A Csodahelyek-csapat kedvenc helyei - Interjú Kristóf-Zöld Eszterrel, a Csodahelyek főszerkesztőjével

Megosztanád velünk, hogy hol szerettél a legjobban kirándulni gyerekkorodban?

A gyerekkorom egy része a nagyszüleimnél telt, nyáron sokat voltunk náluk. Ők Visegrádon laktak, a szomszéd faluban (akkor még falu volt), sokat jártunk velük az Apátkúti-völgybe piknikezni, kirándulni, vagy éppen hűsölni az Ördögmalom-vízeséshez. A nagymamámmal a Királyi Palotában sétálgattunk, a nagypapámmal pedig – aki a Fellegvárban dolgozott nyugdíjasként – bejártuk a vár izgalmas, kevésbé ismert részeit is.

Melyik a legszebb hazai csodahely, ahol felnőttként jártál?

Felnőttként ismertem meg jobban a Balatont, gyerekkoromban csak néhányszor jártunk a tónál. A Balaton körüli felfedezőutakat minden alkalommal csodaként élem meg, ahogyan a Balaton-átúszást is. A tó ezer arca, a kilátók, kikötők és a balatoni hajózás soha nem hagyja, hogy unatkozzak.

Melyik a 3 kedvenc családbarát kirándulóhelyed?

Szarvas környéke szuper célpont. Itt vízibiciklizésre, hajózásra és SUP-os evezésre is van lehetőség, emellett arborétum és makettpark várja a családokat. A Bánki-tó is nagy kedvencem, a vízpart hangulata minden évben visszacsalogat, ráadásul a tó körül kutyával is tehetünk egy sétát. Itthon, a Dunakanyarban Verőcét jártam be nemrégiben, és kellemes meglepetésként ért, hogy mennyire szép lett a vízpart az új stranddal, játszótérrel és a szabadtéri színpaddal.

Melyik a 3 legkedvesebb hazai városod?

Visegrádot a gyerekkori emlékeim és a természeti kincsek miatt szeretem. Pécs nagy szerelem számomra, ott éltem az egyetem alatt, a város minden zugát, és a mediterrán életérzést is imádtam. A harmadik legkedvesebb városom Sopron, amit csak tavaly fedeztem fel, de azonnal magával ragadott a város hangulata.

Egyébként Debrecenben a Nagyerdő, Balatonfüreden a Tagore sétány környéke, Tatán pedig az Öreg-tó partja is kedves számomra.

Hol túrázol a legszívesebben? Megosztanád velünk, melyek a kedvenc úti céljaid?

A Pilis-Visegrádi-hegységben érzem otthon magam túrázás közben, itt a teljesítménytúrákat is nagyon kedvelem. A Spartacus-ösvény és a Thirring-körút mellett a Börzsöny, a Cserhát és a Vértes egyes részei, illetve a Balaton-felvidék tanúhegyei is közel állnak hozzám.

Mondj 3 programtippet (pl. kisvasút, állatkert, skanzen), amit bátran ajánlasz a Csodahelyek.hu olvasóinak!

A Nagybörzsönyi Erdei Vasúttal mindig szívesen utazom a friss erdei levegő és a kisvasutas élmények miatt. Bátran ajánlom mindenkinek, ahogyan a Börzsöny többi erdei vasútját is. A Szentendrei Kisállatkertben Adorján, a szamár és a kíváncsi kecskék mindig megnevettetnek, ahogyan a Nyíregyházi Állatpark kiselefántja is. Esztergomban voltam 8 évig középiskolás, nagyon szeretem az esztergomi várat is, amely a Várhegyről néz le a Vízivárosra és a Dunán csordogáló hajókra.

Melyik a legjobb utazós praktikád?

Listákat vezetek. Van egy rövid listám az egynapos utazásokhoz és egy hosszabb, a három vagy többnapos kikapcsolódásokhoz. Gyógyszer mindig van nálam, a telefonom töltőjét pedig mindig kéznél tartom, mert útközben sok képet, videót készítek.

Egy európai csodahely, ami nagy hatással volt rád…

Kamasz voltam, amikor egyszer Szlovéniába utaztunk a batik szakkörösökkel. Celje várát nagyon izgalmasnak találtam, és maga Szlovénia is levett a lábamról a szép tájak, a tiszta, rendezett környezet és a barátságos emberek miatt. Bármikor szívesen visszatérnék.

Utaztál már olyan látnivalóhoz, amivel először a Csodahelyek.hu egyik csoportjában találkoztál?

Természetesen igen. Az én praktikám az, hogy képernyőfotókat készítek a nekem tetsző albumokról és a posztokról, így csak elő kell kapnom a telefonom, és máris ott sorakoznak előttem a Csodahelyek.hu olvasóinak csodatippjei.

Melyik az a 3 hazai csodahely, ami rajta van a bakancslistádon?

Érdekes, hogy az én bakancslistámon leginkább olyan helyek szerepelnek, amelyek valószínűleg mások számára már a sokszor látott halmazba tartoznak. A kevésbé ismert, rejtett csodahelyek kutatása mellett még nem volt időm megnézni a Megyer-hegyi tengerszemet, a Zemplén várait és Szilvásváradot sem. Lillafüreden is akkor jártam először, amikor már mindenkinek volt egy saját képe a Hámori-tóról. Talán a legkevésbé Somogy vármegyét ismerem, így ott is örömmel feltérképezném az apró települések kincseit.

Miről olvasnál a jövőben szívesen a Csodahelyek.hu oldalán?

Nagyon szeretem azokat az interjúkat, amelyek egy-egy hazai táj múltjáról és hagyományairól mesélnek. Megérintenek a személyes történetek, szívesen olvasnék többet a Csodahelyek.hu oldalán belőlük.

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.