5 felújított kastély és vár, amely rendhagyó látnivalókkal csalogat

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email

Töretlen népszerűségnek örvendenek hazánk felújított kastélyai és várai, az egyedi turisztikai látványosságokra, interaktív kiállításokra és mesebeli kastélykertekre több tízezer érdeklődő volt kíváncsi az elmúlt hónapokban. A következő 5 felújított kastély és vár olyan csodahely, amely minden korosztály számára rendhagyó élményeket tartogat.

5 felújított kastély és vár Magyarországon

Nádasdy-kastély, Nádasdladány

A különleges szépségű Nádasdy-kastély és a kastélypark egy legendás szerelemnek állít emléket. A szerelem kastélyának részleteit Nádasdy Ferenc és Zichy Ilona közösen álmodták meg, azonban Zichy Ilonát 24 évesen elvitte a kolerajárvány, Ferenc pedig soha többé nem nősült meg, de a kastéllyal kapcsolatos közös álmaikat megvalósította.

A kastélylátogatás során megismerhetjük a Nádasdy család, illetve a kastély és kastélypark történetét, illetve megtekinthetjük a korabeli enteriőrt, a hatalmas márványkandallót, és a téli kertet is.

A felújított kastély mellett a kastélypark is megújult, a csónakázótavon akár csónakázni is lehet.

Cím: H-8145 Nádasdladány, Kastélypark 1.

Sándor-Metternich kastély, Bajna

A Gerecse keleti lábánál fekszik Bajna település, amelynek a legmagasabb pontján áll az Ördöglovas kastélya, azaz a Sándor–Metternich-kastély. A kastély felújítása 2018-ban kezdődött, az épületben Az Ördöglovas kastélya című állandó kiállítás mutatja be Sándor Móricot és lányát, Metternich-Sándor Paulinát. A helyiségeken végigsétálva megismerhetjük a kastély különleges múltját is.

Érdekesség, hogy a kastélyban egy VR-szemüveges szimulációs állomáson láthatjuk és átélhetjük a vakmerő lovas ugratásait és lovasbravúrjait is.  

Cím: 2525 Bajna, Rákóczi Ferenc utca 1.

Károlyi-kastély, Füzérradvány

A háromezer négyzetméteres füzérradványi Károlyi-kastély interaktív kiállítással, és tízezer négyzetméteres kastélyparkkal várja a látogatókat. Archív fotókra, festményekre, régi filmekre, és levéltári kutatásokra támaszkodtak az épület felújítása során, hogy a fejlesztés az elképzeléseknek megfelelően valósulhasson meg.

Az interaktív kiállítás részeként játékok, makettek, érintőképernyők, VR élmények és sztereoszkópok segítenek abban, hogy megismerjük a Károlyi család életét, illetve a Károlyi-kastély történetét.

A kastélyban Lego kisvonatok jelenítik meg a környéken közlekedő hegyközi kisvasutat, a márványfolyosó bridzsasztalain pedig kártyázni is lehet.

Cím: 3993 Füzérradvány, gróf Károlyi Ede út 1.

Esterházy-kastély, Tata

A tatai Esterházy-kastély több uralkodót is vendégül látott, fontos szerepet töltött be egykor Tata társasági életében. A felújított kastély ma állandó és időszaki kiállításokkal várja az érdeklődőket, akik egy izgalmas időutazás keretében ismerhetik meg a kastély, és a birtokos család történetét.

A 19. századi díszebédlő, az ősök galériája, a könyvtárszoba, és a grófnői lakosztály éppen olyan érdekes látnivaló, mint a grófi lakosztály, a toronyszoba, a Sátorszoba, és a biliárdszoba. A rendezvénytéren filmek mutatják be a kastély és a család életét.

Cím: 2890 Tata, Hősök tere 9/A

Szádvár, Szögliget

Szádvár romjai az Aggteleki Nemzeti Park területén állnak, a 374 lépcsőfokot megmászva lenyűgöző panoráma tárul elénk a várból. A munkálatok során 440 méter hosszan stabilizálták a várfalakat, a várrom felújítását követően tereplépcső, gyilokjáró és több kilátópont is várja a kirándulókat.

A várfalaknál padokat, asztalokat és információs táblákat helyeztek el, a keleti, északi és nyugati bástyák előterében kilátópontokat hoztak létre.

A keleti és északi várfal hatalmas sziklatömbök között vezet, itt 8-12 méter magasan egy tölgyfából készült gyilokjárón sétálhatunk végig.

Cím: Szögliget, Szádvár tanösvény 3762

2021-hez hasonlóan 2022-ben is számos kastély, illetve vár nyitja meg újra kapuit a látogatók előtt. A tervek szerint felújítva láthatjuk Majkon a Kamalduli Remeteséget, a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt, Somló várát Dobán, Nagyvázsonyban a felújított Kinizsi-várat, Dégen a Festetics-kastélyt, a sümegi várat, illetve Komlódtótfalun a Becsky-Kossuth-kúriát.


Kiemelt kép: Nádasdy-kastély, Fotó: Békési József

Írd meg véleményed

  • Értékeld, mennyire tetszett a csodahely!
    0
Küldés

Látogatók véleményei

REPLY
Cancel
error: Védett tartalom!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.