkönyv, melynek párja egy vizitkártya-aktiváló terminál, amelynek segítségével a látogatók is írhatnak a könyvbe.

A grófnői szalon, a hálószoba, és a fürdő számos további élményelemmel vár, akárcsak a napfényes műteremmé alakított gyerekszoba.

A grófi hálószobában a grófi családhoz köthető filmeket nézhetjük meg, míg a grófi dolgozószobában egy VR repülős installáció segítségével repülés közben gyönyörködhetünk a kastélyban.

A grófi pipázóban közelebbről is megismerhetjük a jól jövedelmező birtok egykori fejlődését.  

A kastélypark

A kastély angolparkjának kialakítása a rezidencia építésével egyidejűleg kezdődött meg, az épület déli homlokzata előtt geometrikus kertet alakítottak ki. A geometrikus kertrészhez (pleasure ground) a kastély előtti teraszról lehetett lejutni, itt ma is egy kőmedence található szökőkúttal. 1870 körül a kastélytól nem messze egy tavat alakítottak ki, amelyet a Zsigmondy-forrás vize táplált, és táplál jelenleg is.

A Wenckheim családnak egykor saját játszótere és „mini-állatkertje” is volt, utóbbihoz egy majomház is épült három csimpánz gondozására, akik mellé még majomidomárt is felfogadtak.

A tó közelében babaházat építettek, melyben a gróf gyerekeinek játszószobája volt. Később a kastély köré úszómedence, lovaspóló pálya, sőt, még egy repülőgép leszálló is épült.

A kastélyhoz télikert is tartozott, ahol a család és a vendégek társasági életet éltek. A kertben az ösvények egy részét a meleg évszakokban pálmákkal szegélyezték, a pálmákat a pálmaházban teleltették át.

Napjainkban a kiállítás egyik legizgalmasabb része, hogy felmehetünk a kastélytoronyba, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a kastélyparkra.

Hasznos információk

Elérhetőség

  • Cím: 5712 Szabadkígyós, Áchim András utca 23.
  • E-mail: szabadkigyosikastely@nofnkft.hu
  • Telefon: +36 30 4301 810
  • Weboldal: szabadkigyosikastely.hu

Nyitva tartás

  • Keddtől vasárnapig 10-18 óráig
  • Hétfőn zárva

A pénztár 1 órával a mindenkori nyitvatartási idő vége előtt zár, a nagy érdeklődésre való tekintettel hosszabb várakozási idő előfordulhat. Igény esetén visual guide készülék áll a látogatók rendelkezésére.

Figyelem! A kastély csak tárlatvezetéssel látogatható!

szabadkígyósi Wenckheim-kastély

Árak (2022)

  • Felnőtt jegy: 3.000 Ft/fő
  • Kedvezményes jegy (6-26 év közöttiek, érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők, 62. életévét betöltött látogatók): 1.500 Ft/fő

A pénztárnál családi és csoportos jegy is váltható.

Akadálymentesség

A főbejáratnál mozgássérülteknek kialakított felvonó, a földszinten pedig mosdó is található. A kastély földszinti helyiségei és szolgáltatásai akadálymentesen elérhetőek.

Megközelítés

Autóval Budapest felől a 44-es számú főúton érhető el a kastély, parkolni díjmentesen lehet az Áchim András utcán kialakított ideiglenes parkolóhelyeken. A kastély busszal is megközelíthető, ebben az esetben a Nefelejcs megállónál kell leszállni, ahonnan kb. 10 percet kell még sétálnunk.

Szállást keresel a Wenckheim-kastély közelében?

Itt érdemes körülnézni »»


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Csontos Edit/ Csodahelyek Magyarországon Facebook csoport és Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / Klösz György

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

“365 ablak, 52 szoba – A szabadkígyósi Wenckheim-kastély” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Nagyon tetszett a leírás, rövid de ugyanakkor teljes képet kaphattunk a kezdetektől a mai napig a kastély életéről.
    Köszönjük.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.