10+ program és kirándulóhely Sopron környékén

Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház

Egy Sopron környéki kirándulás igazi bakancslistás program, hiszen a hűség városa közelében sosem lehet unatkozni. Szeretjük a kulturális kincseket, a rejtett látnivalókat és a természeti értékeket, a Fertő-táj pedig mindegyik területen jeleskedik. Mutatjuk, melyik az a 10+ program és kirándulóhely Sopron környékén, amit kár lenne kihagyni.

10+ program és kirándulóhely Sopron környékén

Séta a fertődi Esterházy-kastélyban

Fertőd leghíresebb látnivalója az Esterházy-kastély, amely fénykorát az építtető Esterházy „Fényes” Miklós idején, a 18. század második felében élte.

Hazánk legnagyobb barokk kastélya fontos kulturális központ volt, a korszak magas rangú családjai mellett még Mária Terézia is vendégeskedett itt. Érdekesség, hogy a kastélyban élt és alkotott Josepf Haydn zeneszerző is.

A vezetett látogatás alatt megtekinthetjük a dísztermet, a zenetermet, és az újjáépített operaházat is, a Cziráky Margit grófnőről elnevezett rózsakertben pedig 8000 tő rózsa pompázik nyaranta.

Kerékpártúrák a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban

A Fertő tó körül épített kerékpárúton akár az egész tavat biztonságosan körbe lehet tekerni.

  • A teljes nagy kör hossza kb. 120 km (szintemelkedés: 234 m), a kör teljesítését a látnivalók sokasága és sokszínűsége miatt 2-3 napra érdemes tervezni.
  • A rövidebb, kb. 64 km (szintemelkedés: 197 m) hosszúságú kis kör akár egynapos programhoz is remek választás baráti társaságok, családok számára. A kör a Fertő tó magyarországi szakaszán az összes hazai tóparti települést felfűzi, egy része az osztrák szakaszon halad.

A kis és nagy körön kívül számos útvonalat tartogat még a környék, megismerhetjük a helyi élővilágot, a különböző hosszúságú tanösvényeket és a kilátópontokat is.

A Fertő-táj izgalmas tanösvényei

A Fertő-Hanság Nemzeti Park területén számos ingyenesen látogatható, különböző hosszúságú tanösvény található. A Sziki őszirózsa tanösvény, a Tőzike tanösvény, a Fürtösbodza tanösvény, vagy pl. a Hany Istók tanösvény kihagyhatatlan kirándulóhely Sopron környékén.

Ki volt Hany Istók? A Hanság vizenyős területein elvadultan élt, legendává vált fiúgyermek. A korabeli leírások szerint tökéletesen alkalmazkodott a lápi léthez, 1749 márciusában a kapuvári halászok a hansági Király-tó egyik mocsaras részén találtak rá. Ezután az Eszterházyak kastélyába vitték, megpróbálták taníttatni, de sikertelenül. Védelmezője a várnagy lánya volt, ám amikor annak esküvőjén Hany Istók kedveskedni akart pártfogójának, és egy tál békát öntött a lakodalmas asztalra, Istókot megverték, másnap megszökött, és ezután a halászok már csak egyszer, 4 évvel később látták a mocsárban.

Egyes tanösvények bejárásához szakavatott túravezetés igényelhető, a túrákhoz vízálló túracipő viselését ajánljuk.

A Fertőrákosi Kőfejtő titkai

A Fertőrákosi Kőfejtő és Témapark monumentális méretű sziklákkal, Barlangszínházzal, az ősi tengerfenék maradványaival és kilátópontokkal várja a látogatókat.

A kőfejtő körül vezető panorámafolyosóról mesés kilátás nyílik a Fertő-tájra, ráadásul a terület feltérképezése a gyerekek számára is kalandos programnak ígérkezik. A bátrabbak egy őscápa szájában állva is fotózkodhatnak.

Tájházak, kertek és kilátók

Tudtad? A Fertő tó, a környező táj és a települések (azaz a Fertő-táj) 2001-ben kerültek fel az UNESCO világörökségi listájára, melyet a népi építészettel, a gazdag régészeti örökséggel, földművelési hagyománnyal, illetve növény-, és állatvilággal érdemeltek ki. 

Ha a környéken kirándulsz, feltétlenül vedd célba a fertőbozi Gloriette-kilátót, az ágfalvai Ház-hegyi kilátót, a fertőhomoki és a sarródi tájházat, a fertőszéplaki Széchényi-kastélyban létrehozott Peisonia Látogatóközpontot, a hegykői „Mariska Néni Háza” turisztikai multifunkciós épületet, illeve a Csipkeházat.

A mi kedvencünk a hidegségi Papkert volt, ami olyan látványt nyújtott, mintha egy igazi mesekertben járnánk.

Képek: Kristóf Eszter

Gyönyörködj a Hegykői Csipkeház csipkekölteményeiben!

A hegykői templom mellett várja látogatóit az egykori bíró lakóházában kialakított, több mint 100 éves Csipkeház, ahol a kemencék és a tisztaszobák mellett az egyedülálló csipkegyűjteményt is érdemes megnézni.

Látogatás a nagycenki Széchenyi-kastélyban

Nagycenken érdekes program a Széchenyi Emlékmúzeum és a Széchényi-mauzóleum felkeresése.

Az állandó kiállítás a Széchenyi család történetét, és gróf Széchenyi István életének legfontosabb eseményeit mutatja be, a mauzóleum pedig a Széchenyi család 48 leszármazottjának földi maradványait őrzi.

Említésre méltó még a 20 méter széles és 2,6 km hosszú hársfasor is, amit eredetileg lovaglóútnak szánt Széchenyi Antal és felesége, Barkóczy Zsuzsanna. A sétányt Széchenyi Béla és Erdődy Hanna vörös gránit síremlékműve zárja le.

Kisvasutas élmények Nagycenken

A Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút a Széchenyi-kastéllyal szemben a Hársfasor szomszédságában található. A vonat Nagycenk és Fertőboz között közlekedik szombaton, vasárnap és ünnepnapokon, valamint a meghirdetett hétköznapokon.

Az üzemi viszonyoktól függően a vasút kerékpárok fuvarozását is vállalja.

Az állomásépület mellett a XX. század elejéről származó mozdonyokat és vagonokat bemutató szabadtéri kiállítást is érdemes megnézni.

Találkozz a Lászlómajor szürke marháival!

A Fertő-Hanság Nemzeti Park területén, Sarród település szomszédságban található az Esterházyak egykori gazdasági központja, amely 2012 nyara óta megújult funkcióval várja a látogatókat.

A Lászlómajor régi magyar háziállatoknak ad helyet, 15 őshonos állatfaj 300-nál több példánya tekinthető meg, pl. szürke marha, házi bivaly, racka juh, mangalica.

A Lászlómajorban megismerkedhetünk az állattartáshoz kötődő mesterségekkel, illetve különféle fűszernövényekkel is.

Kenutúra a Fertő nádasban

Aki izgalmas nyári programot keres Sopron környékén, annak érdemes benevezni egy vízitúrára a Fertő tó birodalmában. Az összefüggő, sűrű nádasok és a nádasba záródott, zavartalan belső tavak élővilágát ismerhetjük meg egy kenutúra során.

Evezés közben megleshetjük az aranysárga virágú „rovaremésztő” rencét, a nádirigót, a foltos nádiposzáta, a barkóscinegét, a nagy kócsagot, a vörösgémet és a szárcsát is.

A vezetett túrákon evezőt és mellényt is kapunk, valamint a képzett túravezetők a program előtt a vízi közlekedés szabályairól, a kenuk biztonságos használatáról és a balesetek megelőzéséről is tájékoztatnak.

Boros élmények Sopron környékén

A Soproni borvidék kb. 1630 hektárnyi szőlőterületet ölel fel, a helyi borászok örömmel készítenek friss, könnyed, gyümölcsös borokat a Soproni Kékfrankosból. Bár ez a szőlőfajta a legelterjedtebb hazánkban, mégis Sopronhoz kötődik leginkább.

Tematikus borkóstolókon, bortúrákon és pincelátogatásokon is részt vehetünk.


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Kristóf Eszter; Csodahelyek.hu

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.