Öreghegyi Pincesor, Öregfalu, bazilika – Ócsa értékőrző csodahelyei

Öreghegyi Pincesor, Ócsa

Ócsa ad otthont a román kor legértékesebb magyarországi alkotásaként számon tartott premontrei bazilikának, de ne elégedjünk meg csak a bazilika látványával, gyalogoljunk el az Öreghegyi Pincesor felé is. A nádtetős, csónakra emlékeztető, csaknem 100 éves pincék látványa becses kincse Budapest vonzáskörzetének.

Öreghegyi Pincesor, skanzen, bazilika – Ócsa csodahelyei

Ócsai Református Műemlék Templom – ahol megelevenedik a középkor

A mai Ócsa helyén egykoron lápok és mocsarak húzódtak, az ide érkező francia szerzetesek építették fel monostorukat, amelyet 1234-ben említenek először az írások. A Boldogságos Szűz Mária tiszteletére szentelt, román stílusú templom valószínűleg a 12-13. század fordulóján épült.

A kolostor a településsel együtt a 15. századra fokozatosan elnéptelenedett, majd a török időkben az épületet mecsetként kezdték el használni. 1560-ban a reformátusok vették át a romos állapotba került épületet.

A lakosság a 17. század elején református hitre tért, de az 1770-es évektől a településen újjáéledt a katolikusság is. Ők szerették volna a romokat felhasználni saját templomuk építéséhez. Szerencsére gróf Teleki József megvédte az ősi templomot, és 1773-tól 1777-ig a református egyházközséggel karöltve rendbehozatta az épületet.

Az 1900-as feltárások során felszínre került a bazilika újabb értéke, az a falképegyüttes, amely a 13. század utolsó negyedéből származik, és apostolokat, szenteket és legendákat ábrázol.

Öregfalu – mini skanzen Ócsán

A bazilika szomszédságában található az ócsai Öregfalu, a településrész máig megtartotta eredeti szerkezetét, és régi stílusú házait. Az itt élők néphagyományait a településmag szívében álló Tájház tárja fel a látogatók előtt.

A helytörténeti gyűjteményt bemutató parasztházban és a hozzá kapcsolódó épületekben megtekinthetők a polgárosodó parasztság helyben gyűjtött használati tárgyai, munkaeszközei, ruhái és bútorai.

20+ skanzen Magyarországon >>

A műemléképületek közül indulnak a piros és zöld sáv jelzései, amelyek az Öreghegyi Pincesor felé vezetnek.

A kb. 3 kilométer hosszan kanyargó turistaút először az Ócsai Tájvédelmi Körzet peremén halad el, ahol érdemes nyitott szemmel járni, ugyanis a fák alatt az Alföldre valaha oly jellemző lápos, mocsaras, ingoványos terület húzódik.

Ócsai Selyem-réti tanösvény >>

Öreghegyi Pincesor

A lankás, dombos vidékre érve már hamar feltűnnek a csónakra emlékeztető pincék. A faluban letelepedő francia szerzetesek hozták magukkal a szőlőművelés és borkészítés szaktudását a 13. században.

Ők építettek elsőnek nádtetős, gádortorkú épületeket a helyben termelt szőlő feldolgozásához és tárolásához.

Az egykori Ős-Duna hordalékból álló terület még a mai napig kiválóan alkalmas a rendkívüli minőségű szőlő termesztésére, az egyedülálló kialakítású, földbe vájt pincék pedig a bor tárolására.

Az Öreghegyi Pincesor pincéi között pihenőhely és mosdó is található, ha pedig jókor vagyunk jó helyen, a barátságos pincetulajdonosok meg is kínálnak bennünket az itteni jófajta nedűvel.

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes nézelődni >>


Fotók: Tasi Zsolt

A szerző további írásai a www.azalfoldtegedisvar.hu oldalon olvashatók.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.