Hollókői vár – A sziklára épített erődítmény legendája és látnivalói

hollókői vár

A Cserhát hegyei között, egy kiugró sziklán áll a hollókői vár, amely a világörökség részévé nyilvánított palóc falu, Hollókő közelében található. Csák Máté elveszett kincsének nyomába erednél? Érdekelnek a várhoz kapcsolódó legendák? Akkor mindenképpen érdemes célba venned Hollókő legendás várát.

Hollókői vár

A hollókői vár rövid története

IV. Béla király az 1241-42-es tatárjárást követően szorgalmazta a kőből készült várak építését, melyek a környéken élő lakosságnak védelmet és menedéket nyújtottak. A hollókői vár legkorábbi részét, az öregtornyot I. Péter építette az 1260-as éveket követően.

A vár az évszázadok során többször gazdát cserélt, és szépen kibővült a területe, majd 1711-ben I. Lipót leromboltatta, és ezt követően csak részlegesen újították fel.

Legutóbb felújítási munkálatok miatt a vár csaknem két éven át volt zárva, majd 2022 júniusában nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A középkori vár rekonstrukciós felújítása során törekedtek a korhűségre.

A torony sisaktetőt kapott, és ezzel visszakapta eredeti magasságát. A felső palotarész helyreállításával egy újabb emelet vált teljesen fedetté, az alsó vár bejáratnál megépült a kapu-, és a gyilokjáró bástyája, a vár belső udvarterületén pedig a falcsonkokat is kiegészítették.

„Örülök, hogy részese lehettem ennek az igazán lenyűgöző látványnak.” – K. Viktória, a Csodahelyek Magyarországon Facebook csoport olvasója így írt a várlátogatásról.

Hollókő legendája

A vár építéséhez két legenda kapcsolódik, mindkettő utal a település, Hollókő nevére.

  • A történet szerint a szomszédos Pusztavárhegy ura elrabolt egy szép leányt, és az épülő vár egyik termébe záratta. A lány dajkája, aki boszorkány volt, szövetkezett az ördöggel, hogy a lányt kiszabadítsa. Az ördög parancsára az ördögfiak holló képében esténként elhordták az épülő vár köveit, míg a várúr a leányt szabadon nem engedte.
  • Egy másik történet szerint egy gőgös nemes a várhegyen egy várat kezdett építeni, a félkész várba pedig egy asszonyt rabolt magának. A legenda szerint az asszony idomított hollói elhordták éjszakánként a köveket, amelyeket a kőművesek nappal felraktak, így a vár csak akkor épülhetett fel, miután az asszony visszanyerte a szabadságát.

Kiállítások, látnivalók és kilátópontok

A vár legszembetűnőbb eleme a 13. századi öregtorony, ez az építmény legrégebbi része. Az őrség helye a harmadik szinten volt, innen tarthatták szemmel a vár környékét.

A torony belsejébe ereszkedve a legalsó szinten szemügyre vehetjük a torony aljában tárolt fegyvereket, középkori iratokat és a kincseket.

Az öregtoronyból varázslatos panoráma nyílik a Cserhát lankáira és Hollókőre is.

A 13. századi lakószoba a palota emeleti szintjén található, a középkori források alapján készült berendezések az 1200-as évek második felének hangulatát idézik. A panoptikum, vagyis a „Kacsics-terem” a vár urát és családját mutatja be. Betekinthetünk a várat építtető Kacsics család életébe, illetve megismerhetjük az 1200-as évek női és férfi viseletét.

A 13. századi ebédlőterem napjainkban közösségi térként funkcionál, míg az ebédlőteremből nyíló helyiségben a középkori konyhákban található eszközöket és alapanyagokat tekinthetjük meg.

Aki kíváncsi a hadviselés eszközeire, az szemügyre veheti a várfalakon a királyok és nemzetségek címerpajzsait és kézi fegyvereit a 11. századtól a 16. századig.

Megközelítés

Hollókő főutcájáról egy lépcsősor vezet fel a várhoz, vagy végigjárhatjuk az öt állomásból (Küszöb Információs Iroda, Andezittelér, Az andezit, A vár, Tájház) álló, 1,2 km hosszú Vártúra ösvényt, amely a vár érintésével mutatja be a Hollókői Tájvédelmi Körzet értékeit.

Az információs iroda mellett található a Holló Jankó mesejátszótér, ami igazi mesevilágba kalauzol minket. A játszótér, amely mesevárral, csúszdákkal és hintákkal várja a gyerekeket, a magyar népmeséből ismert Holló Jankó meséjére épül.

Foglalj szállást a közelben!

Látnivalók a hollókői vár környékén

Hollókő, a hagyományőrző palóc falu valódi időutazással várja a látogatókat. A kézműves műhelyek, múzeumok és bemutatóházak, a környék egyik legszebb Babamúzeuma és a „Kertek alatt” tematikus sétaút minden korosztály számára tartogat érdekességeket.


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Kása Viktória

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.