Az orfűi sárkánymítosz nyomában – Látnivalók Orfű környékén

A Nyugat-Mecsek „fővárosában” számos természeti képződmény viseli a mesebeli hétfejű nevét, ugyanis több orfűi legenda szerint egykor sárkányok éltek itt. Nem csoda hát, hogy a település egy tematikus túraútvonallal kapcsolta össze ezeket a helyeket, hogy az ide érkező sárkányvadász a mítoszok nyomába tudjon eredni. Mutatjuk, melyek a legérdekesebb látnivalók Orfű környékén.

Látnivalók Orfű környékén

Három kis falu, egy tó

Orfű nevének hallatán legtöbbünknek elsőre a hatalmas tó jut eszébe, azaz a Pécsi-tó. A felduzzasztott vízfelület partján három kis falu (Orfű, Mecsekrákos és Tekeres) osztozik. Ezen települések vízzel szomszédos részeit a hatvanas években egységes üdülőterületté formálták, így jött létre az a turisztikai régió, amelyet ma Orfű néven ismer az ország.

A Pécsi-tavat 1966-ban mesterségesen hozták létre úgy, hogy a Vízfő-forrás vizét használták a duzzasztáshoz. Napjainkban a csodás szépségű tó és területe a Mecsek egyik legkedveltebb üdülő- és horgászhelyévé vált. A tó Orfű felőli részén található egy aquapark, ahol élmény-, úszó- és pezsgőmedence várja a strandkedvelőket.

Az első sárkányok – Látnivalók Orfű berkeiben

A mostani túránk az Orfűi Aquapark mellől indul, ugyanis itt az egyik tóparti büfénél található a Turista-forrás. Az út túloldalán, a kemping szomszédságában találjuk a Zipernovszky-forrást, amellyel együtt a két vízkilépés a „Sárkány mítosz nyomában” első állomását alkotja.

A forrás megszemlélése után induljunk el a sárga kereszttel jelzett sétányon, a főutak találkozásánál találjuk majd a következő túracélpontot, amely már tényleg a Sárkány nevet viseli. A tó fölé magasodó Balázs-hegy északi-északkeleti lejtőjén fakad a Sárkány-kút. A forrás országos hírnévvel rendelkező, időszakos karsztforrás, egy szűk barlangos forrásszájon át tör ki a triász mészkőben kialakult karsztvíz.

Zipernovszky-forrás

A Sárkány-kúttól induló sárga háromszög egyenest a Balázs-hegy tetejére vezet, ahol egy érdekes kilátó is található. A házakkal félig beépített hegyen már 1975-ben egy fakilátó állt, de ez később leégett. Elődje helyén 2001-ben készült el a fúrótoronyból kialakított „vasszörny”, majd 2014-ben ezt felújították, és így kapta mai formáját az antennás építmény.

A 11 méter magasságú kilátó tetejéről a Pécsi-tó hosszan húzódó víztükrére és a Mecsek erdős lankáira tekinthetünk ki.

A hegyről lefelé már a kék háromszög jelzés vezet le, a hosszú betonos szakasz végén pedig a zöld és sárga sávok párosa kanyarít bennünket vissza a településre. A turistautak kereszteződésnél lévő zöldterületen, az Orfűi-tetőn gyakran lehet látni sárkányrepülőket.

Ahol sárkányok játszadoztak

Ahhoz, hogy a Sárkány-forrást megleljük, a zöld háromszöget kell követni, majd a kör jelzésen letérni a völgybe. A Sárkány-forrástól tovább indulva a Sárkány-szakadékba juthatunk, amelyet a Szuadó- és a Körtvélyesi-völgy forrásainak vize alakított ki. A hagyomány szerint a nevét onnan kapta, hogy a szurdok sziklái olyanok, mintha sárkányok dobálták volna össze.

A szurdok a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet egyik sziklaszorosa, amely amellett, hogy nehezen járható, még védett is. Ha beteltünk a csodás sziklák látványával, térjünk vissza a kereszteződésbe, s ott válasszuk a zöldet.

Látnivalók Orfű közelében – Barlangok, malmok, tanösvény

A következő látnivalók Orfű környékén bakancslistás helyszínek. A turistautat követve hamar feltűnik egy nagy rét, a szélében pedig egy erdei házikó, a Mecsek Háza. Ezt a házat a Szegedi Karszt- és Barlangkutató Egyesület építette egykoron.

Az eltelt évek alatt a Mecsek Háza barlangturisztikai központtá vált, ahol szállás mellé igényelhető barlangtúra, földalatti földrajzóra és barlangjáró gyerektábor is. A Pécsi Barlangkutatók forrása a ház közelében, szinte már az erdőben található. A karsztos eredetű forrás érdekessége, hogy egy temetőből származó sírkőből készült a foglalása, amely hátlapján az 1796-os évszám olvasható.

Pécsi Barlangkutatók forrása

Forrásház

A mezőn átvágva érkezünk meg túránk legérdekesebb épületéhez, amely leginkább egy földönkívüli űrhajóra hasonlít. Az építményt Forrásházként szokták emlegetni, amelyet Csete György tervezett, és napjainkban ipartörténeti műemlék.

Az épület összeköttetésben van a Vízfő-forrás patakos barlangjával, sokáig innen oldották meg a környék ivóvíz ellátását. A forrás egyébként a vízgyűjtő területén található számos aknából, zsombolyból és víznyelőből táplálkozik. A Mecsek legnagyobb forrásának is nevezett víz egykoron elegendő volt a malmok hajtásához, s ma is működteti a malommúzeum egyik veteránját.

A szabadtéri múzeumba való átjutáshoz válasszuk az erdőben kanyargó Vízfő-tanösvényt, ahol megismerhetjük a Vízfő-forrás történetét, környékének természeti és kultúrtörténeti értékeit. A tanösvény érdekessége, hogy a kb. 1 kilométeres sétaút a patakmeder mentén, és a lápos terület felett halad pallókon.

Malommúzeum

A Malommúzeumban érdemes mindhárom féle malomtípust szemügyre venni a belépő kifizetése után, igazán érdekes látnivalók Orfű környékén. Itt a szárazmalom és a vízimalom is megtekinthető kívül-belül, sőt, ha szerencsénk van, még működés közben is láthatjuk ezeket. Mindhárom közül talán a legérdekesebb a Papírmalom, amely 2015-ben készült el.

A papírkészítésnek a Mecsekben nagy hagyományai voltak mindig is, már a 18. század közepétől foglalkoztak ezzel az iparággal az itteni emberek. Az orfűi papírmalomban újonnan készített eszközökkel mutatják be a régi hagyományos munkafolyamatokat.

Szállást keresel a közelben?

Itt tudsz nézelődni >>

A továbbiakban a sárga sétaút a település második legszebb tava mellet halad el, amely partja természeti és épített látnivalókban is gazdag. Ha maradt erőnk a túrát követően, akkor betérhetünk Mecsekrákos központjában lévő Aktív Víziturisztikai Központba, ahol még sárkányhajózhatunk is akár egyet.


Fotók: Tasi Zsolt

A szerző további írásai a www.azalfoldtegedisvar.hu oldalon olvashatók.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Pénztárcakímélő csodahelyek e-book

100+ ingyenes élmény, kirándulás és program

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk több mint 100 hazai programot, élményt és kirándulóhelyet.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.