7 mesés kastélypark, ahol ősszel is színes élményekben lehet részed

Bár a hazai kastélyok önmagukban is kínálnak elég látnivalót akár egész évben is, ősszel mégis jobban szeretünk a természetben lenni, a színes fák között, hogy kiélvezzük az év utolsó meleg napsugarait. Íme, 7 mesés kastélypark és -kert, ahol ősszel is színpompás a természet. Érdemes hát 1-1 kiadós sétát tenni ezeken a csodahelyeken (is)!

7 mesés kastélypark, ahol ősszel is színes élményekben lehet részed

Fehérvárcsurgó, Károlyi-kastély

Az 1844-ben épült Károlyi-kastélyban jelenleg szálloda és múzeum működik, ám 50 hektáros ősfás parkja és arborétuma bárki számára ingyenesen és szabadon látogatható. A parkban találunk pihenőpadokat, mezítlábas ösvényt, érdemes körbesétálni a csónakázó tavat és közelebbről is megcsodálni a szépen felújított kupolás Gloriette-et.

Cím: 8052 Fehérvárcsurgó, Petőfi Sándor u. 2.

Füzérradvány, Károlyi-kastély

Az újjászületett füzérradványi Károlyi-kastély hosszú évtizedek után 2021. október 5-én nyitotta meg kapuit ismét a látogatók előtt. A háromezer négyzetméteres kastély interaktív kiállítással, a tízezer négyzetméteres kastélypark sétányokkal, hidakkal, és tavasszal tulipánfákkal várja az érdeklődőket.

Cím: 3993 Füzérradvány, gróf Károlyi Ede út 1.

Martonvásár, Brunszvik-kastély

„Reggel sétát tettem a parkban, melyet a gróf a kontinensen általában angolnak nevezett stílusban képeztetett ki; ebben a stílusban az a felfogás érvényesül, hogy a művészet nem szoríthatja ki a természetet. Gyönyörű tavaszi reggel volt. Körülöttem minden Angliára emlékeztetett, olyannyira, hogy szinte hazámban képzeltem magamat.” – írta 1815-ben az angol Richard Bright a martonvásári Brunszvik-kastélyról és annak parkjáról, és ez a megállapítás napjainkban is megállja a helyét. Az 1873-75 között elkészült kastély köré Brunszvik Antal és fia, Ferenc építtetett egy 70 hektáros parkot, közepén tóval, egzotikus fafajokat, például cédrusokat, mocsári ciprusokat, platánokat ültettek.

A parkon átfolyó Szent László patakot felduzzasztva kis szigetet hoztak létre. A kert továbbfejlesztését a neves német kertépítész Heinrich Nebbient végezte, aki később a Városligetet is tervezte. Ebből az időből származnak a mai napig meglévő kőpadok és a kőhíd. Az angolkert 1953 óta természetvédelmi terület.

Érdekesség! Brunszvik Teréz a területen „hársfakörönd-köztársaság”-ot telepített: „Egy kerek térséget magas, nemes hársfákkal ültettünk be; minden fa egy-egy tag nevét viselte…”. A tagok közé Beethovent is felvette. 

Cím: 2462 Martonvásár, Brunszvik u. 2.

Mór, Lamberg-kastély

Könyvtár, Muzeális Kiállítóhely és Művelődési Központ működik a móri Lamberg-kastély épületében, amelynek parkja ősszel sétára, pihenésre csábítja a helyieket és a turistákat is. A német eredetű Lamberg család Fellner Jakabot bízta meg egy nyári rezidencia építésével, a klasszicizáló késő barokk (copf) stílusú kastély 1762 – 1766 között készült el.

A kastély parkját 1801-ben kibővítették, és Lamberg Fülöp utasítására egy szép angolkertet hoztak létre. A kertben, a kastély hátsó homlokzatával szemben, pontosan középen volt egy kút, a kastélytól a kútig gesztenyefasort telepítettek. A parkot szobrok díszítik, és helyet kapott itt egy Zenepavilon is, ahol koncerteket, szabadtéri előadásokat szerveznek.

Cím: 8060 Mór, Szent István tér 5.

Dég, Festetics-kastély

A dégi kastély homlokzatáról először a Nemzeti Múzeum épülete juthat eszünkbe, ami nem véletlen: hazánk egyik legszebb klasszicista kastélyát és a budapesti múzeumot is egyazon építész, Pollack Mihály tervezte. A Festetics-kastély egy hosszú felújítás után újra megnyitotta kapuit a látogatók előtt. Az épület kizárólag előre bejelentkezéssel látogatható, időpontfoglalás a helyszínen, vagy online a weboldalon lehetséges. (Frissítve: 2022. nov. 17.)

Hazánk legnagyobb angolkertjében három vízfolyás felduzzasztásával kb. 2 km hosszúságban alakították ki területén az ún. szerpentin-tavat, amelynek központi szigetén áll a park egyik jellegzetessége, a vörös téglás Hollandi-ház. Az épület egy hangulatos hídon át közelíthető meg, a kastélyparkban sétálva pedig ősfák és növényritkaságok fedezhetők fel.

Cím: 8135 Dég, Hunyadi út 11.

Tudtad? Magyarország legnagyobb angolparkjának mérete megegyezik a Central Park nagyságával. Népszerű forgatási helyszín, itt forgatták többek között a Kincsem c. magyar film több jelenetét is.

Gödöllői Királyi Kastély

Gödöllő büszkeségét, a Grassalkovich-kastélyt (más néven Királyi kastély) a XVIII. század egyik legtekintélyesebb magyar főura, Grassalkovich I. Antal (1694–1771) gróf 1735 után kezdte megépíttetni. Ekkor készült el Mayerhoffer András tervei alapján a belső udvart közrefogó első U-alak, a díszteremmel és a főúri lakosztályokkal, majd 1746 és 1749 között két új szárnnyal bővült az épület mindkét oldalon. Ebben az állapotában láthatta a kastélyt Mária Terézia királynő, aki 1751-ben látogatta meg Grassalkovichot Gödöllőn.

Grassalkovich I. Antal a kastélykeret Versailles mintájára francia stílusban építtette meg: a díszkert ugyanis nem a főhomlokzat előtt kapott helyet, hanem a kastély szárnyaitól határolt belső udvar folytatásaként alakították ki. A franciakertet a XIX. század elején angol (vagy tájképi) kertté alakították át, de megtartották a barokk kert egyes elemeit (pl. vadgesztenyefasor, Királydomb, Lövőház).

Később a történelem során sok időt töltött itt Erzsébet királyné, illetve férje, I. Ferenc József is, majd az I. világháború után a kastély Horthy Miklós kormányzó pihenőhelye lett. Az előkerteket és a Felső parkot 1998-ban természetvédelmi területté nyilvánították. 2004-ben elkészült a Királydombi pavilon felújítása, 2010-ben pedig a Felső parkban 5,2 hektárnyi terület újult meg romantikus tájképi kertként.

Cím: 2100 Gödöllő, Grassalkovich-kastély 5852

Nádasdladány, Nádasdy-kastély

A nemrég felújított és újra látogatható, kétezer négyzetméteres Nádasdy-kastélyban megismerkedhetünk a Nádasdy család, illetve a kastély és kastélypark történetével, gróf Nádasdy Ferenc és gróf Zichy Ilona szerelmének részleteivel, illetve az Ősök csarnokával, amely Magyarország legszebb ősgalériája.

A tornyos, csipkés kastély mellett a közel 20 hektáros angolparkban egy gyönyörű tó feküdt vízeséssel, víztoronnyal, és pálmaházzal. A parkban kapott helyett a család lovainak istállója is, illetve egy úszómedence és teniszpálya is. A sétányok mellett tiszafák, fenyők, nyárfák, bükkök és hársak álltak, a templom pedig a park északnyugati sarkában kapott helyet.

Természetesen a kastély mellett a kastélypark is megújult, így a kiszáradt tó helyett most egy hangulatos csónakázótavon lehet csónakázni, emellett kipróbálható vitorlásmodellek is várják a látogatókat. A vitorláshajók különösen közel álltak Nádasdy Ferenchez, akit a Balaton-kultusz egyik megteremtőjeként is emlegetnek.

Cím: 8145 Nádasdladány, Kastélypark 1.


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Kiemelt kép: Füzérradványi Károlyi-kastély parkja ősszel (f: Márk Éva)

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.