5 kevésbé ismert látnivaló Győr környékén

Győr-Moson-Sopron megyében mindenki ismeri a megyeszékhely barokk belvárosát, Sopron centrumát a Tűztoronnyal, a fertődi Esterházy-kastélyt vagy a Pannonhalmi Bencés Főapátságot. De vajon mi a helyzet azokkal a csodahelyekkel, amelyek legtöbbször rejtve maradnak a nagyközönség előtt? 5 titkos látnivaló Győr környékén!

Íme 5 titkos látnivaló Győr környékén, amelyekről csak kevés szó esik

Nyúli pincesor 

Nyúl egy 4000 fős település Győr szomszédságában, a Sokorói-dombság területén. A község és környéke látnivalóit az ún. Kökörcsin-út köti össze, amely a templomtól indul és bejárja a legfőbb nevezetességeket. Érinti többek között a Szurdikot, a hatalmas vízmosást, amely egyúttal Európa egyik legnagyobb homokkőben kialakult szurdokvölgye is. 

Az út melletti homokfalból borospincék nyílnak, érdemes esti kivilágításban is megnézni a sort, csodás látvány!

5 kevésbé ismert látnivaló Győr környékén
Nyúli pincesor

A Szurdikban van egy közel 500 éves pince, a Sárkánylik, amely U-alakban kanyarog a sziklafalban. Egykor dézsma-pinceként szolgált, vagyis ide gyűjtötték a hegyközség egyházi birtokosai a beszolgáltatott tizedet, ma pedig családi borászat működik benne. Érdemes itt megállni és megkóstolni a borokat, a tulajdonos pedig szívesen megmutatja a pincét és a százéves hordókat is.

Aki pedig enni szeretne, nyugodtan haladjon tovább felfelé még pár métert, a pincesor mellett a Széll Fiai Fogadó konyhája a környék egyik legjobbja.

TIPP: A pincesortól csak néhány száz métert kell sétálni, hogy elérjük a Lila-hegyi kilátót, amelynek 14 méteres, felújított tornyából remek körpanoráma nyílik a környékre.

Napóleon-kilátó, Győrújbarát

Habár nincsenek magas hegységek, a megyében több kilátó is van. Találunk Nyúlon, Pannonhalmán és Ravazdon is egy-egy faépítményt.

Az egyik ilyen a győrújbaráti Napóleon-kilátó a Kiáltó-hegyen, amely nevét egy legendának köszönheti: állítólag Napóleon a közelből nézte a kismegyeri csatát. Egy másik történet szerint pedig Rákóczi itt pihent fához kötött lovával. Hogy igaz-e bármelyik legenda, nem tudni, mindenesetre érdemes felmenni a Kiáltó-hegy tetejére, ahonnan csodás látvány nyílik a Kisalföldre és a Pannonhalmi-dombságra. Szuper látnivaló Győr környékén!

Hany Istók tanösvény, Osli (Hanság)

Osli település mellett, az Esterházy Madárvárta épületétől indul a Hany Istók tanösvény, amely a mocsárban talált különös fiúról kapta a nevét. A túra során megismerhetjük a Hanság élővilágát, találkozhatunk bivalyokkal és szürkemarhával, a népes madárseregekről nem is beszélve. 

5 kevésbé ismert látnivaló Győr környékén

Az 5 km hosszú útvonalon 7 információs tábla segíti a tájékozódást és a természeti értékek megismerését:

  1. tábla: Esterházy Madárvárta
  2. tábla: A Csíkos-éger élővilága
  3. tábla: A Rábca mentén
  4. tábla: Gorondok világa
  5. tábla: A Király-éger
  6. tábla: „Hany” úton a Király-tó felé
  7. tábla: A Király-tó élővilága

Fertőszéplaki tájházak

Fertőd szomszédságában, Fertőszéplakon több látnivaló is akad. Aki autóval érkezik, a Széchényi-kastély épülete előtti parkolóban megállhat. Érdemes megnézni kívülről az épületet, ahol Széchenyi Istvánnak, a legnagyobb magyarnak az édesapja (Széchényi Ferenc) született. Bemenni sajnos nem lehet.

5 kevésbé ismert látnivaló Győr környékén
Széchényi-kastély

Innen sétáljatok át az út túloldalára, a templomhoz és kálváriához, amelyek egy domb tetejére épültek. A dombról lefelé néhány méter múlva ott a Falumúzeum és a mellette álló 4 felújított, 1860-70 között épült parasztház, amelyek homlokzatai szép és egységes kisalföldi utcasort mutatnak. 

Hasznos információk

  • Cím: 9436, Fertőszéplak Nagy Lajos utca 31-39.
  • Telefonszám: (99) 370-918, (70) 199-6778
  • E-mail: porpaczy@porpaczy.hu

Bűbájos környék, mindenképp érdemes itt megállni, ha a közelben jártok!

Szent Jakab templom, Lébény

A 13. században épült középkori templom sajnos nem kap akkora nyilvánosságot, mint amit megérdemelne. Lébénybe érve nem lehet eltéveszteni az irányt, hiszen elég jól ki van táblázva a templom felé vezető út, másrészt a magassága okán már messziről látszanak a tornyok. Az egykori bencés apátsági templom és középkori monostor sok viszontagságon ment keresztül az évszázadok során, a tatár és török pusztítás után mai formáját a 19. század második felében nyerte el.

5 kevésbé ismert látnivaló Győr környékén

Az épület egyik legszebb része a félköríves főkapu, amelynek levéldíszes oszlopfői és ornamentikája sok hasonlóságot mutat a jáki templom kapujával.

5 kevésbé ismert látnivaló Győr környékén

Az épületbe belépve azonnal feltűnik az egyszerű, letisztult forma és berendezés, ami a középkori építészetre jellemző volt, díszítés szinte csak a szószéknél és az oltárnál figyelhető meg. Érdekesség, hogy a főoltáron Szent Jakab szobra látható, lábánál a templom kicsinyített másával.

És hogy mi köze Lébénynek Szent Jakabhoz és az El caminóhoz?

Lébény és a spanyolországi El Camino végállomása, Santiago de Compostela között több kapcsolat van, mint hinnénk. Szent Jakab apostol, akiről a magyar templom a nevét kapta, a spanyolországi El Camino végállomásánál van eltemetve és róla nevezték el a Szent Jakab zarándokutat is Budapest és Lébény között. A zarándokok Lébényt elhagyva érhetik el az El Camino osztrák szakaszát, majd tudnak továbbhaladni Spanyolország felé.

5 kevésbé ismert látnivaló Győr környékén
A lébényi templom előtt kő jelzi a Santiago de Compostelától való távolságot.

Hasznos információk

Cím: Lébény, Templom tér 1.

  • Nyitva tartás naponta:
  • 9.00 – 18.00 Április 1 – Október 31-ig
  • 10.00 – 17.00 November 1 – Március 31-ig

Egyéb időpontban a templom zárva tart, és csak szentmisék alkalmával látogatható.

Cuha-völgy

Győrtől 40 km-re, éppen a megyehatáron fekszik Bakonyszentlászló-Vinye, ahonnan kellemes erdei kirándulás tehető a Cuha-patak mentén. A Magas-Bakony közkedvelt kirándulóhelye közel négy kilométer hosszan vezet a sziklás, vízmosásokkal tarkított völgyben.

5 kevésbé ismert látnivaló Győr környékén

A kirándulás során érdemes megállni a hírhedt bakonyi betyár, Savanyú Jóska búvóhelyénél, a Betyárpamlag-barlangnál, a Remete-barlangnál és a Kőpince-forrásnál is.

A völgynek télen-nyáron különleges a hangulata, de talán a legizgalmasabb akkor felkeresni, amikor a patak vize megduzzad és a köveken át kell ugrálni ahhoz, hogy folytatni tudjuk a túrát. Időseknek, kisgyerekes családoknak is szuper program lehet!

TIPP: A Cuha-völgy nem csak közúton, hanem vasúttal is megközelíthető, hiszen a patak mentén döcög alagutakon és völgyhidakon keresztül a vonat, amelynek útvonalát az egyik legszebbnek tartják Magyarországon.

+ 1 Bábolnai Ménesbirtok

Kicsit kakukktojás a Bábolnai Ménesbirtok, amely közigazgatásilag már nem Győr-Moson-Sopron megyéhez tartozik, mégis alig félórás autóútra fekszik Győrtől.

A gyönyörű fasorral szegélyezett birtok központi épülete az 1700-as évek legelején épült kastély és a virágokkal, szökőkutakkal díszített udvar, de érdemes megnézni a ménestörténeti kiállítást, az istállókat és a fedeles lovardát is. Infók >>

A nagy múltra visszatekintő ménesbirtok mellett egy arborétum is található, benne a Híres Lovak Emlékparkjával. Részletek >>

Szállást keresel a megyében?

Itt tudsz körülnézni >>


A lista persze nem teljes, a fentieken kívül még rengeteg szuper látnivaló van Győr-Moson-Sopron megyében. Fedezzétek fel Ti is!

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

“5 kevésbé ismert látnivaló Győr környékén” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Fertőszéplaki tájházban nagyon kedves emberekkel találkoztunk.
    Nem csak az volt a cél, hogy minél több belépőt eladjanak, itt az érdeklődők mindenre kiterjedő információt kaptak.
    Nagyszerű „tárlat” vezetésben volt részünk a település múltját, illetve a kiállítást illetően.
    Itt tényleg megkaptuk a belépő áráért, az értéket is
    Sajnos nem jegyeztem meg a két hölgy nevét, de minden elismerésem az Övék.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.