20+ kevésbé ismert látnivaló Magyarországon

20+ kevésbé ismert látnivaló Magyarországon

Nálatok is gyakran felmerül a kérdés hét közben: hova menjünk hétvégén? Ha sokat utazgatsz, bizonyára már megismerkedtél hazánk népszerű kirándulóhelyeivel, azonban rengeteg olyan kevésbé ismert látnivaló vár még Magyarországon, amely garantáltan levesz a lábadról. Mutatjuk a kedvenceinket.

20+ kevésbé ismert látnivaló, amit nem szabad kihagyni

Telekes-völgy, Rudabányai-hegység

A Rudabányai-hegységben fekvő Telekes-völgy hazánk egyik legszebb szurdokvölgye, az Ördöggát sziklaformái, a zúgók és a barlangok különleges látvánnyal ajándékoznak meg.

A szurdokot több irányból is megközelíthetjük, jelzett útvonalak vezetnek Rudabánya, Szendrő, Szalonna és Varbóc irányából is.

Gúti templomrom (Pusztatemplom)

Nyíradony határában, a Gúti erdőben található a Gutkeled nemzetség Boldogságos Szűz tiszteletére felszentelt román stílusú monostora, amely a 13. században épült meg.

Érdemes körbejárni a ligetes környezetben álló Pusztatemplom megmaradt falrészeit, múltidéző élményben lesz részünk.

János vára-kilátó, Zemplén

A János vára-kilátó kevésbé ismert látnivaló a Zemplénben, mint mondjuk Boldogkő vagy Füzér vára, ám a kilátó környéke is izgalmas élményekkel ajándékoz meg.

A 20 méter magas építmény a Jánosvára-hegyen, 283 méter magasan áll, az ide vezető úton egy 470 méter hosszú, 1050 db-ból álló lépcsősoron kell felkapaszkodunk, hogy végül a 360 fokos körpanorámában gyönyörködjünk.

A távolság alatt 72 m szintkülönbséget is le kell küzdeni, így a fárasztó lépcsőzés után jóleső érzés lesz megpihenni a kilátó környékén elhelyezett padoknál. Gyerekekkel is bátran útnak indulhatunk, de a babakocsit ez esetben hagyjuk otthon.

Szentgáli tiszafás tanösvény, Bakony

A mesebeli, szinte elvarázsolt erdőre emlékeztető Szentgáli tiszafás tanösvény egyedi hangulatú kirándulásra csábít, itt található hazánk legnagyobb őshonos tiszafaállománya.

A lassú növekedéséről, ám hosszú életkoráról ismert tiszafa kemény, vöröses törzse és szerteágazó lombozata egészen különleges látványt nyújt. A közel 4 km-es tanösvény mentén számos ismertető táblán olvashatunk a tiszafa különleges tulajdonságairól.

Nemesvitai (Tücsökdombi) kilátó, Balaton-felvidék

A nemesvitai kiserdőben található a fa szerkezetű Nemesvitai-kilátó, amely különleges panorámával csalogatja a kirándulókat. A kilátó gyalogosan is jól megközelíthető, egy erdei tisztáson fekszik.

Aki autóval érkezik, az a kilátótól 800 m-re fekvő területen tud parkolni, a településre bevezető út mellett, a sportpályánál.

Gulya-dombi Parkerdő, Veszprém

Kevésbé ismert látnivaló Veszprémben a 77 hektáros területen fekvő Gulya-dombi Parkerdő. Az itt kanyargó tanösvény két körből áll, egy teljes útvonalból, amely 4,8 kilométeres, de létezik egy rövidebb, csak 2,4 kilométer hosszú ösvény is.

A Gizella királyné-kilátó legfelső szintjéről szinte egész Veszprém látható, mesés panoráma nyílik a Séd-patak völgyére és a Veszprémi Állatkertre is.

Kisvillámi vadvirágos tanösvény, Visegrád

A Kisvillámi vadvirágos tanösvény a Visegrádi-hegységben található Kisvillám ritkán látogatott területére vezet. A tanösvény 14 állomása bemutatja a táj mai képét, és az itteni gazdag élővilág kialakulásának történetét.

Vezetőfüzet a Madas László Erdészeti Erdei Iskolában korlátozott számban igényelhető, vagy innen letölthető.

A tanösvényről szóló mesekönyv, az Egy kisholló nagy csatája a kökönyök földjén az itt élő állatok és növények szemszögéből mutatja be ezt a különleges csodahelyet.

Visegrád, Kis-Villám, kevésbé ismert látnivaló
Fotó: Kristóf-Zöld Eszter

Hany Istók tanösvény, Osli, Hanság

A Fertő-Hanság Nemzeti Park területén számos ingyenesen látogatható tanösvény található, ilyen a Hany Istók tanösvény is. Hany Istók a Hanság vizenyős területein elvadultan élt, legendává vált fiúgyermek. A korabeli leírások szerint tökéletesen alkalmazkodott a lápi léthez.

A tanösvény Osli település mellől, az Esterházy Madárvárta épületétől indul, a túra során megismerhetjük a Hanság élővilágát, találkozhatunk bivalyokkal és szürkemarhával is.

Fotó: Csodahelyek.hu

Vadása-tó, Hegyhátszentjakab, Vasi Hegyhát-Rábamente

A Vadása-tó hangulatos kirándulóhely a Vasi Hegyhát-Rábamente területén. A tavat 12 forrás táplálja, horgászok és fürdőzők egyaránt örömmel használják, de ha egy romantikus vízparti sétára vágyunk, akkor is feltétlenül fel kell keresni a környéket. 

Szentgyörgyvölgyi református templom, Őrség

A Nyugat–Dunántúl egyik legszebb műemléke a szentgyörgyvölgyi festett fakazettás református templom, amely 1787-ben épült. A késő barokk stílusú templom megtekinthető minden nap 8.00-16.00 között.

Az érdeklődők az alábbi elérhetőségeken jelezhetik érkezésüket: Kiss Árpád, főgondnok: tel: +36-20-2261890, e-mail: szentgyorgyvolgy@reformatus.hu.

Földikutya-rezervátum, Hajdúbagos

A 265 hektárnyi területen elterülő földikutya-rezervátum Hajdúbagos határában található. Itt él a földikutya, amely a földalatti életet élő, vakondhoz hasonló kis rőtbundás állat. A kipusztulás veszélye miatt 1976 óta fokozottan védetté nyilvánított a földikutya élőhelye.

Szanda vára, Cserhát

Szanda vára kevésbé ismert látnivaló a Cserhátban, amely különleges kilátással várja a kirándulókat. A kettős csúcsú Szanda-hegyhez két turistaút is vezet, az egyik az Országos Kéktúra útvonala, a másik egy hangulatos ösvény.

Vasas-szakadék, Visegrádi-hegység

Szentendre határában rejtőzik a Vasas-szakadék, amely egy rendhagyó hazai szurdokvölgy. A szakadék a Visegrádi-hegységben található Cseresznye-hegy északi oldalában húzódik, mintegy 250 méter hosszan.

Miklós-Deák-völgyi tavak

A Miklós-deák-völgyi tavak vadregényes környezetben fekszenek, gyermekbarát, kutyabarát programhoz, egynapos kiránduláshoz ideális választás a környék.

A tavakhoz vezető út a pilismaróti templomtól indul, a táv kb. 2,6 km, a túra nehézségi foka könnyű, a szintemelkedés elhanyagolható. 

Mecseknádasd kincsei, Baranya

Mecseknádasd Baranya vármegye keleti részén, a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet területén fekszik. A hegyek, erdők között található sváb település joggal viseli a „Keleti-Mecsek kapuja” nevet.

Kevésbé ismert látnivaló a környéken a Réka-vár, a Szent István-kápolna, a Schlossberg várromok, a Várhegy-kilátó, a német nemzetiség tanösvény, a tájház, a Keszler-vízimalom és a borospincék is.

Szőcei tőzegmohás láprét, Szőce

Az Őrségi Nemzeti Park területén, Szőce település mellett található a Szőcei tőzegmohás láprét, a tanösvény 900 méter hosszan vezet a lápos-mocsaras vidéken.

A Szőce-patak völgye fokozottan védett terület, sajátos mikroklímája miatt számos védett növény élőhelye. Fontos tudni, hogy a fapallókról szigorúan tilos lelépni.

Által-ér, Tata

Az Által-ér a Derítő-tavon keresztül lép be Tatára, majd az Öreg-tóhoz is csatlakozik. Ez Komárom-Esztergom megye legnagyobb folyója, amely gazdag halfaunája mellett a nyári fürdőzésekről is ismert.

Aki szeret biciklizni, annak érdemes célba venni az Által-ér völgyi kerékpárutat, amelyen 8 km hosszan tekerhetünk Tatától a Dunáig.

Bátor tanösvény, Bükk

Bátor, az aprócska település mindössze 18 km-re fekszik Egertől, Egerbakta és Hevesaranyos szomszédságában.

A Bátor tanösvény az erdőkkel, legelőkkel tarkított hegyvidéki táj természeti kincseit mutatja be, útvonala festői sziklák és szűk völgyek között, erdőkben és egykori ligetes legelőerdők vidékén kanyarog.

Vaskapu, Esztergom

A Vaskapu-hegy hangulatos kirándulóhely Esztergom óvárosától keletre. A Visegrádi-hegység 404 méter magas hegycsúcsáról bámulatos kilátás nyílik a Dunára és a környező hegyekre.

A kilátópont gyalogosan és autóval is könnyen megközelíthető.

Solymári vár, Solymár

A solymári vár remek családbarát kirándulóhely, a vár gyerekekkel is könnyedén megközelíthető, 8-10 perc alatt fel lehet jutni a Mátyás-dombra a parkolótól.

Az egykori vár és a mai torony is nagyon jó rálátást biztosít a környékre. Integethetünk innen a Vörösvári-medencének, és elláthatunk a Hármashatár-hegytől a Pilisig.

Annavölgyi-vízesés, Szentendre

Az Annavölgyi-vízesés minden évszakban szabadon és ingyenesen látogatható kirándulóhely a Dömörkapu-vízesés és a Lajos-forrás környékén.

A patak kövei csúszósak, így mindenképpen túrázáshoz alkalmas öltözetben célszerű érkezni, de a terep könnyű, kisebb gyerekek is szívesen ugrándoznak a közelben. Babakocsi helyett hordozó használatát javasoljuk. 

Csongrádi Belsőváros

A Csongrád központi részén található Belsőváros valójában egy élő múzeum, amely a Gyökér és Öregvár utca, illetve a Tisza-part menti városrész házait öleli fel.

A 18-19. századi házakban a helyi hajósok, halászok, kubikosok laktak. Az Óváros könnyen megközelíthető, a Babamúzeum pedig igazán különleges látnivaló, a gyerekeket több mint 300 baba várja.


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.