10+ cölöpsétány Magyarországon – Amikor a kalandhoz cölöpök vezetnek

Cölöpsétány Magyarországon

Kalandozás a láp felett, izgalmas kilátótornyok, kisvasutak és még számos élmény vár hazánk legszebb részein, ahol a csodahelyekhez ráadásul cölöpök vezetnek. Mutatjuk, melyik az a 10+ cölöpsétány Magyarországon, amely rajta kell, hogy legyen az őszi, a téli, a tavaszi és a nyári bakancslistádon is!

10+ cölöpsétány Magyarországon, amit nem érdemes kihagyni

Gyadai tanösvény, Szendehely-Katalinpuszta

A Gyadai tanösvény a Katalinpusztai Kirándulóközpont leglátványosabb túraútvonala, a környék számos gyermekbarát programot, rendhagyó látványosságot és természeti kincset tartogat a látogatók számára.

A tanösvény legizgalmasabb része a 25 méter hosszú függőhíd, ám előtte még végigmehetünk a cölöpsétányon és a 150 méter hosszú pallósoron is, az Óriások pihenőjénél pedig piknikezésre is van lehetőség.

Tovább a tanösvényhez >>

Cölöpsétány Magyarországon
Gyadai tanösvény, cölöpsétány (fotó: Kristóf Eszter)
Gyadai tanösvény, pallósor (fotó: Kristóf Eszter)

Kis-Tisza Ökocentrum, Tiszalök

A Kis-Tisza Ökocentrum Tiszalökön található, az Ökocentrum területén a pihenés garantált a jó levegőnek köszönhetően.

A vízen átsétálhatunk egy fahídon keresztül, a tanösvényen végigjárva pedig megismerkedhetünk az állat- és növényvilággal.

Kitűnő flórával és faunával rendelkezik a hely, találkozhatunk hattyúval, sirállyal, kócsaggal, szárcsával, lilikkel, tőkés récével a felszínen, és mindenféle hallal a víz alatt.

Az Ökocentrum látnivalói >>

Cölöpsétány Magyarországon
Kis-Tisza Ökocentrum (fotó: Rokonál Zotya)

Ökopark, Sándorfalva

Sándorfalva mellett található a különleges Ökopark, amely a természetfotósok számára éppen olyan értékes kirándulóhely, mint azoknak, akik közelebbről is megismerkednének a terület élővilágával.

A bányató közelében épített sétány a nádasban halad, a mintegy egy kilométer hosszú pallósor mellett három pihenőt is kialakítottak. A pallósor végén egy kilátó épült, ahonnan a teljes területet be lehet látni.

Sóstó tanösvény, Székesfehérvár

Székesfehérvár zöld szigete a Sóstó-Homokbánya Természetvédelmi Terület, a Sóstó Látogatóközpont a városközponttól mindössze 2,2 km-re fekszik.

A természetvédelmi terület 218 hektáron helyezkedik el, a 8 km hosszú Sóstó tanösvényt bejárva szervezett, vagy egyéni kirándulás során számos védett és fokozottan védett növény- és állatfajjal ismerkedhetünk meg.

A cölöpsétány Magyarországon igen népszerű, információs táblákkal, két madármegfigyelő kilátóval, és egy játszótérrel várja a helyieket és a kirándulókat.

Tovább a Látogatóközponthoz >>

Sóstó tanösvény (fotó: Kristóf Eszter)

Tisza-tavi Vízi Sétány és Tanösvény, Poroszló

A poroszlói Tisza-tavi Vízi sétány Hortobággyal egybekötve remek egynapos kirándulás minden korosztály számára.

A 1,5 km hosszú sétány cölöpökre épített pallókon vezet keresztül a nádason. Utunk során különféle madarakkal és folyami állatokkal ismerkedhetünk meg, ezt segíti a két madárfigyelő házikó és a kilátó is, amelyeket a haladási irányt követve érintünk.

Látnivalók a környéken >>

Tisza-tavi Vízi Sétány (fotó: Lőrincz Linda)

Daru-láp, Kokad

A 1,5 km hosszú, 7 állomásból álló Daru-láp tanösvény a Hajdúsági Tájvédelmi Körzetben, azon belül is a Kék-Kálló-völgyben található. A vadregényes tanösvény pallóin sétálva a lápi mikroklíma mellett megismerkedhetünk a helyi állat-, és növényvilággal.

Hortobágy-halastavi tanösvény

A 14 állomásból álló Hortobágy-halastavi tanösvényt végigjárva a hortobágyi halastavak és nyílt vizű mocsarak madárvilágával és növényvilágával ismerkedhetünk meg.

A rövid túra útvonala 3,6 km, a közepes túráé 5,4 km, míg a hosszú túra, amely az indítóállomástól a Festetics Antal megállóig vezet, 10 km hosszú. Nincsenek rajta nehéz szakaszok, ezért könnyedén teljesíthető mindenki számára.

A tanösvényt a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság alakította ki, majd 2006-ban a terület ökoturisztikai célú bemutatását szolgáló kisvasutat adott át. Ez az egyetlen kisvasút Magyarországon, amely halastavi környezetben fut.

További a Hortobágy-halastavi Kisvasúthoz >>

Szent Jakab sétány, Dabas

A híres középkori zarándokút, a Camino de Santiago mintájára alakult meg hazánkban a Magyar Zarándokút, amelynek a dabasi Szent Jakab sétány is része. A sétányt a Duna-Tisza csatorna és a Duna-völgyi Főcsatorna találkozásánál hozták létre, a terület hangulatos gyerekbarát kirándulóhely.

Az 1,5-2 km hosszú, cölöpökre épített tanösvényt sétálóhidak és egy kétszintes kilátó egészíti ki, utóbbiról mesés, 360 fokos panoráma tárul elénk.

Megnézem a sétányt >>

Szent Jakab sétány (Gyenes Rita)

Fényes Tanösvény, Tata

A Tatai Fényes Tanösvény varázslatos lápvilága igazi bakancslistás csodahely hazánkban, a 18 állomásból álló, 1350 méter hosszú cölöpsétány Magyarországon az egyik legnépszerűbb kirándulóhely. A tanösvény egész évben látogatható, az útvonalat bejárva a láperdők és a karsztforrások világát ismerhetjük meg.

A sétány legizgalmasabb része a Nagy-Égeresben található kilátótorony, illetve a függőhíd, amelyen átsétálhatunk a tündérrózsákkal borított tó felett.

A legszebb függőhidak Magyarországon >>

Mártélyi tanösvény

A Hódmezővásárhely közelében található 2,6 km hosszú Mártélyi tanösvény minden évszakban remek úti cél, a tanösvény 8 állomáson keresztül mutatja be a Körtvélyesi Holt-Tisza és az Ányási holtág életét. Megismerhetjük a helyi élővilágot, a 19. századi folyószabályozásokat, illetve az árvíz elleni védekezés történetét is.

A látogatók kedvence a 300 méter hosszú pallósor, amely kalandos útra csábít bennünket a mocsárvilágban.

Nádirigó Tanösvény, Tiszakécske

Tiszakécske látnivalókban és élményekben gazdag családbarát csodahely, ahol a párok és baráti társaságok is nyugodtan tervezhetnek pihenést bármelyik évszakban.

A Holt-Tisza mellett húzódó Nádirigó tanösvény rendkívül látványos cölöpsétányon vezet végig a víz mellett 1,5 km hosszan.

A tanösvény elsődleges célja a Holt-Tisza élővilágának rehabilitációja és annak megismertetése a nagyközönséggel.

Élmények a Holt-Tiszánál >>

Nádirigó tansövény (fotó: Csodahelyek.hu)

Orfűi Vízfő tanösvény, Orfű

Az Orfűi Vízfő tanösvény a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi körzetben található. Az 1 km hosszú tanösvény a vízimalomtól indul, a jelzett túraútvonalon 4 állomáson ismerkedhetünk meg a környék természeti és kultúrtörténeti értékeivel.

A tanösvény egész évben szabadon látogatható, a körút bejárás kb. fél órát vesz igénybe, ezért kisebb gyerekekkel is ideális úti cél.

Látnivalók Orfű környékén >>

Szőcei tőzegmohás láprét, Szőce

Az Őrségi Nemzeti Park területén, Szőce település mellett található a Szőcei tőzegmohás láprét, a tanösvény 900 méter hosszan vezet a lápos-mocsaras vidéken.

A Szőce-patak völgye fokozottan védett terület, sajátos mikroklímája miatt számos védett növény élőhelye. Fontos tudni, hogy a fapallókról szigorúan tilos lelépni.

A léprét felfedezését érdemes összekötni egy többnapos kirándulással az Őrség legszebb részein, de a közeli Vasi Hegyhát – Rábamente látnivalóit is felvehetjük a bakancslistánkra.

Még több élmény az Őrségben >>

Cölöpsétány Magyarországon
Szőcei tőzegmohás láprét (fotó: Csodahelyek.hu)

Kékbegy tanösvény, Farmos

A szabadon látogatható Kékbegy tanösvény Farmoson található, egy nádasba nyúló, 200 méter hosszú pallósoron tanulmányozhatjuk a nádasok világát.

A cölöpsétány Magyarországon talán kevésbé ismert látnivaló, ám mindenképpen csodahely, amelyet érdemes felkeresni a Tápió-Hajta Vidék Tájvédelmi Körzetben.

A pallósor magassága a mederszinttől 1,3 méterre van, a tanösvényen kihelyezett információs tábláknak köszönhetően többet tudhatunk meg a nádasok ökológiájáról és növényvilágáról, az állatvilágról és a nádgazdálkodásról.

TIPP: Ha Farmoson járunk, érdekes látnivaló még a Turul emlékmű, a Trianon emlékmű és a Nagyboldogasszony Kápolna és Nagyboldogasszony Kálvária is. Mindhárom alkotást Fekete Antal készítette.

Cölöpsétányok Magyarországon – Hasonló kalandokra vágysz?

Tetszenek a cölöpsétányok Magyarországon, és még több hasonló kalandra vágysz? Mutatjuk azokat a Csodahelyek.hu gyűjteményeket, amelyek izgalmas pillanatokat tartogatnak számodra.


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Kiemelt kép: Tatai Fényes Tanösvény (fotó: Csodahelyek.hu)

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.