10+ fergeteges várjáték, ahol életre kel a történelem

Várjátékok 2024

Középkori lovagi tornák, korhű ruhák, néhézpáncélosok, mutatványosok és vásári forgatag leszi felejthetetlenné a hazai várnapokat 2024-ben is. Összegyűjtöttük, melyik az a 10+ várjáték, várnap és palotajáték, amelyen mindenképpen részt kell venned idén, ha ott szeretnél lenni, amikor életre kel a történelem. A programokhoz időzítenéd a nyaralásod? Foglald le a szállásod akár még ma!

10+ fergeteges várjáték

Simontornyai Várnapok – 2024. május 10-11.

Ágyúdörgés, csaták, ostromok és középkori hangulatú programok várják a család apraja-nagyját a Simontornyai Várnapokon. A rendezvényen az eszközök és az öltözetek tökéletesen bemutatják a középkor sajátosságait, az érdeklődők kipróbálhatják, hogyan képesek helytállni egy csata vagy várvédés során.

A harcokon kívül számos játék, bemutató, verseny, színi előadás, több hazai fellépő, vásár, illetve ételek és italok gondoskodnak a jó hangulatról.

Tatai Patara – 2024. május 24-26.

A Tatai Patara Török-kori Történelmi Fesztivál valódi időutazás, a tatai vár lábánál megelevenedik az 1597. évi történelmi ostrom. Valós eseményeken alapuló csatarekonstrukcióknak lehetünk szem- és fültanúi. Elmerülhetünk a 16-17. század életének mindennapjaiban, megismerhetjük a korabeli mesterségeket és az akkori ételeket.

A korhű ruhák, haditechnikai eszközök és autentikus csatajelenetek egyedülálló élményt garantálnak, emellett múltidéző kiállítások, katonazenekari fesztivál, lovasbemutatók, török kávékóstoltatás és gyönyörű hastáncosok teszik különlegesebbé a programkínálatot.

Regéci Középkori Napok – 2024. június 1-2.

Harmadik alkalommal rendezik meg júniusban a Regéci Középkori Napokat, amely II. Rákóczi Ferenc fejedelem emléke előtt tiszteleg. A kétnapos forgatagban valóban úgy érezhetjük magunkat, mintha több száz évet ugrottunk volna vissza az időben. Programokkal később érkezünk.

Dunaföldvári Várnapok – 2024. június 7-8.

A nagy sikerre való tekintettel idén sem maradhat el a Dunaföldvári Várnapok, amely – bár nem tekint vissza több évtizedes múltra – színes programkínálatának köszönhetően rengeteg érdeklődőt vonz Dunaföldvárra. Csatajelenetek, bemutatók, zenés műsorok és finom ételek várják az érdeklődőket a kétnapos júniusi várjáték eseményein.

XXXIX. Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok – 2024. július 12-14.

A Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok hazánk legrangosabb, és méreteit tekintve is legnagyobb középkori fesztiválja,  amely az 1335-ös királytalálkozónak állít emléket.

A Palotajátékok közönségkedvencei egyértelműen a nehézpáncélos katonák, de az íjászok, a középkori táncosok, a zenészek, a mutatványosok is nagy népszerűségnek örvendenek. A lovagi tornák és a fáklyás felvonulás mellett a kézműves vásár is több ezer érdeklődőt csalogat Visegrádra a rendezvény idején.

XXVIII. Végvári Vigasságok, Eger – 2024. július 20-21.

A Végvári Vigasságok szervezői korhű fegyverek bemutatójával, hagyományőrző csapatokkal, családi programokkal, felvonulásokkal, kiállításokkal és koncertekkel várja az érdeklődőket az egri várban.

A vásárban tradicionális mesterségek kézművesei kínálják portékáikat és mutatják be a szakma mesterfogásait. Ne hagyd ki, éld át te is az egri vitézek izgalmas életét!

Gyulai Végvári Napok – 2024. július 26-28.

A Gyulai Végvári Napokon megelevenedik a török kori Gyula, ez a különleges nyári program valós eseményeket elevenít fel. A rendezvényen megismerheted a végvári vitézek életét, a csatajeleneteken keresztül pedig felidézik a kor harci szellemét, elmesélik a várnak és környékének történetét, hősies védőik legendáit, a védők és az ostromlók életét.

A várjáték keretében esténként koncertek, zene és mulatság teszi még emlékezetesebbé a programsorozatot.

Siklósi Várfesztivál – 2024. augusztus 09-11.

A Siklósi Várfesztivál a siklósi vár legnépszerűbb rendezvénye, ilyenkor a vár falai között életre kel a középkor. A háromnapos eseményen lovagi tornák, látványos felvonulás, párviadalok, trubadúrok és csatajelenetek szórakoztatják a vendégeket, emellett a vásári forgatag és a színpadi produkciók gondoskodnak az emlékezetes hétvégéről.

Végvári Napok, Sümeg – 2024. augusztus 10-12.

A huszonhetedik alkalommal megrendezett Végvári Napok történelmi fesztivál a végvári vitézeknek állít emléket, ezáltal pedig a hősiességre és lovagiasságra tanít. Az érdeklődőket jelmezes felvonulás, tüzérségi ostrombemutató és számszeríjász bemutató, lovasjátékok, lovas kaszkadőrshow és középkori lakoma várja. A rendezvény helyszíne a Sümegi vár és a Kisfaludy várkert lesz.

XXI. Füzéri Várnapok – 2024. augusztus 18-19.

A kétnapos augusztusi programon megelevenedik a középkor Füzér várában. Az érdeklődőket puskasortűz, páncélos bajvívás, fegyver- és viseletbemutató, íjászat, népi játszóház és vásár fogadja Füzéren. Érdemes részt venni az ingyenes tárlatvezetéseken, emellett a középkori mesterségbemutató is nagy népszerűségnek örvend minden évben.

Hasznos tudnivalók

Egyes programok ingyenesek, míg mások fizetősek. Érdemes előzetesen tájékozódni a részletekről, és figyelemmel követni a legújabb tudnivalókat, legyen szó fellépőkről, parkolásról, vagy elővételes jegyekről.


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.