Szent András-templomrom, Taliándörögd

taliándörögd

Taliándörögd határában, szántóföldek között bújik meg a Szent András-templomrom, amely igazi csodahelynek számít a Balaton-felvidéken.

A Szent András-templom története

Ezen a helyen már az Árpád-korban is állt egy templom, amelynek nyomai még ma is láthatók. Erre épült 1339-ben a román stílusú, egyhajós templom, amelynek építése a Dörögdi család nevéhez fűződik. Később a törökök sok más épülettel együtt ezt is elpusztították, de a keleti szentélyfal még ma is közel 20 méter magas és a szentély ívbordái is viszonylag épek.

1975-ben történt ásatások során a templom területén bronzkori urnasírt találtak, valamint római épület maradványaira, középkori pénzérmékre és közel száz sírra bukkantak itt a régészek.

Az épület legszebb részei…

…a freskómaradványok, amelyek a szentély falain kisebb jeleneteket ábrázoltak.

Drónvideó a Szent András-templomromról

Dobos Krisztián videójában a madarak szemével is megcsodálhatjuk a középkori templomromot.

Megközelítés

Taliándörögd északi részén kell elindulni, a Petőfi utcából nyíló úton. A templomrom a település központjából kb. 900 méterre, az út mellett található

Fotó és videó: Dobos Krisztián

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

“Szent András-templomrom, Taliándörögd” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Csoda hely valóban. A megmaradt falak is erőt,fenséget sugároznak. Aki odavitt engem,ismerte már a helyet. Köszönöm,hogy megismerhettem

    Válasz

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.