15+ látnivaló Tihany legszebb részein, amit mindenkinek látnia kell

A Balaton-felvidék egyik legizgalmasabb települése Tihany, hiszen amellett, hogy Hollókő, Szentendre és Tapolca semmihez sem fogható hangulatával ajándékoz meg, a színes programkínálatnak köszönhetően akár többnapos kirándulásban is érdemes gondolkodni. Összegyűjtöttük, melyik a 15+ bakancslistás program és látnivaló Tihany legszebb részein. Ne hagyd ki az élményt!

15+ látnivaló Tihany legszebb részein

Pisky sétány

A Pisky sétány a Balaton emblematikus helyszíne, és egyben Tihany egyik legismertebb látványossága. A 300 méter hosszú sétány, amely a 16. században élt Pisky István várkapitányról kapta nevét, a Bencés Apátságtól a Visszhang-dombig vezet.

A 300 méter hosszú sétányon egy félkör alakú kilátópont, több szobor, a legendás tihanyi ágyú, és Gombóc Artúr miniszobra vár. A tihanyi faágyú igaz történetéről egy információs tábla mesél a látogatóknak.

A látnivaló Tihany népszerű fotópontja, évente több ezer képpel örökítik meg a látogatók a Pisky sétány szépségét. A sétányról mesés kilátás nyílik a Balatonra, a tavon ringatózó vitorlásokra, Balatonfüredre és a Balaton-felvidékre.

Megnézem Balatonfüred látnivalóit >>

Tihanyi Bencés Apátság

Az apátság lábánál található I. András és Anasztázia hercegnő élethű nagyságú szobra, amely az apátságot alapító uralkodót és kijevi feleségét ábrázolja.

Az apátság 1055-ből fennmaradt alapító oklevele jelentős nyelvtörténeti érdekesség, az első jegyzett nyelvi szórványemlékünk ebben a dokumentumban található. Jelenleg a Pannonhalmi Főapátság levéltárában őrzik.

A Tihanyi Bencés Apátsági Múzeumban állandó és időszaki kiállítások várják a látogatókat, emellett a szerzetesek által vezetett tematikus túrákon is részt vehetünk. Kihagyhatatlan program és látnivaló Tihany legszebb részén.

Figyelem! Az apátságban három felújítás is folyamatban van, a hívők és turisták zavartalan fogadása mellett is javában zajlanak a munkálatok.

Tihanyi Szabadtéri Néprajzi Múzeum

A Tihanyi Szabadtéri Néprajzi Múzeum a népi építészetet, illetve az itt élő emberek életmódját mutatja be a látogatóknak.

A Pisky sétányról megközelíthető skanzen legjellegzetesebb épületei a Parasztgazda ház és a Halászcéh ház. A Halászcéh háza az egyetlen fennmaradt halászcéh ház a Balaton térségében.

Tihanyi visszhang – Bakancslistás látnivaló Tihany tetején

Tihany egyik legismertebb jelképe a tihanyi visszhang, a szobor a Visszhang-dombon található. Úgy tartják, ha elkiáltjuk magunkat mellette, a több mint 300 méterre álló apátság falai visszaverik a hangunkat. A visszhanghoz egy különleges legenda fűződik, a történet így szól:

Tihany egy mesés hangú királylány volt, akinek az énekét az óriások és a törpék is boldogan hallgatták. A legenda szerint a vén Balaton fiát meggyógyíthatta volna a leány éneke, ám az túlságosan fösvény volt. A vén Balaton bosszúból ráomlasztott egy barlangot, és átkot szórt rá, miszerint mindenkinek a szavát hétszer kell elismételnie. A tihanyi visszhang ezért ismétli a hangunkat pontosan hétszer.

Tovább a balatoni legendákhoz >>

A Visszhang-dombon, a tihanyi echo szobra mellett található a tihanyi Kálvária, ahonnan szintén bámulatos kilátás nyílik a Balatonra.

Gombóc Artúr miniszobra

Gombóc Artúr miniszobra az egyik legnépszerűbb Kolodko-szobor, a Tihanyba érkező látogatók előszeretettel fotózkodnak Csukás István legendás mesehősével. A szobor a Tihanyi Bencés Apátságtól 200 méterre található, bakancslistás látnivaló Tihany varázslatos sétányán.

Megnézem a budapesti Kolodko-szobrokat is >>

látnivaló Tihany
Gombóc Artúr miniszobra

A Belső-tó és a Külső-tó

A Belső-tó mindössze 15 percnyi sétára fekszik a Bencés Apátság épületegyüttesétől. A 30 hektáros tó a félsziget minden magaslati pontjáról jól látható.

A tóparton padok várják a látogatókat, a környék megismerését pedig egy – nádasok közt futó – tanösvény segíti. A Belső-tó partján található a Levendula Ház Látogatóközpont.

A sekély vizű, elmocsarasodott Külső-tó és környezete természetvédelmi terület, a tó ritka szitakötőfajoknak, hüllőknek, kétéltűeknek és vízi madaraknak ad otthont.

A Belső-tó és a Külső-Tó látványában a 2017-ben átadott Őrtorony-kilátóból gyönyörködhetünk, a kilátó 1,5 kilométeres túrával megközelíthető.

Kilátó-túra a Balaton-felvidéken >>

Külső-tó

Tihanyi hajóállomás

A balatoni hajózás különleges vizes élmény, amelyet semmiképpen nem szabad kihagyni, ha a Balaton-parton kirándulunk.

A tihanyi hajóállomásról indulnak a Balatoni Hajózási Zrt sétahajó járatai, emellett a települések között közlekedő menetrendi hajókkal elérhető a Siófok-Balatonfüred-Tihany, a Siófok-Balatonfüred-Tihany-Tihanyrév-Balatonföldvár, és a Balatonalmádi-Alsóörs-Tihany-Balatonfüred-Tihany-Tihanyrév-Balatonföldvár útvonal is.

Még több információ, jegyek és menetrend >>

Tihanyi hajóállomás a Pisky sétányról fotózva

Tihanyi barátlakások

A tihanyi barátlakások különleges látnivalók, az egyedi építészeti értéket képviselő látványosságra évente több ezer turista kíváncsi. A X-XI. század körül keletkezett barátlakásokat bizánci rítusú szerzetesek lakták a XIV. századig. Feltehetőleg I. András királyunk telepített ide őket.

A tihanyi barátlakásokhoz hangulatos túraútvonal vezet, amely igazi balatoni panorámával ajándékoz meg. Útközben találkozunk majd a Ciprián-forrással is, ennek vize a Belső-tavat táplálja.

Apáti templomrom

A XII-XIII. században épült apáti templomrom az egykor itt fekvő Apát település területén található. A templom, akárcsak a falu, teljesen elpusztult a török uralom idején, a templomot 1942-ben kezdték renoválni, végül 1999-ben teljesen felújították. 

A gyalogosan is elérhető templomromnál napjainkban koncerteket és misét is tartanak.

Templom- és kolostorromok a Balaton-felvidéken >>

Lenyűgöző középkori templom- és kolostorromok a Balaton-felvidéken
Apáti templomrom (fotó: csodahelyek.hu)

Lóczy Lajos gejzírösvény

Ha szívesen tennél Tihany környéken egy hosszabb túrát, érdemes végigjárnod a 18 km hosszú Lóczy Lajos gejzírösvényt, amely a templomromtól indul és az Ősközségbe vezet. Az ösvény végig ki van táblázva.

A több mint 3 millió évvel ezelőtt keletkezett gejzírmezőn 50 gejzírkúp látogatható, a legnagyobb az Aranyház gejzírkúp, ami a rátelepedett sárga színű zuzmókról kapta a nevét.

Őrtorony-kilátó

Az Őrtorony-kilátót kellemes túrával érhetjük el, méghozzá több irányból is. Az Apáti-hegy 216 méter magas csúcsán álló 16,5 méter magas, fából készült Őrtorony-kilátóból 360 fokos körpanoráma nyílik a környékre.

Jól látszik a Tihany-félsziget nagy része, a környékbeli települések (Aszófő, Balatonfüred, Csopak stb.), a Külső- és Belső-tó, elláthatunk a Tihanyi Apátságig, a Bakonyig, sőt még a déli parton található Kőröshegyi völgyhíd is megmutatja magát.

Kilátók a Balaton északi partján >>

Porta Pacis – Tihanyi Apátság Turisztikai Fogadóépület

A látogatóközpont a Tihanyi Bencés Apátság fogadóépülete, amely az Apátság mellett kapott helyet. Itt lehet jegyet vásárolni a Tihanyi Apátság múzeumába, amely állandó kiállítással várja a látogatókat.

A kiállítás új nézőpontból mutatja be az apátság közel 1000 éves történetét a királyi kriptában, a földszinti kiállítótéren és a pinceszint termeiben.

Illatok Háza

Az Eau de Tihany – Illatok Házában interaktív kiállítás keretében ismerhetjük meg a tihanyi levendula történetét, dr. Bittera Gyula, a hazai illóolajipar megteremtője életének jelentős állomásait, illetve bepillantást nyerhetünk az illatok és korabeli drogériák világába.

Az Illatok Háza azoknak sem okoz csalódást, akik közelebbről is megnéznék a szappanok, pezsgőlabdák, és illatosítók készítését.

látnivaló Tihany
Illatok Háza

Paprikaház

A Paprikaház Tihany egyedülállóan látványos épülete, az épület falait összekötegelt paprikafüzérek díszítik. A Paprikaházban természetesen vásárlásra is van lehetőség, tihanyi paprikát, paprikaport és tihanyi pálinkát is beszerezhetünk otthonra.

Paprikaház

A Paprikaháztól 2 perces sétára található a Borsos Miklós tér, ezzel szemben áll meg a buszjárat is. Sokan parkolnak itt a kerékpárjukkal, és több árnyékos hely is várja a látogatókat.

Tihany lelkes kutyabarát település, számos helyen itatótálkát készítenek ki az ebeknek. A téren vízvételi lehetőség is van, a nagy melegben a kutyás kirándulók itt szokták felfrissíteni a négylábú kedvenceket.

Borsos Miklós tér

Fazekasház

A tihanyi Fazekasház a vidék hagyományait igyekszik bemutatni, a nádfedeles épületekben megismerkedhetünk a fazekas mesterséggel.

Érdemes alaposan megnézni a kézzel készített tárgyakat, sőt, akár vásárolhatunk is a különféle árnyalatokban pompázó kancsókból, tányérokból és bögrékből. Ha szuvenírt szeretnénk vásárolni Tihanyban, innen biztosan nem távozunk üres kézzel.

Fazekasház

Levendula Ház Látogatóközpont

A Tihanyi Levendula Ház Látogatóközpont interaktív kiállítással, kisfilmmel és számos levendulás termékkel fogadja a látogatókat, akiket kézműves foglalkoztató és élménykert vár a Belső-tó partján.

Tihanyi levendulamező

A Tihanyi-félszigeten elterülő levendulás Tihany egyik meghatározó szimbóluma, ahol minden júniusban megrendezik a Levendula szedd magad! akciót.

Levendulavirágzás idején ezrek keresik fel a levendulást, hogy szedjenek egy csokorral a gyógyhatású, és különleges illatú növényből.

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes nézelődni >>


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Csodahelyek.hu Kristóf Eszter, Instagram

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.