5 felújított kastély és vár, amely rendhagyó látnivalókkal csalogat

felújított kastély

Töretlen népszerűségnek örvendenek hazánk felújított kastélyai és várai, az egyedi turisztikai látványosságokra, interaktív kiállításokra és mesebeli kastélykertekre több tízezer érdeklődő volt kíváncsi az elmúlt hónapokban. A következő 5 felújított kastély és vár olyan csodahely, amely minden korosztály számára rendhagyó élményeket tartogat.

5 felújított kastély és vár Magyarországon

Nádasdy-kastély, Nádasdladány

A különleges szépségű Nádasdy-kastély és a kastélypark egy legendás szerelemnek állít emléket. A szerelem kastélyának részleteit Nádasdy Ferenc és Zichy Ilona közösen álmodták meg, azonban Zichy Ilonát 24 évesen elvitte a kolerajárvány, Ferenc pedig soha többé nem nősült meg, de a kastéllyal kapcsolatos közös álmaikat megvalósította.

A kastélylátogatás során megismerhetjük a Nádasdy család, illetve a kastély és kastélypark történetét, illetve megtekinthetjük a korabeli enteriőrt, a hatalmas márványkandallót, és a téli kertet is.

A felújított kastély mellett a kastélypark is megújult, a csónakázótavon akár csónakázni is lehet.

Cím: H-8145 Nádasdladány, Kastélypark 1.

Sándor-Metternich kastély, Bajna

A Gerecse keleti lábánál fekszik Bajna település, amelynek a legmagasabb pontján áll az Ördöglovas kastélya, azaz a Sándor–Metternich-kastély. A kastély felújítása 2018-ban kezdődött, az épületben Az Ördöglovas kastélya című állandó kiállítás mutatja be Sándor Móricot és lányát, Metternich-Sándor Paulinát. A helyiségeken végigsétálva megismerhetjük a kastély különleges múltját is.

Érdekesség, hogy a kastélyban egy VR-szemüveges szimulációs állomáson láthatjuk és átélhetjük a vakmerő lovas ugratásait és lovasbravúrjait is.  

Cím: 2525 Bajna, Rákóczi Ferenc utca 1.

Károlyi-kastély, Füzérradvány

A háromezer négyzetméteres füzérradványi Károlyi-kastély interaktív kiállítással, és tízezer négyzetméteres kastélyparkkal várja a látogatókat. Archív fotókra, festményekre, régi filmekre, és levéltári kutatásokra támaszkodtak az épület felújítása során, hogy a fejlesztés az elképzeléseknek megfelelően valósulhasson meg.

Az interaktív kiállítás részeként játékok, makettek, érintőképernyők, VR élmények és sztereoszkópok segítenek abban, hogy megismerjük a Károlyi család életét, illetve a Károlyi-kastély történetét.

A kastélyban Lego kisvonatok jelenítik meg a környéken közlekedő hegyközi kisvasutat, a márványfolyosó bridzsasztalain pedig kártyázni is lehet.

Cím: 3993 Füzérradvány, gróf Károlyi Ede út 1.

Esterházy-kastély, Tata

A tatai Esterházy-kastély több uralkodót is vendégül látott, fontos szerepet töltött be egykor Tata társasági életében. A felújított kastély ma állandó és időszaki kiállításokkal várja az érdeklődőket, akik egy izgalmas időutazás keretében ismerhetik meg a kastély, és a birtokos család történetét.

A 19. századi díszebédlő, az ősök galériája, a könyvtárszoba, és a grófnői lakosztály éppen olyan érdekes látnivaló, mint a grófi lakosztály, a toronyszoba, a Sátorszoba, és a biliárdszoba. A rendezvénytéren filmek mutatják be a kastély és a család életét.

Cím: 2890 Tata, Hősök tere 9/A

Szádvár, Szögliget

Szádvár romjai az Aggteleki Nemzeti Park területén állnak, a 374 lépcsőfokot megmászva lenyűgöző panoráma tárul elénk a várból. A munkálatok során 440 méter hosszan stabilizálták a várfalakat, a várrom felújítását követően tereplépcső, gyilokjáró és több kilátópont is várja a kirándulókat.

A várfalaknál padokat, asztalokat és információs táblákat helyeztek el, a keleti, északi és nyugati bástyák előterében kilátópontokat hoztak létre.

A keleti és északi várfal hatalmas sziklatömbök között vezet, itt 8-12 méter magasan egy tölgyfából készült gyilokjárón sétálhatunk végig.

Cím: Szögliget, Szádvár tanösvény 3762

2021-hez hasonlóan 2022-ben is számos kastély, illetve vár nyitja meg újra kapuit a látogatók előtt. A tervek szerint felújítva láthatjuk Majkon a Kamalduli Remeteséget, a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt, Somló várát Dobán, Nagyvázsonyban a felújított Kinizsi-várat, Dégen a Festetics-kastélyt, a sümegi várat, illetve Komlódtótfalun a Becsky-Kossuth-kúriát.


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Kiemelt kép: Nádasdy-kastély, Fotó: Békési József

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.