Gyerekbarát programok Egerben – egynapos és többnapos pihenéshez

Gyerekbarát látnivalók Egerben

Várlátogatással, tűzoltós élményekkel, időalagúttal, játszótérrel és óriáskerékkel vár Eger, hazánk egyik legnépszerűbb családbarát úti célja. Éppen ide készültök? Mutatjuk, melyek azok a gyerekbarát programok Egerben, amit kár lenne kihagyni.

Gyerekbarát programok Egerben

Dobó István tér

A gyerekbarát programok Egerben a Dobó István térnél kezdődnek, éppen ezért az egri városnézés elképzelhetetlen a város emblematikus főterének felfedezése nélkül. Érdemes sétálni egyet a gyerekekkel Dobó István szobra és a szökőkút körül (itt kismotorozni, kisbiciklizni is lehet), közben a háttérben már csalogat az egri vár.

A főtérről a fontosabb egri látnivalók kényelmesen elérhetők gyalogosan is, ám mielőtt útnak indulnátok, ismerkedjetek meg közelebbről a tér közelében található cukrászdák süteményeivel és fagylaltjaival.

Dobó István Vármúzeum

Az egri várlátogatásra érdemes több órát rászánni, hiszen a csodás egri panoráma mellett más érdekességeket is tartogat a vár.

Az egyik legnépszerűbb kiállítás a megújult Börtönkiállítás, amely a középkori Magyarország kínzási- és kivégzési módjait mutatja be. Megtekintését 12 éves kor alatt nem ajánlják.

Egri vár bejárata (fotó: Kristóf Eszter)

A Fegyversmustra egy új interaktív tárlat a Dobó-bástyában, ahol a középkortól az I. világháborúban használt fegyverekig kalandozhatunk, míg a felső kaszárnya teremben egy hiánypótló kiállítás kapott helyet Egri Csillagok – regény és valóság címmel.

A vár felfedezését hordozóval javasoljuk, terepbabakocsival bizonyos részek sajnos járhatatlanok.

Ágyú a várkertben (fotó: Kristóf Eszter)

Várfalsétány

A vár falain kívül található közel 400 méter hosszú panorámasétányon egy 10 megállóhelyes tanösvény található, amely a sétálóbelvárost köti össze a vár északi bejáratával. A táv kisebb gyerekkel sem megerőltető.

Dottika városnéző kisvonat

A menetrendszerűen közlekedő városnéző kisvonat óránként indul, utazás közben megismerhetitek Eger nevezetességeit. A megváltott menetjegy oda-vissza utazásra érvényes, így akár hosszabb időt is eltölthettek Szépasszonyvölgyben.

Időalagút

Az új Város A Város Alatt egy olyan földalatti világ, ahol több program közül is választhattok. Érdemes a látogatás előtt legalább egy nappal időpontot foglalni.

  • Időalagút: egy időgép segítségével múltidéző utazást tehettek, eközben szemtanúi lehettek Eger meghökkentő titkainak.
  • Új város a város alatt: Az egykori Érseki Pincerendszerben egy új kiállítási helyszínen, az egykori “Gyertyás Borok Házában” új történetekkel várja a látogatókat az eredeti koncepció.

Fontos tudni, hogy a túra csak a megjelölt időpontokban, idegenvezető vezetésével látogatható. Egyénileg a pincébe nem lehet lemenni.

Minaret

Azokkal a gyerekekkel, akik szeretik a kalandos helyeket, és nem félnek a magasságtól, érdemes felkapaszkodni a 40 méter magas egri minaret 26 méteres magasságban található parányi teraszára.

A 97 magas lépcsőfok leküzdése a kisebb csemetéknek még nehézséget okozhat, a hely pedig igen szűkös bent, ezért érdemes mérlegelni, hogy útnak indultok-e.

Minaret (fotó: Kristóf Eszter)

Egri Tűzoltó Múzeum

A Tűzoltó tér 5. szám alatt, az egykori tűzoltó laktanyában található az Egri Tűzoltó Múzeum, amely a múlt történelmi értékeit és a mai technikai elemeket ötvözi egymással.

A Látványtárban a tűzoltók által használt eszközöket is meg lehet nézni, a múzeum hátsó részében kialakított játszótér pedig kellemes kikapcsolódást nyújt a gyerekeknek. A játszópark használata fizetős.

Kopcsik Marcipània és Harangöntő-ház

A Marcipániában egyedülálló tárlatot tekinthettek meg, a 120 tárgy mindegyike cukormasszából és marcipánból készült. Felfedezhettek közöttük ismert mesehősöket, és a minaret kicsinyített mását is.

A múzeum már a 3-4 éves gyerekeket is leköti, ráadásul a nézelődés után a kertben kicsit meg is pihenhettek.

Csillagvizsgáló és Tudományos Élményközpont

A Csillagvizsgáló és Tudományos Élményközpont izgalmas programokat kínál a gyerekek számára.

A Varázsterem interaktív eszközei a fizikai jelenségek megértését segítik, tudományos játékokat játszhattok, emellett a terem helyet ad a csillagászattal kapcsolatos látványos kiállításoknak is.

Mi vár még rátok? Az űrhajózás történetét bemutató vitrin, a Világegyetem leglátványosabb galaxisait bemutató óriás világító fal, és egy 3D-s Barringer-kráter. A Panorámateraszról – a város legmagasabb kilátótornyából – Eger nevezetességeit csodálhatjátok meg.

Érsekkert

Az Érsekkert Eger legnagyobb parkja, a kert közepén egy díszes szökőkút látható, emellett változatos színekben pompázó virágköltemények fogadják a látogatókat.

A park déli végét egy nagy játszótér foglalja el, piknikezni pedig akár a dísztó partján, akár egy nektek tetsző tisztáson is lehet. A gyerekbarát programok Egerben ezzel azonban még nem érnek véget.

Érsekkert, dísztó (fotó: Deák-Ember Ágnes)

Eger Eye óriáskerék

Szívesen megcsodálnátok Eger történelmi belvárosát 30 méter magasságból? A főtér szomszédságában, a Gárdonyi Géza téren felállított Eger Eye óriáskerékről mesés kilátás tárul elétek, ráadásul a gyerekek így a magasból is felfedezhetik azokat a látnivalókat, ahol korábban együtt jártatok.

Nyitva tartás:

  • Hétfő-Csütörtök: 10:00 – 21:00
  • Péntek-Szombat: 10:00 – 22:00
  • Vasárnap:10:00 – 21:00

Eger Eye a Gárdonyi Géza téren (fotó: Csodahelyek.hu)

Egri Termál- és Strandfürdő

Az Egri Termálfürdő egy fedett-nyitott vízi élménysziget 13 medencével, sportpályákkal, játszótérrel és közvetlen átjárási lehetőséggel a Török Fürdőbe. A Termálfürdő déli részén a gyermekbarát, fiatalosabb strandolás kapott helyet.

Érdekesség: A fürdő több mint 250 éves keleti platánfáját 2012-ben Magyarországon, 2013-ban pedig Európában is az Év Fájának választottak.

Noé Kertje Élménypark

A Noé Kertje Élménypark egy szabadtéri szoborpark, Noé és a vízözön történetét ábrázolja. A parkban 100 egyedi szobor, bárka-kilátó, vízesés, és egy ajándékbolt várja az érdeklődőket.

A kiállított állatok között óriáskígyó, víziló, elefánt, zsiráf, oroszlán, pingvin, teve és jegesmedve is található.

Foglalj gyerekbarát szállást Egerben!

Top 10 kirándulóhely Eger környékén

Eger környékén számos izgalmas látnivaló, kirándulóhely és rendhagyó program vár arra, hogy felfedezzétek magatoknak. Egy részük babakocsival is látogatható, de többségükhöz hordozókendő szükséges.

Szilvásvárad minden korosztály számára remek választás a természeti kincsek, illetve a kisvasutas program miatt, a mezőkövesdi „matyó skanzenben” pedig ne hagyjátok ki a fenséges illatú és ízű mézeskalácsokat.

A nagyobb gyerekek biztosan érdekesnek találják majd a barlanglakásokat Noszvajon, a kisebbeket pedig a noszvaji meseút csalogatja.

Még több meseösvény >>


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Kiemelt kép: Kristóf Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.