10 hazai vár gyerekekkel – Vártúra, tömlöc, sárkányok, lovagi tornák

10 hazai vár gyerekekkel

Középkori jelmezekkel, lovagi tornákkal, fegyvergyűjteménnyel és titkos járatokkal teszik kalandosabbá a látogatást a gyerekek számára hazánk várai. Családi programot terveztek és soha nem mondanátok nemet egy közös várlátogatásra? A következő 10 hazai vár gyerekekkel felejthetetlen élményekkel ajándékoz meg.

Mielőtt útnak indulsz

További családi programokért keresd fel Gyerekbarát Csodahelyek Magyarországon Facebook csoportunkat!

10 hazai vár gyerekekkel

Sümegi vár

A sümegi vár az ország egyik legizgalmasabb középkori erődje, amely egy magasan kiemelkedő hegytetőről tekint le Sümegre és a környező tájra.

A várudvarban a gyerekek próbára tehetik az ügyességüket és a bátorságukat a hétfejű sárkány legyőzése közben, emellett a patkódobást, az aranyhal horgászatot és a hordólovaglást is kipróbálhatják.

A gyerekjátékok tesztelése mellett szamarakat és kecskéket is lehet simogatni az udvarban, sőt, kicsik és nagyok egyaránt élvezhetik a főtérre kiállított kalodák „kényelmét”. A lóistálló szintén mókás látvánnyal ajándékoz meg.

Szigligeti vár

Szívesen felfedeznétek a „Balaton várát” Szigligeten? A vár még a török hódítások idején sem került török kézre, ám egy villámcsapás miatt a toronyban őrzött puskapor felrobbant és a vár nagy része leégett. Így sajnos teljes pompájában már nem láthatjuk.

Várlátogatás során egy különleges eszközbe pillantva azonban megnézhetjük, hogyan történt a villámcsapás és hogyan harcoltak a várvédők a törökökkel ostrom közben.

Figyelem! A várnak sok lépcsője van, ami a legkisebb csemeték állóképességét próbára teheti.

Siklósi vár

A siklósi vár már több mint 700 éve tekint le az alatta elterülő tájra. Ez hazánk egyik legjobb állapotban megmaradt vára, teraszáról mesés kilátás nyílik a környező hegyekre.

A hadtörténeti kiállítás és a várbörtön biztosan tetszeni fog a gyerekeknek, a felnőtteknek pedig azért (is) áll a szívéhez közel ez a vár, mert itt forgatták Magyarország legelső filmsorozatát, a Tenkes kapitányát.

Visegrádi Fellegvár

Hogyan is maradhatna ki az összeállításunkból a Dunakanyar legendás vára, amelyet sokan csak Fellegvárként emlegetnek? Nos, a vár valójában nem ér a Fellegekig, hiszen csak 333 méter magasból tekint le a Dunakanyarra, de annyi bizonyos, hogy sok élményt kínál a család apraja-nagyjának.

Ez a vár gyerekekkel is remek célpont, a szöges trón, a sólyomreptetés, a panoptikum és a fegyverkiállítás mindig nagy népszerűségnek örvend.

Tatai vár

A tatai vár az egyik legjobb választás, ha nem szeretnénk várlátogatás közben hegyet mászni, de szívesen feltérképeznénk a várudvar kincseit. A legendás vízi vár több mint 600 éve magasodik az Öreg-tó fölé, annak idején egy vízzel, mocsarakkal körülvett sziklára épült.

Nézelődés közben megismerkedhetünk a tatai fazekasság történetével, a gyerekek pedig megkereshetik a lovagterem híres látványosságát, a lovag alakú kályhát.

Siroki vár

A Mátra keleti vonulatán, a 256 méter magas Vár-hegy tetején áll a siroki vár, ahonnan rálátni a közeli Barát- és Apáca-sziklákra, és a környező hegyekre.

A többszintes kiállításon a XVI-XVII. század közötti török várkatonaság mindennapjaiba kapunk betekintést. Sőt, ha szeretnénk, akár fel is öltözhetünk korabeli viseletbe.

A vár különlegessége, hogy egyes részeit a hegybe építették, így a kazamatákban, a titkos folyosókon, a kéményjáratokban és a meredek ösvényeken is felfedezőutat tehetünk. Ez a vár gyerekekkel igazi kalandpálya.

Egri vár

Alig-alig akad olyan család, aki ne járt volna már a gyerekekkel Eger várában, vagy ne lenne rajta a bakancslistájukon. Pontosan értjük, hogy miért, hiszen a csemetéket már általában a várudvaron álló ágyú is lenyűgözi.

A börtönkiállítás és a fegyvermustra érdekes látványosság, míg a felső kaszárnya teremben egy hiánypótló kiállítás kapott helyet Egri Csillagok – regény és valóság címmel.

Gyulai vár

Ha nem a saját szemünkkel látjuk, mennyi érdekességet rejt a gyulai vár, talán el sem hisszük, azonban szerencsére volt alkalmunk körbejárni és alaposabban is megismerni a vár titkait.

A vár tornyába vezető lépcsősor megmászása után 360 fokos gyulai körpanoráma tárul a szemünk elé, a másik nagy élmény egyértelműen a ma is működő kovácsműhely felkeresése. 

Füzéri vár

Füzér vára az egyik legkülönlegesebb várunk, de a vár kicsi gyerekekkel kissé nehezen elérhető, ugyanis egy hosszú, kacskaringós szerpentin vezet fel hozzá. A Várhegy, amelyre a füzéri vár épült, egykor egy működő vulkán kúpja volt.

A meredek út ellenére a sziklába vájt lépcsők és a korhűen berendezett szobák mellett a gyerekeket általában az is lenyűgözi, hogy majdnem egy éven át itt őrizték a Szent Koronát.

Boldogkő vára

Megannyi fotón láthattuk már Boldogkőváralja legendás várát, amelyben a történet szerint egykor tündérek éltek. A címer- és zászlókiállítás, a börtön- és kínzókamra, valamit az ólomkatonagyűjtemény egytől egyig a csemeték kedvence lesz, ezért ez a vár gyerekekkel igazi telitalálat.

A vár egy andezittufa tetejéről néz le a környező tájra. A mesés panoráma nem egyedülálló a Zemplénben, amely szerencsére bővelkedik az izgalmas kalandokat rejtő várakban.

Még több várjáték és vár gyerekekkel

A várlátogatás mellett szívesen részt vennél egy-egy várjátékon is? Összegyűjtöttük azokat a hazai programokat, ahova mindenképpen érdemes ellátogatni a gyerekekkel.


Kiemelt kép: Kristóf-Zöld Eszter

A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Ingyenes gyerekbarát csodahelyek

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk több mint 100 hazai programot, élményt és kirándulóhelyet.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.