Visegrádi sziklakápolna – A Viktorin sétány lebilincselő sziklás útvonala

visegrádi sziklakápolna

Visegrád legnépszerűbb látnivalói a Fellegvár, a Királyi Palota és a Salamon-torony, ám a város még számos érdekességet tartogat, amely eddig talán rejtve maradt a kíváncsi szemek elől. A visegrádi sziklakápolna, a kálvária és a Viktorin sétány legszebb részein jártunk, ahonnan mesés kilátás nyílt a Dunakanyarra.

A visegrádi sziklakápolna, és más rejtett csodahelyek

Merre vezet a Viktorin sétány?

Utunkat a Visegrád központjában található Zách Klára utcában kezdtük meg, amely a templomtól mindössze néhány perces sétára fekszik. Az utcában jól látható helyen indul a Viktorin-lépcső, amely talán először ijesztőnek tűnik, de nem kell sok száz lépcsőfokot megmászni ahhoz, hogy a Viktorin sétány elejéhez érjünk.

Már a lépcsők tetejéhez érve is olyan visegrádi panoráma fogad, amely garantáltan levesz a lábadról, az út további része pedig igazán különleges arcát mutatja meg a városnak.

Egyetlen tábla jelzi csupán azt, hogy merre vezet a Viktorin sétány, ám az ösvényről letérni sehol nem lehet, így attól nem kell tartani, hogy eltévedünk. Az út párhuzamosan halad a Dunával, így olyan érzésünk van, mintha a vízparton sétálnánk, csak a sziklák tetején. Közben érdemes több helyen is megállni, és a tájban gyönyörködni.

A sétány 10-15 perc után felfelé kanyarodik, és csatlakozik az országos kékhez, amelyen haladhatunk a vár irányába balra, vagy fordulhatunk jobbra is, így visszakanyarodunk a kápolnához és a stációkhoz. Mi az utóbbit választottuk, mert az eredeti terv a szépséges visegrádi sziklakápolna felkeresése volt. Nem először jártunk itt, és biztosan nem is utoljára.

Az országos kéken a visegrádi Fellegvárhoz >>

A sétány a Várhegy nyugati oldalában halad, és a Fellegvár alatti sziklához vezet. Itt áll a fehér, „V” betűt formázó az emlékmű, amelyet a kék jelzésen a vár alatti pakolóból is meg lehet közelíteni.

A rejtőzködő visegrádi sziklakápolna

Amint visszakanyarodtunk a kék jelzésen a város felé, rövidesen meglátjuk a visegrádi sziklakápolna szikláinak csúcsát. Arra érdemes ügyelni, hogy az út itt nagyon morzsalékos és csúszós még akkor is, ha szárazak a falevelek. Óvatosan haladjunk, nem kell sietni, a kápolnánál úgyis érdemes megállni.

Miben rejlik a visegrádi sziklakápolna szépsége? Egyértelműen az egyszerűségében. Nem hatalmas, 20 méteres sziklafalba épült, és a mérete is igen kicsi, de a látvány, amit ez a pici fehér kápolna nyújt, igen megkapó. A visegrádi erdő igazi éke.

A török uralom után német telepesek költöztek a városba, nekik köszönhető az 1770-ben épült késő barokk stílusú kálvária kápolna. A kálváriához vezető stációk jóval később, 1961-ben készültek el, Szakál Ernő szobrászművész munkáját dicsérik.

A természetes sziklaképződmény mellől csodaszép kilátás nyílik a Dunára, a Hegyes-tetőre, illetve Visegrád városára. Integethetünk a Hegyes-tető kilátónak.

Ősz végétől tavaszig, amíg a fák lomkoronája nem akadályozza a kilátást, a Fellegvárat is láthatjuk a kápolna mellől. Bár úgy tűnhet, hogy igen meredek út vezet a várhoz, fontos tudni, hogy a kék jelzés a vár alatti parkolóhoz vezet, nem fel a várba.

Fotó: Fortepan / Schermann Ákos / Kápolna háttérben a várral, 1929
Fotó: Kápolna háttérben a várral, 2022

A kálvária útvonala

A kálvária első – ám sorrendben az utolsó stációja – a kápolna mellett áll, innen lefelé haladva fordított sorrendben tekinthetjük meg a többi stációt is. Az út egyre nehezebbé válik a morzsalékos talaj miatt, de ennek az útvonalnak éppen ez a sziklás rész a szépsége.

A stációk igen látványosak, bár sajnos szemmel látható, hogy rászorulnak egy kis felújításra. Ez semmit nem von le a szépségükből, ráadásul innen is gyönyörködhetünk a kilátásban.

Amint leérünk a hegyről, a Viktorin sétány indulási pontjánál találjuk magunkat, így valójában egy körúton jártunk, amelyet fordítva is bejárhatunk. Itt padok és asztalok várnak, ahol piknikezésre is van lehetőség.

Ha nem a Viktorin-lépcsőn térnénk vissza a városba, követhetjük a kék jelzés útvonalát a Pázmány Péter utca – Kálvária utca sarkáig.

Hasznos tudnivalók

  • Az útvonal nagyjából 1-1,5 óra alatt kényelmesen bejárható gyalogosan. Amennyiben ezt az irányt követjük, nagy emelkedőkkel nem kell számolnunk.
  • A kirándulás jellege könnyű.
  • A kálváriához vezető útvonalon nincs vízvételi lehetőség.
  • Az útvonal esős időben különösen csúszós lehet, ezért megfelelő túrabakancs viselését ajánljuk.
  • A környék kutyabarát, de az erdőben igazodnunk kell a kutyasétáltatás szabályaihoz.
  • Az útvonal nem babakocsi-barát hely, babával hordozókendővel biztonságosan lehet haladni (csak ebben az irányban, a kálvárián felfelé nem). A kisebb, 2-3 éves gyerekek számára talán egy picit nehezebb a túra, de veszélyes részek nincsenek.

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes körülnézni »»


Képek: Kristóf Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.