Edelényi Kastélysziget – a mesebeli L’Huillier–Coburg-kastély

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kisváros, Edelény többek között azért különleges, mert itt áll Magyarország hetedik legnagyobb kastélya, a mesés barokk stílusú L’Huillier–Coburg-kastély. Az Edelényi Kastélysziget teljes körű felújítása óta rendkívül népszerű kirándulóhely. Lássuk, miért!

L’Huillier–Coburg-kastély története

FRISSÍTÉS: 2023. március 21., kedd (MTI) – A szankciók okozta energiaárrobbanás, az Európát sújtó gazdasági válság, illetve az Ukrajnában dúló háború együttesen a hatékonyságnövelés fokozására, a működés teljes racionalizálására kényszeríti a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft-t, így a cég felfüggeszti az edelényi L’Huillier-Coburg-kastély látogathatóságát.

A kastély története körül a mai napig kutatások folynak. Valószínűsíthető, hogy L’Huillier Ferenc János építette 1716 körül.

Bár az építmény első ránézésre egy francia kastélyra emlékeztet, az edelényi kastélyhoz leginkább hasonló épületeket Bajorországban és cseh területeken találunk.

A családba beházasodó Esterházy István gróf munkálatainak és átalakításainak köszönhetően a kastély fénykorát élte. Ekkor készültek a Magyarországon mai napig egyedülállónak számító legnagyobb összefüggő rokokó falfestmények. A gróf halála után, a kastély a fiára, majd utód hiányában a kincstárra szállt. Az uradalom életében a következő nagy változás 1831-ben történt, amikor a kastélyt Coburg-Koháry család megvásárolta a kincstártól és hitbizománnyá alakította azt. Bár gazdasági tevékenységeikkel felvirágoztatták a települést, a kastély többé nem szolgált lakóhelyül, elhanyagolták, így szép lassan leépült, omladozni kezdett.

A Coburg uralom után 1928-ban a kastély végleg a magyar állam tulajdonába került, és sokáig a nem rendeltetésszerű használat miatt teljesen lepusztult és sokáig elhagyatottan, üresen állt.

Teljes rekonstrukció a 2009 és 2014 között zajló, Európai uniós támogatásból finanszírozott 2 ütemű építkezéskor történt. Felújították a kastély külsejét, belső tereit, a parkját és kialakítottak a látogatók számára egy parkolóhelyet, majd 2014. április 5-én a felújított komplexum megnyitotta kapuit a látogatók előtt.

Az Edelényi Kastélysziget

Az uradalom eredetileg a Bódva folyó szigetére épült, ahol elsőként egy, a kastélyhoz tartozó franciakertet alakítottak ki, későbbi tulajdonosai pedig angolkertté formálták azt. A Holt-Boldva-ág a kastély pusztulásával egyidejűleg szintén elhanyagolttá vált. Jelentős szabályozás és felújítás 2010-ben történt, amikor őshonos növényeket és állatokat telepítettek a környékre.

Múzeum és kiállítás a kastélyban

A kastély látogatható és múzeumként működik. 3D-s filmen Lieb Ferenc -aki feltételezhetően a kastély szobáinak freskóit készítette- szemszögéből láthatjuk, hogyan éltek itt egykor az emberek, majd egy jól felkészült idegenvezetővel járhatjuk körbe a felvételeken látott termeket. A kastélytúra a filmvetítéssel együtt körülbelül másfél óra.

Állandó kiállítások

  • A kastélyudvarok és homlokzat
  • A kocsiáthajtó és a főlépcsőház
  • Az edelényi kastély falképei
  • Az étkező
  • A négy évszak szobája
  • Urasági háló
  • A grófné szobája és a kabinet
  • Keleti vendégszoba
  • Nyugati vendégszoba
  • A díszterem
  • Az oratórium és a kápolna
  • A kastély kályhai

Gyűjteményi kiállítások

  • Térképek
  • Pannók
  • Népszuper

Hasznos információk

Megközelítés

Autóval

Miskolcról a 26-os úton induljunk el Sajószentpéter irányába. A városba érkezve az első körforgalomból hajtsunk ki jobbra a 27-es útra Edelény felé és vezessünk egészen a Borsodi útig. A kastélyhoz tartozik parkoló.

Tömegközlekedéssel

Miskolc repülőtér bejárati út megállóból induló 3708-as volánbusszal utazzunk Edelény, kastély bejárati út megállóig. Innen körülbelül 350 métert sétáljunk balra, a kastélysziget főbejáratához.

Edelényi Kastélysziget - a mesebeli L’Huillier–Coburg-kastély
Az Edelényi Kastélysziget a madarak szemével

Szállást keresel a környéken?

Itt tudsz nézelődni »»

Csodahelyek Magyarországon

(már térképen is)

A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotók: Ster Andrea, Tamás Attila – DroneAir

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

“Edelényi Kastélysziget – a mesebeli L’Huillier–Coburg-kastély” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. 1964-1974-ig éltem az akkor is „csodás” épület egyik 1 szoba, konyha komfortnélküli részében. Visszaemlékezéseim szerint kb. 57 fő kapott ott ilyen-olyan családi-szállás lehetőséget. Ahányszor haza megyek az én zarándoklatom a temetőn kívül a Kastély. Csodás, őrizzék meg, csiszolják és mutassák az utánunk jövőknek. Köszönettel JéFeri

    Válasz

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.