15+ látnivaló Balatonfüreden – nem csak a nyári napokra

Balatonfüredet talán senkinek nem kell bemutatni, hiszen a Balaton északi partján fekvő város évszázadok óta híres fürdő- és pihenőhely. Mi most mégis összegyűjtöttük, melyik az a 15+ látnivaló Balatonfüreden, amit érdemes felkeresni, ha a strandolás mellett szívesen megismernénk a város történetét, kirándulnánk, netán gyerekkel keresünk programot.

Figyelem! A lista nem teljes, kommentben várjuk a Ti kedvenc helyeiteket is Balatonfüreden!

15+ kihagyhatatlan látnivaló Balatonfüreden

Tagore sétány

Közel egy kilométer hosszan, a Balaton partján húzódik a Tagore sétány, amelynek névadója a híres hindu költő, Rabindranath Tagore, aki 1926-ban itt lelt gyógyulásra. Ennek emlékére hársfát ültetett a sétányon, példáját azóta számos híres művész, tudós és politikus, többek között Indira Gandhi, Salvatore Quasimodo és Franco Cajani is követte.

A sétány az Esterházy-strandtól indul és a Vitorlázeum épületéig tart. Séta (vagy kerékpározás) közben elhaladunk a Bodorka Balaton Vízivilág Látogatóközpont mellett, kis kitérővel megnézhetjük az Állami Szívkórház épületét és a Kossuth-forrást, illetve megcsodálhatjuk az illatozó rózsakertet, a vidáman úszkáló hattyúkat, miközben feltérképezzük a Balaton-parton kiállított szobrokat.

Bodorka Balatoni Vízivilág Látogatóközpont

Sokan esőprogramként gondolnak a Tagore sétányon található látogatóközpontra, a Balaton legnagyobb akváriumára. És valóban, a fedett épületben 15 édesvízi, 2 tengeri akvárium és 2 terrárium kapott helyet, amelyek segítségével szemtől-szemben találkozhatunk a vidék halaival. Emellett megismerhetjük Balatonfüred testvérvárosa, Opatija jóvoltából az Adria élővilágát is.

Tovább a Bodorka Látogatóközpont oldalára »»

Kossuth Lajos-forrás

A füredi Balaton-part közelében fakadó savanyúvízforrásokat már az 1600-as években is nagyra értékelték, majd gyógyfürdőzésre kezdték használni, végül 1772-ben Balatonfüredet hivatalosan is gyógyfürdővé nyilvánították.

A Kossuth Lajos-forrás 12 oszlop által tartott műemlék kútházát Lechner Mátyás tervezte, a kútház napjainkban is megtekinthető a Gyógy téren, a Tagore sétánytól néhány perces sétára.

A gyógyvizet gyomorhurut, epe- és bélbántalmak, illetve cukorbetegség kezelésére fogyasztják. Fürdőkúra formájában a szív- és érrendszeri betegségek gyógyítására, és a kimerültség orvoslására alkalmazzák.

Fürdőház emléktábla

A Fürdőház emléktábla annak a Fürdőháznak állít emléket, ami egykor a parton állt és évtizedekig meghatározó része volt Balatonfüred életének. A Fürdőház sajnos nem élte túl a második világháborút, 1945-ben felrobbant, az annak idején itt álló csodaszép faépületre már csak a tábla emlékeztet bennünket.

Bujtor István szobor

Aki szereti Bujtor István színművész filmjeit, annak igazi kuriózum, hogy Bujtor István szobrával készíthet közös fényképet a balatonfüredi Vitorlás téren.

Ötvös Csöpi megszemélyesítőjének emlékére 2013-ban emelték a szobrot, amelyet Farkas Ádám szobrászművész készített. Bujtor-rajongók számára kihagyhatatlan látnivaló Balatonfüreden!

Bujtor István szobra, Balatonfüred
Bujtor István szobor (fotó: Kristóf Eszter)

A halász és a révész szobra

A halász és a révész szobrával – Bujtor István szobrához hasonlóan – a Balatonfüredi Hajóállomás mellett találkozhatunk. A két szobrot, amelyet évente több ezer turista keres fel, 1941. szeptemberében állították a két kiemelkedő fontosságú foglalkozás, azaz a halász és a révész tiszteletére.  

Tudtad? A révész szobrát egy tihanyi révészlegényről mintázták, míg a halász Kun József egykori kenesei halász nagygazdát ábrázolja.

A halász és a révész szobra, Balatonfüred
A halász és a révész szobra (fotó: Kristóf Eszter)

Vitorlázeum

A balatonfüredi Vitorlázeum egy vitorlástörténeti interaktív kiállítás, amely közelebb hozza hozzánk a balatoni vitorlássportot, és érdekességekkel szolgál a Balaton egykori legendás hajóinak történetéről és hajósainak életéről.

A kiállításon vitorlás-szimulátor, interaktív térkép, a vitorlázást bemutató filmek, illetve ügyességi és készségfejlesztő játékok várják az érdeklődőket.

Érdekesség: A Tagore sétányon található a Pajtás hajó áldozatainak emlékműve, amelyet az 1954. május 30-án felborult Pajtás nevű hajó áldozatainak emlékére és a mentésben résztvevők tiszteletére állítottak.

Balatonfüredi Hajóállomás

A Vitorlázeum megtekintése mellett a balatoni hajózást is érdemes felírni a programjaink közé. A hajózás amellett, hogy színes családi program, közelebb hozza hozzánk a Balaton illatát, színét és egyedi hangulatát.

A Balatonfüredi Hajóállomásról ráadásul nemcsak főszezonban, hanem elő- és utószezonban is indulnak kirándulóhajó járatok.

A Hajóállomásról nosztalgiahajók is indulnak, így közelebbről is megismerkedhetünk a Kelén, a Helka, a Csobánc, a Csongor és a Tünde hajókkal.

látnivaló Balatonfüreden
Hajóállomás, Balatonfüred (fotó: Kristóf Eszter)

Kisfaludy Galéria

A Kisfaludy Galéria a Tagore sétány és a hajókikötő mellett található, kortárs festők, szobrászok és fotóművészek időszaki kiállításaival várja a látogatókat. Érdekesség, hogy 1914-től 90 évig moziként működött az épület.

Jókai Mór Emlékház

Jókai Mór 1857-ben látogatott először Balatonfüredre Laborfalvy Rózával, és annyira megszerették a települést, illetve a fürdőt, hogy később rendszeres vendégei lettek Fürednek. 10 évvel később telket vásároltak a városban, itt épült a nyaralójuk, amelyet már 1870 nyarán birtokba vettek.

Jókai Mór Emlékház
Jókai Mór Emlékház (fotó: Csodahelyek.hu)

1954-ben, az író halálának 50. évfordulójára az épületben megnyitották az ország egyetlen Jókai Emlékmúzeumát, amely napjainkban is ezt a szerepet tölti be. A koraeklektikus stílusban épült villa déli teraszáról a Balatonra és Tihanyra nyílik kilátás.

Jókai több regénye, Az arany ember, a Fekete gyémántok, a Szegénység útja, a Damokosok, és a Három márványfej is kötődik a villában töltött nyarakhoz, valamint számos cikk is itt íródott.

Az épületben megtekinthetjük Jókai íróasztalát, nevezetes távcsövét, botgyűjteményének darabjait, illetve felesége színpadi kellékeit is.  

Jókai Mór Emlékház, Balatonfüred
Jókai Mór Emlékház, Balatonfüred (fotó: Csodahelyek.hu)

Deák Ferenc emlékmű

A haza bölcse, Deák Ferenc tiszteletére állított emlékművet 2004-ben avatták fel, a szobor Melocco Miklós szobrászművész alkotása.

Deák Ferenc emlékmű
Deák Ferenc emlékmű, Balatonfüred (fotó: Csodahelyek.hu)

Vörös templom

A balatonfüredi Vörös templom 1927-ben épült neoromán stílusban, a 40 méter hosszú, 20 méter széles épület két jellegzetes tornya 35 méter magas. A templom a Szent István téren áll, 25 perces sétára a Balaton-parttól.

Vörös templom, Balatonfüred (fotó: Kristóf Eszter)

Kiserdő

A Kiserdő kihagyhatatlan látnivaló Balatonfüreden, a 9,5 hektáros park fákkal, játszótérrel és pihenőterekkel várja azokat, akik a Balaton-part mellett szívesen megtekintenék az 1970-ben épített angolkertet is.  

A mai ősfás park különlegessége, hogy a reformkorban nyitott szalonként működött, azaz a reformerek és írók itt gyűltek össze, amikor Balatonfüreden pihentek.

Tamás-hegyi kereszt és a Jókai-kilátó

A Balatonfüred feletti Tamás-hegyen, 315 méter magasan áll a Jókai-kilátó, amelyről bámulatos kilátás nyílik a Balatonra és a Tihanyi-félszigetre.

Ha a Kilátó utca felől közelítünk, előbb a hatalmas Tamás-hegyi keresztet érjük el, ahol szintén érdemes megpihenni, innen pedig már pár perces sétával elérhető a fából készült kilátó.

Tudtad? A Tamás-hegyen vezet a 600 méter hosszú Aranyember tanösvény. Az ösvény mentén Jókai Mór Az arany ember c. regényének szereplőiről elnevezett pihenőpadok várják a kirándulókat.

Koloska-völgy és vadaspark

A Koloska-völgy népszerű kirándulóhely Balatonfüreden, a kirándulókat több pihenőhely, tanösvény és vadaspark várja.

A Koloska-völgyi Vadaspark egész évben ingyenesen látogatható. A vadasparkban az itthon gyakran előforduló vadfajok élnek, találkozhatunk gím- és dámszarvassal, muflonnal és őzzel is. Fontos tudni, hogy kutyát nem lehet a vadaspark területére vinni, és az állatok etetése is tilos.

Papsokai templomrom

A Papsoka néven ismert kis faluban egykor a tihanyi bencés apátság szolgálói laktak, a falu templomát a XII. században Szent Mihály tiszteletére szenteltek fel.

Az épület egy római villa helyére épült, a sokszoros átépítésnek köszönhetően megfigyelhetőek rajta román kori, kora- és a késő gótikát jellemző jegyek is. Egyes feltételezések szerint a templom a török hódítás idején pusztult el. Mára már csak a romjai látogathatóak Balatonfüreden, egy régi temető területén.

A templomrom bakancslistás látnivaló Balatonfüreden, a romok mellől mesés kilátás nyílik Füredre, a Tihanyi-félszigetre és a Balaton kéklő vizére.

Templom- és kolostorromok a Balaton-felvidéken >>

Még több látnivaló Balatonfüred környékén

Bár Balatonfüred önmagában is remek választás egy többnapos kikapcsolódáshoz, a város környékén is számos kihagyhatatlan látnivaló és csodahely rejtőzik.

A Balaton-felvidék feltérképezése során kilátók, várak, tanösvények, borászatok, arborétumok és más természeti, történelmi és kulturális kincsek várnak bennünket.

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes nézelődni >>


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Csodahelyek.hu, Kristóf Eszter, Instagram

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.