A felújított tatai Esterházy-kastély ámulatba ejtő termei

Esterházy-kastély

A tatai Esterházy-kastély híres arról, hogy több uralkodót is vendégül látott, az 1800-as évek közepétől pedig fontos szerepet töltött be Tata társasági életében. A teljes körűen helyreállított épület ma állandó és időszaki kiállításokkal várja a városba érkező turistákat, akik a számos helyi látnivaló mellett a kastély felkeresését is felírták a tatai bakancslistájukra.

Látnivalók és érdekességek az Esterházy-kastély falai között

A tatai Esterházy-kastély története

Az Esterházy-család birtokába 1727-ban került Tata, az Esterházy-kastély építésére azonban csak később került sor. Esterházy Miklós a romossá vált királyi vár helyére álmodta meg az épületet, ám a gróf korai halála miatt nem került sor a kastély építésére, csak jóval később, az 1760-as évek második felében. Esterházy Ferenc megbízásából a terveket Fellner Jakab készítette, ezután fel is épült a kastély, és

olyan vendégeket fogadott, mint I. Napóleon francia császár, I. Ferenc császár és király, illetve Mária Terézia Sarolta francia királyi hercegnő, XVI. Lajos francia király egyetlen életben maradt lánya.

Az épület 1867 után élte virágkorát, Tata a Monarchia társasági életének központja lett. A főnemesi családnak saját ménese volt, Esterházy Miklós József gróf kiváló lovas hírében állt, melyről számos versenyen győztesként tett tanúbizonyságot. A városban lóversenypályák épültek, ahol derbiket rendeztek.

A tatai kastélyszínház Esterházy Miklós József idejében épült, 1889-ben fel a derbikre érkező vendégek szórakoztatására. A színházat később Esterházy (V.) Ferenc özvegye, Lobkowitz Anna Berta 1913-ban elbontatta.

Az Esterházy-kastély teljes körű felújítására 2018–2020-ban került sor.

Milyen programokkal és kiállításokkal vár a kastély?

Az Esterházy-kastély állandó kiállításai egy izgalmas időutazás keretében mutatják be a kastély, és a birtokos család történetét.

A kastély építéstörténeti emlékei, és az interaktív családfa éppen olyan érdekes látnivalók az érdeklődők számára, mint a 19. századi díszebédlő, az ősök galériája, a könyvtárszoba, és a grófnői lakosztály. A lakosztályban megtekinthetjük a grófnői szobákat, a kisszalont, és a fürdőszobákat, amelyeket ruszkicai márvány és hollandi csempe borítás díszít.

A kastélyban érdemes még felkeresni grófi lakosztályt, a toronyszobát, a Sátorszobát, és a biliárdszobát. A rendezvénytéren filmek mutatják be a kastély és a család életét, innen pedig megközelíthető a kastélykápolna, amelyben a 200 éves oltárszekrény különleges értéket képvisel.

A játszószobákban a kastély makettje, és egy terepasztal is várja a látogatókat, amelyen ólomkatonák masíroznak a Tatán zajlott császári hadgyakorlaton.

Érdekesség! Az Esterházy-kastély falai között történt az I. Napóleon francia császárral kötött ún. schönbrunni békeszerződés aláírása.

Hasznos információk

Elérhetőség

Telefon: + 36-30-742-6075

E-mail: tataikastelyinfo@nofnkft.hu

Weboldal: tataikastely.hu/

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00-18:00

Hétfőn zárva

Fontos tudni, hogy a pénztár 1 órával a mindenkori nyitva tartási idő vége előtt zár.

Belépőjegyek

Felnőtt jegy: 3.000 Ft

Kedvezményes jegy: 1.500 Ft     

Családi jegy: 6.000 Ft

Visual Guide eszköz bérlése: 1.000 Ft/db 

Megközelítés

Cím: 2890 Tata, Hősök tere 9/A

Tata megközelíthető autóval Budapest és Esztergom irányából is, az út mindkét esetben 50 perc. Busszal és vonattal szintén elérhető a város. A tatai Esterházy-kastély a belvárosban, a tatai vár szomszédságában található, az autóbusz állomásról gyalogosan is megközelíthető (10 perc) az épület.

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes körülnézni >>

Esterházy-kastély


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Hatvani Anikó

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.