Veszprém rejtett csodahelye: A Gulya-dombi Parkerdő látnivalói

Veszprém egyik kevésbé ismert látványossága a Gulya-dombi Parkerdő, ahol még egy érdekes kilátó is található. Az erdőben rejtőző vasmonstrumból a város egyik legcsodálatosabb panorámája nyílik. A kilátó meglátogatása előtt vagy után érdemes betérni a Magyarország legnagyobb hagyományokkal rendelkező állatkertjébe is, amely a Gizella királyné-kilátó szomszédságában húzódik.

Gulya-dombi Parkerdő

A veszprémiek kedvelt kirándulóhelye az állatkert fölé magasodó Gulya-dombon található, ahol a 20. század elején még az állatokat legeltették.

A terület beerdősítése az 1930-as években kezdődött meg, ekkor a sziklás hegyoldalra fenyőket, a dombtetőre pedig lombhullató fákat ültettek. A Parkerdő a mai formáját 2005-ben kapta, ugyanis ekkor alakították ki azt a tanösvényt, amely a környéket járja be.

Városnézés Veszprémben >>

A 77 hektáros Gulya-dombi Parkerdő területén kanyargó tanösvény egyébként két körből áll, egy teljes útvonalból, amely 4,8 kilométeres, de létezik egy rövidebb, csak 2,4 kilométer hosszú ösvény is.

A tanösvény mellett még játszóterek, kilátó, futó-, szánkó-, lovagló-, kerékpáros-, torna-, kutyafuttató pályák is várják a pihenni, sportolni vágyókat.

Gizella királyné-kilátó

A parkerdő területén már korábban is állt egy kilátó, de az nehezen viselte az évek múlását, ezért 2015-ben lezárták. Az újonnan, alapoktól felépített, horganyzott acélból készült létesítményt 2016 áprilisában adták át.

A Gizella királyné-kilátó érdekessége a formája, amelynek elkészítése egy igazi matematikai bravúr volt. Az úgynevezett parabolikus hiperboloid építmény ívesnek látszik, de valójából egyenes acélrudakból áll össze.

A kilátó legfelső szintjéről szinte egész Veszprém belátható, de remek a kilátás még a Séd-patak völgyére és a Veszprémi Állatkertre is.

A Veszprémi Állatkert

A Veszprémi Állatkert Magyarország legnagyobb hagyományokkal rendelkező vidéki állatkertje, amely Kittenberger Kálmán, a híres magyar Afrika-kutató, zoológus, vadász és író nevét viseli. A Közép-Dunántúli régió legkedveltebb turisztikai célpontja 1958. augusztus elsején nyitotta meg kapuit.

A két részből álló állatkert hamar a kicsik és nagyok kedvencévé vált, ugyanis az állatparadicsom a festői szépségű Fejes-völgyben terül el. A felső, úgynevezett Gulya-dombi részen pedig a legújabb fejlesztések találhatóak, mint például hazánk egyik legszebb és legnagyobb Afrika-szavanna kifutója vagy az Elefánt Park.

Ha ez még nem lenne elég egy különleges időutazásra is invitál az itt nemrégiben megnyílt Dinó Park.

Foglalj szállást a közelben!


Fotók: Tasi Zsolt

A szerző további írásai a www.azalfoldtegedisvar.hu oldalon olvashatók.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.