10+ hazai pincefalu és pincesor a borélmények szerelmeseinek

Nyúli pincesor

Mindig is kíváncsi voltál arra, hogy miben rejlik a hazai szőlőtermesztés, a borkészítés, vagy éppen a szüretelés titka? Örömmel bejárnád a legszebb hazai borvidékeket, ahol számos olyan pincefalu és pincesor található, ami egyedülálló az országban? Összegyűjtöttünk 10+ pincesort, ahol bámulatos panoráma, véget nem érő szőlőhegyek és rendhagyó borélmények várnak.

10+ különleges pincefalu és pincesor Magyarországon

Tudtad, hogy hazánknak több mint 1000 éves a szőlő- és borkultúrája? Magyarországon a 6 borrégió 22 bodvidékén évente 270 millió liter bort termelnek, a boros programok szerelmesei dűlőtúrákon és a hagyományőrző pincelátogatásokon ismerkedhetnek meg a hazai borkészítés tudományával.

Az Egri Bikavér és a Tokaji történemi borvidék kultúrája is hungarikum. Hogy miért? Erről a Hungarikumok Gyűjteménye nyújt bővebb tájékoztatást.

Paksi pincefalu

A szőlőtermesztés fellendülése Pakson a 18-19. században indult meg, a paksi présházak építése a 19. század elején kezdődött meg. A présházak legnagyobb része a Sárgödör téren található, a hagyományos gerendás famennyezetű épületeket a szőlőfeldolgozás eszközeinek tárolására használták.

Igazi kuriózum, hogy a présházakban több évszázados középorsós présekkel is találkozhatunk.

Monor, az ezer pince városa

Monor a Gödöllői-dombság és az Alföld találkozásánál fekszik, legmagasabb pontja a Strázsa-hegy. Monoron a szőlő- és bortermelésnek több évszázados hagyománya van.

Mintegy 960 pince található itt, melyek közül egyre több felkészült a borturizmus lehetőségeire, vendéglátásra is. Folyamatosan fejlődik, szépül a Szent Orbán tér, valamint a hegyen modern kilátó várja a látogatókat.

Monor, az ezer pince városa

Töki pincesor

A töki pincesor az Etyek-Budai Borvidékhez tartozik. A pincék között akad löszbe vájt lyukpince, és kőboltozattal ellátott pince is, melyekhez présház is kapcsolódik. A pincesor bármikor szabadon látogatható.

Tipp: Ha Tökön jársz, feltétlenül keresd fel a szomszéd településen a Zsámbéki Romtemplomot!

Zsámbéki romtemplom - középkori műemlék Pest megyében
Zsámbéki Romtemplom (fotó: Rácz Julianna)

Pátyi pincehegy

A Zsámbéki-medence egyik legegységesebben fennmaradt pincesora a Pátyi pincehegy, amelynek a története az 1800-as évek elejére nyúlik vissza. A kétezres évek elején éledt újra a területen a borkultúra, a pincehegyen tett látogatás során több mint 100, szép állapotban megmaradt kapuval és ajtóval díszített pincével találkozhatunk.

Az adonyi szőlőhegy

Adony határában, az adonyi Szent Orbán-kápolnáról elnevezett utcában egy gyönyörű pincesor kezdődik, amelyet bármely évszakban érdemes végigjárni. Az adonyi szőlőhegy 6,5 kilométeres vonulatán kb. 1100 présházat találunk.

A település további látnivalói a Kastély-park, a halastavak és a Duna-part.

Bölcskei pincefalu

Bölcske a Tolnai Borút Egyesület egyik tagja a 15 település közül, a község népszerű látnivalója a pincefalu, amelyben 500 pince és pincesor található. A szőlőültetvényeken számos szőlőfajtát termesztenek.

A pincefaluban színes boros programokkal várják a látogatókat, eközben megismerhetjük a helyi borászok munkáját és a szőlőtermesztés eszközeit.

Hajósi pincefalu

Kalocsától 20 km-re található Hajós városa, a hajósi pincefalut 24 kacskaringós utca és kb. 1300 présház alkotja. Igazi kuriózumnak számít nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is, hiszen ez Európa legnagyobb összefüggő pincefaluja.

A pincefalu szabályos utcákból áll, amelyeket a présházak és az alattuk elhelyezkedő, löszbe vájt pincék alkotnak.

Cáki pincesor

Cák település Kőszeg szomszédságában fekszik, a híres cáki pincesor borospincéit és a présházait a borkészítés és tárolás mellett gesztenye- és gyümölcstárolásra is használták.

A picesoron 9 pince tekinthető meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum nyitvatartási idejében, ezek a pincék műemlékvédelem alatt állnak.

Pincesorok Hercegkúton

A Zempléni Tájvédelmi Körzet szélén, Tokaj-Hegyalja szomszédságában fekszik Hercegkút település, amely hírnevét különleges borospincéinek köszönheti. Hercegkúton kb. 200 db kisebb-nagyobb pince található több helyszínen.

Hercegkút híres pincesorának, a Gombos-hegyi pincesor különlegessége, hogy 4 egymás fölötti szinten sorakoznak az egységes kinézetű pincék. Minden szintről csodás panoráma nyílik a településre, illetve a zempléni hegyekre.

Kb. 1,5 km-re a Gombos-hegyi pincesor parkolójából érhetjük el a Kőporosi pincesort, ahol kb. 85 db pince található, némelyik egyidős lehet a településsel.

Gombos-hegyi pincesor (fotó: Csodahelyek.hu)

Villányi pincesor

Villány főutcája mellett található a villányi pincesor, de a város határában is találkozhatunk még pincékkel. A pincesor a borturisták kedvelt célpontja, ugyanis a borkóstolás mellett étkezésre is van lehetőség.

A villányi pincesor végén található a Villányi Bormúzeum, ahol megismerhetjük a szőlőtermesztés, a szüretelés és a borkészítés folyamatát, illetve a borvidék történetét.

Nyúli pincesor

Nyúl a Sokorói-dombság területén fekszik, a község és környéke látnivalóit az ún. Kökörcsin-út köti össze, amely a templomtól indul és bejárja a legfőbb nevezetességeket. Érinti többek között a Szurdikot, a hatalmas vízmosást, amely egyúttal Európa egyik legnagyobb homokkőben kialakult szurdokvölgye is. 

Az út melletti homokfalból borospincék nyílnak, a Sárkánylik, amely egy közel 500 éves pince, U-alakban kanyarog a sziklafalban.

Mecseknádasi borospincék

Mecseknádasd területén történelmi látnivalók és természeti csodák várnak felfedezésére, nem beszélve a mesés szőlőhegyekről és pincesorokról, amelyek látványa uralja a tájat.

A mecseknádasdi szőlőtermesztés és borkészítés egészen a római korig nyúlik vissza. A főutcára merőlegesen felfutó öt nagy pincesoron (Trieb, Schlawaker Grund, Czehmanns Grund, Linkhool, Rékavölgyi-pincesor) több száz, kisebb pince sorakozik, ahol ma is szerveznek pincejárásokat.

Szerelmi pincesor, Tokaj

Magyarország 22 borvidéke közül talán a leghíresebb a tokaji, a Szerelmi Pincesort a honfoglalás tiszteletére alkották meg. A borházak mögött és alatt nemespenésszel borított pincék találhatók, ahol érdemes megkóstolni a helyi borokat.

Ha Tokajban járunk, a borkóstolást összeköthetjük egy dűlőtúrával, emellett bakancslistás látnivaló a Világörökség Bormúzeum, a Tokaji Múzeum és a Finánc-dombi kilátó.

Ócsai pincesor

Ócsa lankás, dombos vidékére érve hamar feltűnnek a csónakra emlékeztető pincék. A faluban letelepedő francia szerzetesek hozták magukkal a szőlőművelés és borkészítés szaktudását a 13. században.

A terület a mai napig kiválóan alkalmas a rendkívüli minőségű szőlő termesztésére, az egyedülálló kialakítású, földbe vájt pincék pedig a bor tárolására. Ha az Öreghegyi pincesor látogatása során összefutunk a barátságos pincetulajdonosokkal, garantáltan megkínálnak bennünket az itteni jófajta borral.


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Rácz Julianna, Kristóf Eszter, Csodahelyek.hu

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.