Spartacus-ösvény: szerpentinek és panoráma a Visegrádi-hegységben

Még csak pár éve, hogy megnyitották a nagyérdemű előtt, de azonnal a turisták egyik kedvenc útvonalává vált a Spartacus-(vadász)ösvény. Az út népszerűségét talán annak is köszönheti, hogy a meredek hegyoldalon futó szerpentinről nyílik a legszebb kilátás a Duna völgyére. Sétánk során pedig a hegység vulkáni működéséről árulkodó szikla tengerekkel és tornyokkal találkozunk, mielőtt a Telgárthy-rétre érünk.

Pilisszentlászló – település a hegyek ölelésében

Pilisszentlászló a Visegrádi-hegység szívében fekszik, és több 500 méter feletti hegy öleli körül. Nem meglepő, hogy a település a nevét I. Szent Lászlóról kapta. A bronzkor óta lakott terület királyi vadászterület volt egykoron, és a falu fölötti dombon III. Béla király vadászkastélya állott. III. Endre 1291-ben a pálos rendnek adományozta a környéket, akik virágzó kolostort építettek ide, amely a mohácsi vész után elpusztult. Az elnéptelenedett Pilisszentlászlót a Felvidékről érkezett telepesekkel élesztették újjá, ezért a mai napig is beszél szlovákul a lakosság egy része. A település barokk stílusú templomát az elpusztult kolostor alapjaira építették 1770-72 között.

A Szentendréről mindössze csak 10 kilométerre található település több látványos turistaúttal is büszkélkedhet, de mind közül a legismertebb a 2015 óta megnyitott Spartacus-ösvény.

A féltve őrzött Spartacus-vadászösvény

Az 1930-as években a helyi vadásztársaságok közösen létesítették az egynyomos gyalogösvényt, és volt idő, amikor seperték is az ösvényt, hogy minél halkabban lehessen rajta közlekedni. Nem csoda hát, hogy a féltve őrzött útvonalat hivatalosan tilos volt látogatni. Pedig a hatvanas években a Helyi Ipari Szövetkezetek Spartacus Turista Egyesülete szerette volna elérni, hogy a cserkészösvény jelzett turistaúttá váljon. A sors csak jóval később kárpótolta fáradozásukat, ugyanis a 2015 szeptemberében feltárult különleges út róluk kapta nevét.

A Pilisszentlászló és Visegrád között kanyargó hegységet átszelő zöld jelzés öt kilométeres középső szakasza halad az ösvényen. A Visegrádi-hegység legszebb részének tartott szerpentinen csak libasorban lehet közlekedni, és több helyütt csodálatos panorámával és szép sziklákkal találkozhat a bátor kalandor. A Spartacus-ösvényen több kőzetcsoda található, hol egy gyönyörű konglomerátum, vagy egy szép szikla mesél a hegység vulkáni múltjáról. S ha ez még nem lenne elég, többször felbukkan a Duna méltóságteljes látványa, ahogy a hegyen kanyarog utunk.

Tipp: Ugyan a Spartacus-ösvény napjainkban már biztonságosan járható, de csapadékos, nedves időben a több helyen – az egyszemélyesre szűkülő út – fokozott figyelmet kíván. Erre figyelmeztet a megnyitott út bejáratánál álló tábla is!

Jenő kunyhó, Telgárthy-rét, füvészkert és étterem

A Spartacus-ösvény Visegrád felőli végén áll a Jenő kunyhó, amelyet állítólag Horthy Miklós építette, öccse tiszteletére. Az időközben az erdészet gondozásába került, és a pihenni vágyókat egy jól felszerelt menedékház várja. Kályha, asztal és ágy is biztosítja turista kényelmét.

Spartacus-ösvény

Visegrád felé közeledve a Telgárthy-rétre érkezünk meg az utunk végeztével, ahol jó időben igazi majális fogad bennünket. Ugyanis itt a mezőn esőbeálló, tűzrakóhely is található. Emellett a Bertényi Miklós Füvészkert és az Ördögmalom étterem csalogatja ide az egész napos programra vágyókat.

Tipp: Ha valakik bírja még szusszal és körtúrára vágyna, az Apát-kúti-völgyön keresztül haladó piros jelzést követve vissza tud jutni Pilisszentlászlóra.

Szállást keresel a közelben?

Itt tudsz körülnézni >>

Fotók: Tasi Zsolt

A szerző további írásai a www.azalfoldtegedisvar.hu oldalon olvashatók.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.