Villány és az Ördögárok – A Villányi-hegység legszebb tájképe (túra)

Ördögárok

A Villányi Borvidék Magyarország egyik leghíresebb borvidéke, amely rangját az itteni mediterrán időjárási viszonyoknak és termőtalajának köszönheti. Nem csoda hát, hogy a Villány települést körülölelő szőlőterületek helyreállításáért és visszatelepítésekért neves borászok fogtak össze. Egy ilyen borászati szempontból kiemelten fontos terület az Ördögárok, amely a hegység legszebb tájképével is rendelkezik.

Villányi látnivalók és túra az Ördögárok környékén

Villány, a bor fővárosa

A baranyai kisváros a környéken évszázadok óta termelt kitűnő vörösboroknak köszönheti hírnevét, ezért a Villányi Borvidék fővárosának főutcája napjainkban pont úgy van kialakítva, hogy az ide érkező vándor mindig nyitott és vendégszerető pincébe botoljon.

A régies stílusban épült pincék mindegyikében adózhatunk a borkóstolás szenvedélyének, sőt, a legtöbbjükben étkezésre is van lehetőség. Érdemes felkeresni este is ezeket a vendéglátóhelyeket, ugyanis ekkor teljesen más arcát mutatja a pincesor.

Villány főutcája

A település szomszédságában húzódó Villányi-hegység nem éppen az égbeszökő hegycsúcsairól híres, de az első kiemelkedése, a Szársomlyó látványa mégis meghódításra ösztönöz. A nagyharsányi hegy egyébként azért tűnik ki magasságával, mert a hegység legmagasabb csúcsa a maga 442 méretével.

A hegyet és az aljában húzódó szoborparkot Villány központjából a kék jelzésen közelíthetjük meg, amely turistaút a szomszédos Nagyharsány felé vezető bicikliúton vezet.

Villányi szőlők és az Ördögárok

A Szársomlyó felé vezető sétánk során ha jobbra pillantunk, hamarosan elhaladunk a Sauska pincészet modern, mégis a tájba simuló épülete mellett, majd ezt követően a mellettünk lévő lankás hegyen egy érdekes felszíni formáción akad meg a szemünk.

A lépcsőzetesen kivájt hegyoldal nem más, mint a híres Ördögárok. A dűlő nem csak a tájképi értéke miatt fontos, hanem a terület legjobb borászai is osztoznak rajta.

Sauska Pincészet

Az Ördögárok egy déli kiterjedtségű völgykatlan, amelyet a 70-es években a nagyüzemi művelés elterjedését követően, a nehézkes megközelítés miatt hagytak magára. Akkor még nem is sejtették, hogy a borvidék legnagyobb hőösszegű területe húzódik itt.

2001-ben hat neves borász fogott össze, hogy a kb. 60 hektár nagyságú dűlőt helyreállítsák, és visszatelepítsék a kiváló borok alapanyagául szolgáló szőlőket.

Ördögárok
Ördögárok
Ördögárok

Modern Művészek szoborparkja

A cukorsüveg formájú magaslat felé közeledve egyre jobban kibontakozik annak jellegzetes alakja. A Szársomlyón egyébként egykoron intenzív bányászat folyt, de az itteni kitermelést a világháború miatt abbahagyták.

Ezt követően a hegyen a sajátos mikroklimatikus viszonyok miatt növénytani ritkaságok jelentek meg. A felhagyott tárnákba pedig denevérek költöztek be. Eme egyedi élővilág miatt a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság fennhatósága alá vonta. A hegy nagy része fokozottan védett, ezért felkeresése csak szakvezetővel lehetséges!

Szársomlyó
Szársomlyó

Napjainkban a hegy aljában lévő felhagyott bányában található a régió legérdekesebb szoborparkja, amelyet kb. 2 kilométernyi gyaloglást követően érünk el. Az egykori külszíni fejtés helyén 1967 óta szaporodnak a különlegesebbnél különlegesebb alkotások.

Az itt látható szobrok a szomszédos Gyimóthy-villába érkező fiatal hazai és nemzetközi művészek alkotásai. A belépő megváltása után érdemes megtekinteni a park furcsa szobrait, majd a vaslépcsős kilátóhoz is felmehetünk, amely a hegy látogatható részéhez vezet fel.

Ha szeretnénk még egy kicsit körbenézni a környéken, vagy megihletett bennünket az ide vezető úton csak messziről csodált szőlők által uralt hegy, akkor folytathatjuk tovább az utunkat a turistaúton.

Eleinte majd az ösvény a Szársomlyó aljában vezet, de utána már tényleg Magyarország legjellegzetesebb borvidékének szívébe visz az utunk. A szelíden megbújó, jellegzetes formájú Fekete-hegy lábához kb. 3 km gyaloglás után érkezünk meg.

Fekete-hegy

Innen a vállalkozó kalandorok megpróbálhatnak a településre visszajutni a szőlők között toronyiránt közlekedve, a biztonságos útra vágyók inkább ugyanezen az úton térjenek vissza a városba.

Figyelem! A kékről letérve már nem vezetnek turistajelzések a településre, ezért a szőlők közötti közlekedéshez ajánlott térkép vagy mobilapplikáció használata!

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes körülnézni >>


Fotók: Tasi Zsolt

A szerző további írásai a www.azalfoldtegedisvar.hu oldalon olvashatók.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.