Borjú-fő, Vízverés-nyerge – Túra a Visegrádi-hegység legszebb részein

Visegrádi-hegység

Biztosan senki nem száll velünk vitába, amikor azt mondjuk, hogy a Visegrádi-hegység természeti kincsei, túraútvonalai és panorámája egészen egyedi élménnyel ajándékoznak meg. Az Áprily Lajos Emléktúra 26 km-es útvonala érinti a hegység legszebb részeit, felejthetetlen program a környéken túrázni.

A Visegrádi-hegység kincsei – Az Áprily-túra útvonala

Ki volt Áprily Lajos? Hol fekszik az Áprily-völgy?

Áprily Lajost Jékely Lajos néven anyakönyvezték, 1909-ben szerzett német-magyar szakos diplomát, majd ezután tanárként dolgozott. Családot alapított Nagyenyeden, ekkor indult költői pályája is. 1943-ban nyugdíjba vonult, Visegrádra költözött, ezután 1967-ben bekövetkezett haláláig Visegrád-Szentgyörgypusztán élt és alkotott.

Az ő nevét viseli Visegrád általános iskolája. A költő fia, Dr.Jékely Endre így emlékezett vissza arra, hogy édesapja hogyan szeretett bele a ma Áprily-völgynek nevezett területbe:

„A völgy természeti szépségét fokozta az út mellett folyó patak, amelynek akkor, a maihoz képest, kétszeres volt a vízhozama….Mi is elmentünk a forráshoz és ittunk a vizéből. Az volt a benyomásom, hogy apám lényegében ott döntötte el, hogy a völgyben kell letelepedni.”

Sírja a visegrádi temetőben található, ez egyben az Áprily Lajos Emléktúra egyik állomása is (az útvonal bármikor máskor is járható). Túrázás közben a költő természet- és hazaszeretetének állítunk emléket. Mutatjuk az útvonalat, és a túra legszebb részeit képekben!

Túra a Visegrádi-hegységben – Merre induljunk?

Visegrád számos túraútvonalat tartogat számunkra, ám ha igazán szép részen szeretnénk kirándulni, a kék sáv jelzésen kell megkezdenünk utunkat (Pázmány Péter utca sarka) a Kálváriához. A visegrádi kálvária stációit meredek emelkedő megmászása közben érintjük, de kár lenne tagadni, hogy közben a panoráma kárpótol a fáradalmakért.

A kék sáv jelzést követve elérünk a Sziklakápolnáig, majd onnan a Fellegvárig igen kiadós kaptató vár ránk. Bár a táv nem hosszú (1,3 km), hálásak leszünk, ha meglátjuk a várhoz vezető lépcsőket.

Csúszós időben kizárólag túrabakancsban célszerű útnak indulni a morzsalékos út miatt. Ősszel a lehulló falevelek még inkább nehezítik a haladást.

Az ivókút mellől folytatódik a kék sáv, egy gyönyörű erdei ösvényen haladhatunk a Visegrádi-hegység fái között. Miután elértük a Nagy-Villám parkolóját, átvágunk az aszfaltúton, követjük az Országos Kéktúra kék sáv jelzését, majd a Fekete-hegy rétjén átsétálva a Sós-hegy oldalához érünk. A kéket követve a Sós-rét után nemsokára a Borjú-főnél találjuk magunkat.

Mindössze 100 métert kell gyalogolni a kék háromszögön a szikláig, amelyen egy Wass Albert idézet teszi különlegesebbé a bámulatos dunakanyari panorámát.

A kék sávot követve a Barát-halom kúpja és a Moli-pihenő után hamarosan a Hajlékos-bércre érünk, innen a Vízverés-nyergi rétre vezet az utunk. A napsütötte réten érdemes megállni egyet piknikezni.

Ha tovább haladunk, az Úrasztal oldalában vezető útról megcsodálhatjuk a Naszály-hegyet, míg a kék-piros jelzésű ösvények elágazásáig nem érünk. A kék sávot követjük tovább, elhaladunk a Pap-réti erdészház mellett, majd a Szent László-hegyen át Pilisszentlászlóra kirándulunk. Ez az útvonal szintén igen morzsalékos és lejtős, óvatosan szabad rajta haladni.

Spartacus-ösvény – A Visegrádi-hegység legszebb panorámája

A falu után a zöld sáv jelzést kell követnünk a Spartacus-ösvényig, a táv 2,8 km. A Spartacus-örvény sziklái olyan különleges látvánnyal és kilátással ajándékoznak meg, amit csak az tudhat, aki járt már a Visegrádi-hegység bámulatos túraútvonalán. Innen nagyjából ugyanennyi séta vár ránk a Jenő-kunyhóig, ami pontosan úgy néz ki, mint a mesebeli kunyhók, melyek az erdőben bújnak meg.

A zöld sáv jelzést követve az Apátkúti-völgyhöz érünk. Itt eldönthetjük, hogy letérünk az útról, hogy megtekintsük a völgy természeti értékeit, vagy tovább haladunk a Mátyás-hegy oldalában.

A szalagozást követve egy igen meredek, de könnyen járható úton a Bányatető-kilátóhoz érünk, a kilátó közelében fekvő rétekről mesés kilátás nyílik a Fellegvárra. A zöld sáv jelzés visszavisz bennünket Visegrádra.

A túra távja 26 km, a szintemelkedés 700 méter.

Hasznos tudnivalók

  • A túrára kiskamasz gyerekekkel érdemes elindulni a keskeny ösvények, a meredek sziklák és a csúszós, morzsalékos utak miatt.
  • A környék nem babakocsibarát terület, hordozókendővel is csak óvatosan szabad haladni, de baba nélkül kétségkívül biztonságosabb az útvonal, így egészen pici csemetékkel nem ajánljuk célba venni.
  • Kutyával is csak akkor, ha a kutyának nem okoz problémát megtenni a 26 kilométeres távolságot.
  • Ivóvizet útközben nem tudunk venni, célszerű magunkkal vinni, ahogyan térképet, elemózsiát, és túrabotot is. A kirándulás maga hatalmas élmény, a Visegrádi-hegység elképesztő panorámával vár.

Szállást keresel Visegrádon?

Itt érdemes körülnézni »»


Képek: Kristóf Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.