A Csodahelyek-csapat kedvenc helyei - Interjú Kaprinyák Nikivel, a Csodahelyek alapítójával

Megosztanád velünk, hogy hol szerettél a legjobban kirándulni gyerekkorodban?

Az Alföldön nőttem fel, így szívesen emlékszem vissza a nyári bükki táborokra, a mátrai és zempléni osztálykirándulásokra – egyszóval a hegyvidéki kalandokra. De szép emlékeim fűződnek a Tisza-parti Gergelyiugornyához és a végtelen Hortobágy látványa is maradandó élmény a gyerekkoromból.

Melyik a legszebb hazai csodahely, ahol felnőttként jártál?

Sok van, szinte lehetetlen választani. Ami most mégis eszembe jutott, az a Csobánc hegy oldalában található Szent Donát-kápolna és az onnan nyíló kilátás a Balaton-felvidékre. Festményeken látni ehhez foghatót, nem beszélve a végtelen nyugalomról, amit a hely áraszt. Imádom!

Melyik a 3 kedvenc családbarát kirándulóhelyed?

A Tatai fényes tanösvény mindenképp szerepel a TOP3-ban, akár babakocsival, kisgyerekkel vagy épp nagyobb gyerekkel érkezünk. Kellemes meglepetés volt tavaly a soproni Károly-kilátó és a hozzá vezető Meseösvény, valamint a Folly arborétum is szuper választás, ha családdal indulunk útnak.

Melyik a 3 legkedvesebb hazai városod?

Eger örök szerelem és nem csak a török kori emlékek miatt. Kedvelem a belváros hangulatát, az Érsekkert fáit, a macskaköves utcákat, a bazilika látványát és tornyából a kilátást. Pannonhalma hihetetlen fejlődésen és változáson ment keresztül az elmúlt években és szívesen járok oda feltöltődni. A főapátság látnivalói (élén a könyvtárral), a kilátó, a levendula- és gyógynövénykert, a minőségi programkínálat minden évszakban visszacsábít a városba. Nem maradhat ki a felsorolásból a szülővárosom, Nyíradony sem, ahol a guthi erdő ad mindig megnyugvást, amikor arra járok.

Hol túrázol a legszívesebben? Megosztanád velünk, melyek a kedvenc úti céljaid?

7 évig éltünk Győrben, ez idő alatt a Bakony és a Balaton-felvidék minden zugát megismertem és megszerettem. Mostanában a Bükk felé is szívesen vesszük az irányt a családommal, de visszatérő vendégek vagyunk a Zempléni-hegységben is.  

Mondj 3 programtippet (pl. kisvasút, állatkert, skanzen), amit bátran ajánlasz a Csodahelyek.hu olvasóinak!

A szilvásváradi kisvasút nemrég kellemes meglepetés volt, hiszen kb. 25 éve nem jártam arra. Gyerekkel szuper program végigzakatolni az erdőn át, majd lesétálni a völgyben, érintve a vadasparkot, a Fátyol-vízesés és Szikla-forrást, valamint az erdei szabadtéri múzeumot. Skanzenek közül az őrségi nagy kedvenc és talán a várak közül emelném még ki a szigligetit a hihetetlen panoráma és a programok miatt.

Melyik a legjobb utazós praktikád?

Nem tudom, praktika-e vagy sem, de nekem bevált a térképes tervező. Ha látok valahol egy jó ajánlót vagy csodahelyet, felteszem a google térképemre, így az utazás során könnyebb innen inspirálódni.

Egy európai csodahely, ami nagy hatással volt rád…

Bár rajongok a mediterrán helyekért, mégis az északi országok jutnak most először eszembe. Koppenhága, amelynek közelében tanultam néhány hónapig, Jūrmala, a Riga mellett található hangulatos tengerparti város, valamint a norvégiai Bergen, ami mindig elvarázsol.

Utaztál már olyan látnivalóhoz, amivel először a Csodahelyek.hu egyik csoportjában találkoztál?

Persze, rengeteg ilyen hely van! Imádom a csoportjainkat, hiszen a sok aktív tag biztosíték arra, hogy rejtett csodahelyeket is megismerhessünk szerte az országból. Legutóbb a fóti Somlyó-tavat vettem fel a térképemre, mert egy szuper beszámolót találtam róla a Gyerekbarát Csodahelyek csoportban, de a tiszaburai Szapáry-kápolna is így került fel a listámra.

Melyik az a 3 hazai csodahely, ami rajta van a bakancslistádon?

Nem jártam még a Háromhegyi Pálos templom és kolostorromnál, a felújítás óta a füzéri várban, emellett a kesztölci Kémény-szikla is tervben van.

Miről olvasnál a jövőben szívesen a Csodahelyek.hu oldalán?

Még több csodahelyről, amelyet az olvasók ajánlanak egymás figyelmébe a közvetlen környezetükből.

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.